Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2014

Η ΝΔ με στρατηγική "περισσότερος Σαμαράς"...

Antonis-Samaras-greek-presidency
Twitter@EmOikonomidis
Ο αρχηγός ενός κόμματος είναι παραδοσιακά το ισχυρό χαρτί του. Όπως ακριβώς συμβαίνει με τον επικεφαλής μιας κυβέρνησης. Ο ίδιος άλλωστε οφείλει να οπτικοποιεί στην προσωπική πολιτική και ηγετική περπατησιά του την εθνική ατζέντα την οποία επιθυμεί να επικοινωνήσει στην ελληνική κοινωνία, πέρα και μακριά από τις όποιες κομματικές και ιδεολογικές περιχαρακώσεις. Να προσπαθήσει να πείσει και να παρακινήσει.
Η παραπάνω διαπίστωση επιβεβαιώνεται στις μέρες μας με την περίπτωση του Αντώνη Σαμαρά. Ειδικά σήμερα, που η κυβέρνηση… κάνει νερά, ο Πρωθυπουργός διατηρεί το συγκριτικό πλεονέκτημα της προσωπικής υπεροχής, τόσο απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα, όσο και σε κάθε άλλον πολιτικό που σεργιανίζει σήμερα στην κεντρική σκηνή.
Οι δικές του εφεδρείες εμπιστοσύνης στην κοινωνία είναι εκείνες που έχουν αποτρέψει την ταχεία κατάρρευση της κυβέρνησης, διαμορφώνοντας μια καταληκτική “Γραμμή Μαζινό”, η οποία εκ των πραγμάτων λειτουργεί ως εφαλτήριο αντεπίθεσης με φόντο τις επόμενες βουλευτικές εκλογές.
Την τελευταία εβδομάδα, η “παράμετρος Σαμαρά” έγινε απόλυτα κατανοητή, και μάλιστα με ηχηρό τρόπο. Ο Πρωθυπουργός βρέθηκε στις Βρυξέλλες όπου είχε σειρά κρίσιμων επαφών για το ελληνικό ζήτημα, επιστρέφοντας σταμάτησε στην πληγείσα από τον σεισμό Κεφαλονιά και με την προσωπική παρέμβασή του θέλησε να παραμερίσει τις αυτονόητες ανησυχίες των κατοίκων για το μέλλον, στη συνέχεια μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα έθεσε το πλαίσιο μιας “εκστρατείας ελπίδας” απέναντι στη ρητορική φόβου του ΣΥΡΙΖΑ, και καταλήγοντας, το βράδυ της Παρασκευής… σέντραρε όσους υπουργούς ο ίδιος εμπιστεύτηκε με μια θέση στην κυβέρνησή του, και δεν παρουσιάστηκαν στο Κοινοβούλιο για να απαντήσουν σε ερωτήσεις της αρμοδιότητάς τους, με αποτέλεσμα να βρεθεί σε θέση άμυνας και απολογούμενη συνολικά η κυβέρνηση.
Η συνέχεια στη στρατηγική της Νέας Δημοκρατίας και της κυβέρνησης περιλαμβάνει “περισσότερο Σαμαρά”. Υπό την έννοια ότι ο Πρωθυπουργός θα πυκνώσει τις στοχευμένες δημόσιες παρεμβάσεις του, και θα ξεκινήσει μια “πορεία προς τον λαό”, με περιοδείες και επισκέψεις σε περιοχές ανά τη χώρα.
Στη στρατηγική Σαμαρά ενυπάρχει η πρόσθετη στόχευση να αφυπνιστούν και όσοι υπουργοί και βουλευτές δείχνουν… κουρασμένοι και απρόθυμοι να υπερασπιστούν το κυβερνητικό έργο, και να σπαταλήσουν το προσωπικό πολιτικό κεφάλαιό τους, στην κοινή μάχη που δίνει η Παράταξη.

ysterografa.gr