Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2013

Παγωνιά σε όλη τη χώρα – Κλειστός ο δρόμος στην Πάρνηθα, από το τελεφερίκ - Χωρίς ρεύμα χωριά της Πελοποννήσου εξαιτίας χιονιού – Δεμένα τα πλοία


- Κρύο και παγωνιά σε όλη τη χώρα - Χιόνια και στην Πάρνηθα
- Προβλήματα ηλεκτροδότησης σε χωριά της Αρκαδίας λόγω της ισχυρής χιονόπτωσης
- Δε φεύγουν τα πλοία από Πειραιά, Ραφήνα και Λαύριο λόγω των θυελλωδών ανέμων
- Νέο κύμα κακοκαιρίας από το Σάββατο
- Αναλυτική πρόγνωση του καιρού

Με τσουχτερό κρύο και το θερμόμετρο κάτω από τους 10 βαθμούς ξύπνησε η Αττική, καθώς η επέλαση της κακοκαιρίας συνεχίζεται. Στην Πάρνηθα έπεσαν τα πρώτα χιόνια και ήδη από το πρωί έχει διακοπεί η κυκλοφορία των αυτοκινήτων από το τελεφερίκ προς το Καζίνο κυρίως λόγω του παγετού.Πιο... κρύα τα πράγματα στη βόρεια Ελλάδα. Στους 2 βαθμούς Κελσίου ήταν η θερμοκρασία στη Θεσσαλονίκη νωρίς το πρωί, ενώ συνθήκες παγετού επικρατούν στις περισσότερες περιοχές της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας. Στους -4 βαθμούς έφτασε ο υδράργυρος την πόλη της Φλώρινας, ενώ αλυσίδες απαιτούνται στον επαρχιακό δρόμο Φλώρινας- Καστοριάς, μέσω Βίγλας και Βιτσίου.

Αλυσίδες απαιτούνται για να φτάσει κανείς στο χιονοδρομικό κέντρο Καιμακτσαλάν (Βόρας) από τον Άγιο Αθανάσιο (9ο χλμ.). Κανονικά γίνεται η πρόσβαση των οχημάτων στο χιονοδρομικό κέντρο 3-5 Πηγάδια.

Προβλήματα εξαιτίας της χιονόπτωσης σημειώνονται και στην Πελοπόννησο. Στην Αρκαδιά, εδώ και πολλές ώρες, ορεινά χωριά έχουν μείνει χωρίς ρεύμα.

Προβλήματα στα λιμάνια

Τα χιόνια δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα. Οι θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι , που κατά τόπους φτάνουν και τα 9 μποφόρ, σαρώνουν τα πάντα και προκαλούν προβλήματα στις θαλάσσιες συγκοινωνίες.

Σε ισχύ είναι η απαγόρευση απόπλου από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου. Για τον Αργοσαρωνικό τα δρομολόγια των πλοίων γίνονται μόνο μέχρι την Αίγινα και με τα δελφίνια και με τα συμβατικά πλοία.
Ωστόσο κανονικά εκτελούνται τα δρομολόγια Πέραμα - Παλούκια - Σαλαμίνα και Σαλαμίνα - Μέγαρα.
 Κλειστή εξακολουθεί να είναι η γραμμή Αγ. Μαρίνα- Νέα Στύρα, Βόλος- Σποράδες, Καβάλα- Πρίνος και Θάσος- Κεραμωτή.

Κλειστό είναι και το πορθμείο Ρίο - Αντίρριο.

Λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, οι επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν, καλό είναι, πριν την αναχώρησή τους, να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τα ταξιδιωτικά πρακτορεία.


Η πρόγνωση του καιρού


Από τα ανατολικά και βόρεια περιμένουμε νεφώσεις με λίγες τοπικές βροχές και ασθενείς χιονοπτώσεις στα βουνά της ανατολικής και νότιας Πελοποννήσου, στις Κυκλάδες, στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα. Χιόνια θα πέσουν στην Πελοπόννησο κυρίως στην περιοχή του Ταυγετου και του Πάρνωνα και στις ημιορεινές περιοχές των βουνών αυτών. Επίσης στην Κρήτη, θα χιονίσει στον Ψηλορείτη, στα Λευκά Όρη και τα Λασιθιώτικα.

Στα ανατολικά περιμένουμε βροχές και καταιγίδες οι οποίες κατά τόπους θα είναι ισχυρές κυρίως στις παράκτιες περιοχές της Κρήτης, των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων. Οι άνεμοι θα πνέουν βοριάδες που θα φτάσουν τα 8 και τοπικά τα 9 μποφόρ στο Αιγαίο με τάσεις εξασθένισης. Ο υδράργυρος σε πτώση ενώ σε πολλές περιοχές θα σημειωθεί παγετός τις πρωϊνές ώρες. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη βόρεια Ελλάδα από -4 εως 10 βαθμούς, στα ανατολικά κεντρικά ηπειρωτικά από 2 εως 12 βαθμούς, στα δυτικά κεντρικά ηπειρωτικά από 4 εως 14 βαθμούς και στα νησιά από 10 εως 17 βαθμούς κελσίου.
Στην Αττική περιμένουμε νεφώσεις με βροχή στα πεδινά, χιονόνερο και λίγα χιόνια το πρωί στα βουνά ωστόσο ο καιρος θα βελτιωθεί απο το μεσημέρι και μετά. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι 4 με 6 μποφόρ αλλά στα ανατολικά του νομού θα φτάσουν τα 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 4 εως 10 βαθμούς κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη περιμένουμε νεφώσεις με σποραδικές βροχές κυρίως στα γύρω ορεινά, ωστόσο γρήγορα ο καιρός θα βελτιωθεί. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι 3 με 5 μποφόρ ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 1εναν εως 7 βαθμούς κελσίου. 
Τι καιρό θα κάνει την Πέμπτη


Γενικά αίθριος θα είναι ο ουρανός με λίγες νεφώσεις στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Ωστόσο τοπικές βροχές και καταιγίδες περιμένουμε στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, όμως και εκεί τα φαινόμενα γρήγορα θα εξασθενήσουν και ο καιρός θα βελτιωθεί. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι 3 με 5 μποφόρ και στο Αιγαίο το πολύ εως 6 με 7 μποφόρ. Το πρωί θα σημειωθεί παγετός στη δυτική Μακεδονία, δηλαδή στη Φλώρινα, την Καστοριά, την Κοζάνη και την Πτολεμαϊδα. Η θερμοκρασία στη βόρεια Ελλάδα θα κυμανθεί από -3 εως 12 βαθμούς, στα κεντρικά δηλαδή στη Θεσσαλία, στην Ευρυτανία και στην Αττικοβοιωτία η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -2 εως 13 βαθμούς, στα δυτικά κεντρικά ηπειρωτικά, δηλαδή στο Μεσολόγγι, το Αγρίνιο και τον Πύργο θα κυμανθεί απο 0 εως 16 βαθμούς και στα νησιά, δηλαδή στην Κρήτη, τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα θα κυμανθεί από 8 εως 18 βαθμούς.

Στην Αττική λίγα σύννεφα αλλά και μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας. Οι άνεμοι θα πνέουν βοριάδες 4 με 6 μποφόρ αλλά στον Ευβοϊκό θα φτάσουν τα 7 μποφόρ. Ο υδράργυρος θα κυμανθεί απο 2 εως 14 βαθμούς κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη περιμένουμε γενικά αίθριο ουρανό. Οι άνεμοι θα πνέουν βοριάδες 2 με 3 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -1εναν εως 13 βαθμούς κελσίου.
Νέο σφοδρό κύμα κακοκαιρίας με μεγάλη διάρκεια από το Σάββατο


Ο βελτιωμένος καιρός της Πέμπτης με τις λιακάδες θα συνεχιστεί και την Παρασκευή. Ωστόσο νέο κύμα κακοκαιρίας περιμένουμε από το Σάββατο με συννεφιές από τα δυτικά. Βροχές, χιονονερο και χιονια θα πέσουν στις ορεινές και βόρειες περιοχές της χώρας. Τα φαινόμενα μάλιστα θα κινηθούν από βορά προς νότο, οποτε δεν αποκλείεται να έχουμε και χιονια ακομη και σε πεδινές περιοχές της κεντρικής και νότιας χώρας. Μάλιστα το νέο κύμα κακοκαιρίας θα διαρκέσει πολλές ημέρες.

newsit.gr