Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014

Επικεφαλής της κοινής πρωτοβουλίας ΝΔ – ΠΑΣΟΚ για τη ρύθμιση των αγροτικών δανείων ο Κώστας Κόλλιας



Τροπολογία για τη ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων των αγροτών κατέθεσαν από κοινού Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, με επικεφαλής τον Βουλευτή Κορινθίας κ.Κώστα Κόλλια. Σχετικά με την πρωτοβουλία ο κ. Κόλλιας δήλωσε:
«Πριν από δύο εβδομάδες είχα δημοσιοποιήσει την πρόθεση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Τσαυτάρη, να ρυθμίσει το φλέγον θέμα των «κόκκινων» δανείων των αγροτών, με τροπολογία που θα έφερνε στο πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου, το οποίο εισηγούμαι στη Βουλή. Η θετική στάση του κ.Υπουργού ήρθε ως ανταπόκριση στις επανειλημμένες επισημάνσεις, τόσο δικές μου όσο και του συνόλου των συναδέλφων μου Βουλευτών, ότι ο υπερτοκισμός και οι υπερβολικές εγγυήσεις που είχαν δώσει οι αγρότες προκειμένου να τους χορηγηθούν δάνεια ξεπερνούσαν κάθε λογική, κρατώντας όμηρους χιλιάδες παραγωγούς.
Εξαρχής υπήρχε η πρόθεση κατάθεσης σχετικής ρύθμισης από το Υπουργείο. Πλην όμως, επειδή η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, και ιδιαίτερα όσοι Βουλευτές προερχόμαστε από την επαρχία, θεωρούμε το πρόβλημα ύψιστης κοινωνικής και οικονομικής σημασίας, ανέλαβα την πρωτοβουλία, ως εισηγητής του νομοσχεδίου, να καταθέσουμε από κοινού με συναδέλφους του ΠΑΣΟΚ, σχετική τροπολογία.
Θέλω να επισημάνω ότι η τροπολογία που καταθέσαμε συμπεριλαμβάνει προτάσεις και για τη ρύθμιση των τόκων υπερημερίας και κάθε είδους προσαυξήσεις, οι οποίες απουσίαζαν από άλλη τροπολογία που κατατέθηκε. Επεσήμανα στους συναδέλφους ότι ρύθμιση των ενυπόθηκων δανείων χωρίς ρυθμίσεις για τα πανωτόκια δεν θα είχε νόημα. Έτσι, συμφωνήσαμε να συμπεριλάβουμε ευνοϊκές διατάξεις για τους τόκους υπερημερίας και τις λοιπές προσαυξήσεις, ώστε πράγματι να ανακουφιστούν οι αγρότες μας από τα υπέρογκα δανειακά βάρη.
Ο πυρήνας της τροπολογίας αφορά:
α) τον περιορισμό των υποθηκών στο 120% του δανειακού κεφαλαίου, και μέχρι το 200% εάν το οφειλόμενο ποσό έχει ξεπεράσει το διπλάσιο του αρχικού κεφαλαίου. Αυτό στην ουσία σημαίνει αποδέσμευση των ακινήτων, που μέχρι σήμερα οι αγρότες κινδύνευαν να τα χάσουν και τα οποία βεβαίως ήταν δεσμευμένα, ώστε δεν μπορούσαν να μεταβιβαστούν ή να πουληθούν.
β) Αντίστοιχη μείωση προβλέπεται και για το ανώτατο συνολικό ποσό που θα πληρώσει ο αγρότης δανειολήπτης. Προτείνουμε το ποσό αυτό να μην υπερβαίνει το 120% του αρχικού δανείου ή το 200% εάν το δάνειο είναι πολλαπλάσιο του αρχικού.
γ) Όποιος δανειολήπτης ενταχθεί σε αυτή τη διαδικασία θα έχει τη δυνατότητα να το εξοφλήσει σε διάστημα μέχρι 10 ετών.
Πιστεύω ότι αυτή η τροπολογία τη Δευτέρα θα ψηφιστεί από την Ολομέλεια του Κοινοβουλίου, πράγμα που σημαίνει ότι χιλιάδες αγρότες θα απαλλαγούν από τη θηλιά των χρεών τους. Σε μια εποχή που τα προβλήματα των αγροτών είναι μεγάλα και το εισόδημά τους δεν ανταποκρίνεται στο κόστος και την εργασία που προσφέρουν, επιβάλλεται να σταθούμε δίπλα τους, γιατί στηρίζοντας τους αγρότες ενισχύουμε την εθνική οικονομία και τη χώρα.»