Τετάρτη, 29 Ιανουαρίου 2014

“Κάλεσμα” Σαμαρά στον Πούτιν για επενδύσεις

samput
Επιτυχημένη και ενθαρρυντική χαρακτηρίζουν κυβερνητικά στελέχη τη συνάντηση που είχε ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στις Βρυξέλλες.
Ο Πρωθυπουργός κάλεσε τον Ρώσο πρόεδρο να προωθήσει ρωσικές επενδύσεις στην Ελλάδα, η οποία όπως είπε νωρίτερα έχει πια στρώσει κόκκινο χαλί στους επενδυτές. Ζήτησε με λίγα λόγια ψήφο εμπιστοσύνης από τα ρωσικά κεφάλαια.
Συγκεκριμένα, ο Αντώνης Σαμαράς έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα του ΟΣΕ, αλλά και στο ρωσικό ενδιαφέρον που υπάρχει για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης.
Ακόμη έγινε συζήτηση για το φυσικό αέριο, με τον Έλληνα Πρωθυπουργό να ζητάει μείωση της τιμής στο φυσικό αέριο.
Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, η συζήτηση πήγε καλά και ο Βλαντιμίρ Πούτιν εμφανίστηκε ανοιχτός για όλα τα θέματα στα οποία έπεσαν στο τραπέζι.
Ενδεικτικός είναι ο διάλογος των δύο ηγετών:

Α. Σαμαράς: «Ήθελα να πω ότι συναντιόμαστε σήμερα με τον Πρόεδρο τον κ. Putin ως φίλοι. Ο Ελληνικός λαός και ο Ρωσικός λαός έχουν Ιστορία, θρησκεία και παράδοση που τους ενώνει. Και πάνω σε αυτό χτίζουν αυτή τη φιλία. Γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχει σταθερότητα στον κόσμο χωρίς αναπτυσσόμενη σχέση συνεχή μεταξύ Ρωσίας και Ευρώπης. Γι’ αυτό άλλωστε έγινε και η συνάντηση προηγουμένως του Προέδρου Putin με τον κ. Rompuy, και τον κ. Barroso.
Ως Πρωθυπουργός της Ελλάδος θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι η Χώρα μου αυτή τη στιγμή ξεπερνά μια βαθύτατη, επώδυνη ύφεση έξι ετών και οι χαμηλές τιμές ενέργειας από τη Ρωσία είναι ιδιαίτερα καθοριστικές για τη δική μας ανάκαμψη.
Το ρωσικό ενδιαφέρον για τις ιδιωτικοποιήσεις που κάνουμε στην Ελλάδα είναι, επίσης, πολύ σημαντικά ιδιαίτερα για τους σιδηροδρόμους και για τα λιμάνια μας, ιδιαίτερα εκείνο της Θεσσαλονίκης.
Στο χώρο του τουρισμού έχουμε ήδη να επιδείξουμε πολύ εντυπωσιακά αποτελέσματα με τη Ρωσία ενώ ο καθένας καταλαβαίνει το πόσο σημαντικό θα ήταν να υπάρξει ένα σύγχρονο σιδηροδρομικό δίκτυο που θα μπορούσε να αξιοποιήσει τη ζήτηση που προέρχεται από την Ευρωπαϊκή ενδοχώρα για τα Ελληνικά αγροτικά προϊόντα.
Εύχομαι κάθε επιτυχία στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς αγώνες του Σότσι. Την Χώρα μας στην τελετή έναρξης θα εκπροσωπήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Παπούλιας. Σας ευχαριστώ άλλη μια φορά για αυτή την ευκαιρία που είχαμε».
Βλ. Πούτιν: «Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ, για μένα είναι μεγάλη χαρά και ευχαρίστηση να συναντηθούμε σήμερα. Είχαμε την ευκαιρία να γνωριστούμε νωρίτερα, είχαμε μιλήσει και τηλεφωνικώς. Συμμερίζομαι την εκτίμηση σας σχετικά με το κοινό μας θεμέλιο -υπόβαθρο πολύ βαθύ ιστορικό και παραδοσιακό- των φιλικών μας σχέσεων. Φυσικά ξέρουμε τις δυσκολίες που περνά τώρα η Ελλάδα.
Θέλω να σημειώσω ότι κατά την περσινή χρονιά οι συναλλαγές οι εμπορικές μεταξύ μας αυξήθηκαν κατά 16%. Πραγματικά είναι εντυπωσιακά τα αποτελέσματα στον τομέα του τουρισμού, 1.200.000 Ρώσοι επισκέφθηκαν τη Χώρα σας πέρσι. Υπάρχουν και επενδυτικά σχέδια. Με μεγάλη μου χαρά, με μεγάλη ευχαρίστηση θα συζητήσω μαζί σας οποιοδήποτε θέμα θέσατε στην ημερήσια διάταξη. Και φυσικά ευχαριστώ πολύ για αυτή τη δυνατότητα να συναντηθούμε και να τα πούμε σήμερα».

ysterografa.gr