Τρίτη, 18 Φεβρουαρίου 2014

Αρχίζει η διαθεσιμότητα για 8.500 εργαζόμενους στον ΕΟΠΥΥ – ψάχνουν άλλες 4.000

Σε καθεστώς διαθεσιμότητας εντάσσονται από σήμερα 8.500 εργαζόμενοι στις Μονάδες του ΕΟΠΥΥ, καθώς δημοσιεύτηκε χθες βράδυ στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ο νόμος για το Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ), που μετατρέπει τον ΕΟΠΥΥ σε αγοραστή υπηρεσιών υγείας και εντάσσει τις Μονάδες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στο ΕΣΥ.
Ο νόμος προβλέπει μεταξύ άλλων το προσωρινό κλείσιμο των πολυϊατρείων του ΕΟΠΥΥ και τη μετατροπή τους σε κέντρα υγείας αστικού τύπου, ως προς το οποίο υπάρχει έντονη αντίδραση από το προσωπικό.
Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) κάνει λόγο «για οριστική ταφόπλακα στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, αφήνοντας έωλους χιλιάδες γιατρούς και εκατομμύρια ασθενείς». Προτείνει μια μεταρρύθμιση από μηδενική βάση που θα επιτρέπει την ελεύθερη επιλογή γιατρού σε κάθε ασθενή, και τη συμμετοχή όλων των γιατρών στον ΕΟΠΥΥ μέσα από συλλογικές συμβάσεις, με αμοιβή κατά πράξη και περίπτωση.
Παράλληλα, καλεί τους γιατρούς να δώσουν το «παρών» την Τετάρτη στις 13:00 στην Πανιατρική-Πανυγειονομική συγκέντρωση διαμαρτυρίας που προγραμματίζει στα κεντρικά γραφεία του ΕΟΠΥΥ (Λ. Κηφισίας 39).
Παρά την ένταξη των 8.500 εργαζομένων του ΕΟΠΥΥ στη διαθεσιμότητα, ο κατάλογος των 12.500 που προβλέπεται από το μνημόνιο (δεύτερο κύμα) παραμένει ανοιχτός. Λείπουν 4.000 υπάλληλοι για ένταξη στο πρόγραμμα διαθεσιμότητας, κάτι που δεν είναι εύκολο δεδομένης της διαφαινόμενης αποτυχίας της ενδοδημοτικής κινητικότητας.
Δείτε το ΦΕΚ του νόμου 4238 για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας  εδώ.

aftodioikisi.gr