Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2013

Δημοσκόπηση στον Τύπο της Κυριακής: Ντέρμπι κορυφής με σαφή υπεροχή του Αντ. Σαμαρά


Ντέρμπι μεταξύ Ν.Δ. - ΣΥΡΙΖΑ και σαφή υπεροχή του Αντώνη Σαμαρά στην καταλληλότητα πρωθυπουργού και στους δείκτες εμπιστοσύνης καταγράφει η νέα δημοσκόπηση της Rass, που δημοσιεύει ο Τύπος της Κυριακής.
Η διαφορά στην πρόθεση ψήφου βρίσκεται στο 0,4% υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ, επιβεβαιώνοντας τους εκλογικούς αναλυτές ότι τα δύο κόμματα εναλλάσσονται στην πρώτη θέση ανάλογα με την επικαιρότητα αφού μέσα στη δίνη των δύσκολων διαβουλεύσεων με την τρόικα και στην εσωτερική μάχη για την ψήφιση κρίσιμων νομοσχεδίων, η Νέα Δημοκρατία κρατά τις αντοχές της.

Αντίθετα, ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας, δεν καταφέρνει να κερδίσει τη θετική ψήφο των πολιτών για να κατακτήσει και να διατηρήσει την πρωτιά. Στο πλαίσιο αυτό, τα ποσοστά του Αλέξη Τσίπρα απέχουν πολύ από τα αντίστοιχα του Αντώνη Σαμαρά στην καταλληλότητα, αλλά και στους κρίσιμους δείκτες εμπιστοσύνης.
Στη νέα έρευνα της Rass σαφής είναι η υπεροχή του Αντώνη Σαμαρά στην καταλληλότητα πρωθυπουργού όπου προηγείται του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ κατά 12,4 ποσοστιαίες μονάδες. Συγκεκριμένα, ο Αντώνης Σαμαράς συγκεντρώνει 47,6%, ο Αλέξης Τσίπρας 35,2%, ενώ ο πρωθυπουργός θεωρείται καταλληλότερος και από το 54,7% των ψηφοφόρων της ΔΗΜ.ΑΡ.
 Αντίστοιχη είναι η εικόνα όσον αφορά στην εμπιστοσύνη που εκφράζουν οι πολίτες απέναντι στους κυβερνητικούς χειρισμούς υπό τον πρωθυπουργό και τις εξαγγελίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπό τον Αλέξη Τσίπρα. Η πρώτη επιλογή συγκεντρώνει ποσοστό 34,1% και η δεύτερη 22,3%. Ωστόσο, οριακά «περνά» μπροστά από τις δύο επιλογές η απάντηση «τίποτα από αυτά» με ποσοστό 35,6%.

Στην ερώτηση «Ο Αντώνης Σαμαράς θα λέγατε ότι είναι ένας καλός πρωθυπουργός;» απαντούν θετικά το 49,2% και αρνητικά το 49,7%

Στις «δυνάμεις» των κομμάτων και την πρόθεση ψήφου, η Ν.Δ. συγκεντρώνει 23,7%, ο ΣΥΡΙΖΑ 24,1%, τρίτο κόμμα το ΚΚΕ με 6,3%, ακολουθεί η Χρυσή Αυγή με 6,1%, οι ΑΝ.ΕΛ. με 4,7%, το ΠΑΣΟΚ με 4,5%, η ΔΗΜ.ΑΡ. με 3,4%, οι Οικολόγοι Πράσινοι 1,6% και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ 1,3%.

Στην παράσταση νίκης προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ με 48,9% και η Ν.Δ. συγκεντρώνει 44,3%.

Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων δεν θέλει πρόωρες εκλογές, με το 51,4% να επιθυμεί εξάντληση της τετραετίας έναντι του 45,3%, ενώ στο ερώτημα της παραμονής της χώρας στο ευρώ ή της επιστροφής στη δραχμή η διαφορά είναι συντριπτική υπέρ της πρώτης επιλογής (74,9%).

Ο πρωθυπουργός διατηρεί το προβάδισμα έναντι του Αλέξη Τσίπρα στην καταλληλότητα, αλλά και στην ικανότητα διαχείρισης των κρίσιμων θεμάτων της χώρας Στις μετακινήσεις ψηφοφόρων η Ν.Δ. έχει μειώσει ελαφρά τη συσπείρωσή της και βρίσκεται στο 72,4%, με τη μεγαλύτερη διαρροή να την έχει προς τον ΣΥΡΙΖΑ (3,8%), ενώ προς τα δεξιά της να «φεύγει» μόλις 1,8% (προς ΑΝ.ΕΛ. και Χρυσή Αυγή).

Ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζει αύξηση της συσπείρωσής του μετρώντας τις περισσότερες μετακινήσεις προς το ΚΚΕ (6,2%). Προς τη Ν.Δ. «φεύγει» το 2,1% των ψηφοφόρων του, προς τους ΑΝ.ΕΛ. το 1,7% και προς τη Χρυσή Αυγή το 1,5%.



ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΤΣΑΒΟΥ
kkatsavou@e-typos.com

Δημοσιεύεται στον Τύπο της Κυριακής