Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2013

Nelson Mandela: Αθάνατος! Η Νότια Αφρική αποχαιρέτισε τον Μαντίμπα της

Nelson Mandela: Αθάνατος! Η Νότια Αφρική αποχαιρέτισε τον Μαντίμπα της
«Ζήτω ο Νέλσον Μαντέλα». Μια φράση που ακούστηκε πολλές φορές στη διάρκεια της 4ωρης τελετής, στο στάδιο Soccer City του Σοβέτο στο Γιοχάνεσμπουργκ. Η Νότια Αφρική αποχαιρέτισε τον «πατέρα» της.

Για τους Νοτιοαφρικάνους, η βροχή την ημέρα της κηδείας κάποιου είναι ευλογία. Σημαίνει πως οι θεοί τον περιμένουν στον παράδεισο. Ο λαός της Νότιας Αφρικής δε θα μπορούσε να φανταστεί τίποτα καλύτερο για την ημέρα που θα αποχαιρετούσε το πιο άξιο τέκνο της, εκείνον που την έβγαλε από το σκοτάδι του απαρτχάιντ.

Χιλιάδες κόσμου αψήφισε τη βροχή και βρέθηκε στο αχανές στάδιο, όπου στον τελικό του Μουντιάλ του 2010, ο «Μαντίμπα» τους έκανε την τελευταία δημόσια εμφάνισή του.
Ήταν όλοι εκεί. Φίλοι κι εχθροί. Παραμέρισαν τις διαφορές τους (όπως οι Ομπάμα – Κάστρο που αντάλλαξαν ιστορική χειραψία) και τίμησαν τη μνήμη ενός «γίγαντα» όπως τον αποκάλεσαν πολλοί, της ιστορίας.
Δίπλα δίπλα σχεδόν παρακολούθησαν την τελετή η χήρα του, Γκράσα Μασέλ και η πρώην σύζυγός του Γουίνι. Αγκαλιάστηκαν και παρηγορήθηκαν πριν ξεκινήσει η τελετή, αποθεώθηκαν και οι δυο από τον κόσμο που βρέθηκε στο γήπεδο. Εκείνος που δε θα θέλει να θυμάται την τελετή, είναι ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής, ο Τζέικομ Ζούμα. Εκείνος που κάθε φορά που τον έδειχναν οι οθόνες, άκουγε τον κόσμο να τον γιουχάρει!
Χρειάστηκε ακόμη και η παρέμβαση από τον τελετάρχη για να σταματήσει το πλήθος! 40.000-50.000 κόσμου από κάθε γωνιά της χώρας βρέθηκε το Στάδιο....

Ο Νοτιοαφρικανός πρόεδρος αποδοκιμάστηκε εξαιτίας της διαμάχης που έχει ξεσπάσει για την ανακαίνιση της κατοικίας του που στοίχισε πολλά εκατομμύρια δολάρια. Μάλιστα, ένα μέρος του κοινού που βρισκόταν το γήπεδο αποχώρησε επιδεικτικά. Αντίθετα, ο πρώην πρόεδρος Τάμπο Μπέκι –που εξαναγκάστηκε από τον Ζούμα να εγκαταλείψει την εξουσία το 2008– και ο αντιπρόεδρος Γκαλέμα Μοτλάντε καταχειροκροτήθηκαν κατά την άφιξή τους στο στάδιο.
Η επίσημη επιμνημόσυνη τελετή για τον Νέλσον Μαντέλα άρχισε με την ανάκρουση του εθνικού ύμνου της Νότιας Αφρικής.

Ξεκίνησε με μισή ώρα καθυστέρηση. Το στάδιο, χωρητικότητας 94.000 χιλιάδων θέσεων, δεν σταματούσε να γεμίζει από τον κόσμο που έφθανε με λεωφορεία, τραίνα, πεζή. Τραγουδούσαν για τον Μαντίμπα, τραγούδια κατά του απαρτχάιντ, κρατούσαν σημαίες, φωτογραφίες του Μαντέλα και συμμετείχαν... ενεργά στην εκδήλωση.
 Αντιπροσωπείες από σχεδόν 100 χώρες βρίσκονταν στο στάδιο του Γιοχάνσμπουργκ. Ήταν μια από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις παγκόσμιων ηγετών στην πρόσφατη ιστορία. Τρεις πρώην πρόεδροι των ΗΠΑ, ο Τζορτζ Μπους, ο Μπιλ Κλίντον, ο Τζίμι Κάρτερ, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, ο αντιπρόεδρος της Κίνας Λι Γιουαντσάο, ο πρόεδρος της Κούβας Ραούλ Κάστρο, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ και ο προκάτοχός του Νικολά Σαρκοζί, η πρόεδρος της Βραζιλίας, Ντίλμα Ρούσεφ, του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι ακόμη κι ο πρόεδρος της Λιβύης ήταν εκεί.
 "Στην αφρικανική παράδοση, όταν βρέχει την ώρα της ταφής σημαίνει ότι οι θεοί καλωσορίζουν τον θανόντα και ότι οι πόρτες του παραδείσου είναι ανοικτές", δήλωσε ο Σίριλ Ραμαφόσα, στενός φίλος του Μαντέλα, επικεφαλής των τελετών και αντιπρόεδρος του κυβερνώντος Εθνικού Αφρικανικού Κογκρέσου.
 Ο Μαντέλα πρέπει να "χαμογελά" από τον ουρανό στη θέα του κόσμου που έχει συγκεντρωθεί σήμερα για την επίσημη τελετή στο στάδιο, δήλωσε ο εκπρόσωπος της οικογένειάς του, ο στρατηγός Ταντουξόλο Μαντέλα.

Στις κερκίδες του Σόκερ Σίτι υπάρχουν "δυνατοί και αδύναμοι, πλούσιοι και φτωχοί, ισχυροί και απλός κόσμος. Έχουν έναν κοινό σκοπό: να τιμήσουν τον ήρωα του αγώνα κατά του απαρτχάιντ και τον πρώτο μαύρο πρόεδρο της Νότιας Αφρικής.

"Είμαι σίγουρος ότι ο Μαντέλα θα χαμογελά εκεί ψηλά κοιτάζοντας αυτή τη συγκέντρωση. Αυτή η εκδήλωση παγκόσμιας ενότητας αντανακλά ακριβώς αυτό για το οποίο πολέμησε ο Μαντίμπα", τόνισε, λέγοντας ότι "ο πόνος" της οικογένειας γίνεται "ελαφρύτερος" από τα μηνύματα συμπαράστασης που καταφθάνουν από όλα τα μέρη του κόσμου. "Πάντα γνωρίζαμε ότι μοιραζόμαστε τον Μαντίμπα με τη Νότια Αφρική, την Αφρική και τον υπόλοιπο κόσμο".
Συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, Μισέλ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα έφτασε με καθυστέρηση σχεδόν μιας ώρας στην τελετή. Αλλά ο κόσμος του επιφύλαξε θερμότατη υποδοχή. 
Παίρνοντας τον λόγο ο αμερικανός πρόεδρος και αφού δήλωσε «γιος της αφρικανικής γής» αποχαιρέτησε τον "γίγαντα της ιστορίας", που υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους ειρηνοποιούς στον κόσμο.

"Είναι δύσκολο να πλέξεις το εγκώμιο οποιουδήποτε ανθρώπου, πόσο μάλλον ενός γίγαντα της ιστορίας που οδήγησε μια χώρα στη δικαιοσύνη", τόνισε.Ο πρόεδρος των ΗΠΑ κατήγγειλε τους ηγέτες που δηλώνουν "αλληλέγγυοι" στον αγώνα του οποίου ηγήθηκε ο Μαντέλα, αλλά καταστέλλουν κάθε αντιπολιτευόμενη φωνή. "Υπάρχουν πάρα πολλοί ηγέτες που δηλώνουν αλληλέγγυοι στον αγώνα του Νέλσον Μαντέλα για την ελευθερία αλλά δεν ανέχονται αντιρρήσεις από τον δικό τους λαό", είπε.

Παρόντες σε αυτή την ομιλία και πολλοί ξένοι ηγέτες που θεωρούνται αυταρχικοί...Σε μικρή απόσταση από το βήμα όπου μιλούσε ο Ομπάμα ήταν εκπρόσωποι της Κίνας, ο πρόεδρος της Ζιμπάμπουε Ρόμπερτ Μουγκάμπε, των οποίων οι χώρες καταγγέλλονται συχνά από οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η τελετή έκλεισε με τον αρχιεπίσκοπο Ντέσμοντ Τούτου, καλό φίλο του Νέλσον Μαντέλα να καλεί τον κόσμο να υποσχεθεί πως θα ακολουθεί το παράδειγμα του Μαντίμπα.

newsit.gr