Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2013

Greek lover, στα δέντρα τα πουλόβερ!

atenistas
Όσοι δεν το έχετε ακόμη καταλάβει τα φετινά Χριστούγεννα είναι διαφορετικά από τα προηγούμενα για όλους τους Αθηναίους. Φέτος, στην Αθήνα μας έχουμε Yarn Bombing!
Tι είναι αυτό; Θα σας μαλώσω… Μα είναι public art βρε κουτά…
Να σας δώσω ένα παράδειγμα… Δεν είναι καταπληκτική ιδέα να ντύσεις με ένα πλεκτό τη νερατζιά στο πεζοδρόμιο της Σταδίου; Φυσικά και είναι. Είναι ΟΥΑΟΥ! Και αφού το καμαρώσαμε στο εξωτερικό, χάρη στους Atenistas και το δήμο Αθηναίων, φέτος ήρθε και στην πόλη μας!
Η βόλτα στην Αθήνα είναι πλέον πολύχρωμη. Τα δέντρα, οι στάσεις των τρόλεϊ, τα κάγκελα είναι πλέον μάλλινα και πολύχρωμα. Ροζ, μωβ, πορτοκαλί… Μια ομορφιά.
Ας σοβαρευτούμε… Δεν κρίνω την τέχνη, αλλά η αισθητική μου υποφέρει με όλα αυτά και ιδιαίτερα όταν ξέρω πως κάτω από τα «μάλλινα» δέντρα κοιμούνται άστεγοι. Όταν ξέρω πως σε πολλά σπίτια οι γονείς δεν έχουν θέρμανση να ζεστάνουν τα παιδιά τους.
Δεν θέλω να γίνω λαϊκιστής και δεν είμαι μίζερος. Μπορώ να ανεχθώ το «ψώνιο» του καθενός να κάνει «χρωματιστά» Χριστούγεννα. Γνωρίζω πως άστεγοι υπάρχουν και κάτω από τα λαμπάκια και κάτω από το Καράβι του Συντάγματος. Έτσι λειτουργεί το σύστημα. Και παλιότερα και τώρα και πάντα. Είμαστε πια συνηθισμένοι σε αυτές τις αντιθέσεις.
Υποτίθεται, όμως, πως οι Atenistas δεν είναι πολιτικοί, δεν βάζουν για δήμαρχοι, δεν κυνηγάνε ψήφους. Υποτίθεται πως είναι απλοί πολίτες που πραγματοποιούν δράσεις για να κάνουν πιο όμορφη την πόλη τους.
Ας ελπίσουμε, λοιπόν, πως όταν περάσουν οι γιορτές, αυτά τα πολύχρωμα πουλόβερ, θα βγουν από τα δέντρα και θα καταλήξουν εκεί που πρέπει.

ΣΠΥΡΟΣ ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΣ / ysterografa/gr