Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013

Νέο ασφαλιστικό: Τι αλλάζει σε συντάξεις και εφάπαξ

Στη Βουλή αναμένεται να κατατεθεί σήμερα το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για το ασφαλιστικό, το οποίο αποσκοπεί στην εξοικονόμηση 500 εκατομμυρίων, όσο και το δημοσιονομικό κενό του 2014 κατά τους υπολογισμούς της κυβέρνησης. Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Γ. Βρούτση, οι πόροι αυτοί θα αναζητηθούν από την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής και της ανασφάλιστης εργασίας, ενώ δεν θα αγγιχθούν οι κύριες συντάξεις ούτε θα καταργηθούν οι πρόωρες.
Η μείωση των εφάπαξ αφορά περίπου 40.000 ασφαλισμένους που πρόκειται να καταθέσουν αίτηση στις αρχές του 2014 για ποσό το οποίο κυμαίνεται μεταξύ 17.000 και 19.000 ευρώ.
Σύμφωνα με πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία«:
Η κυβέρνηση ανέκρουσε πρύμναν ως προς την περικοπή των πρόωρων συντάξεων, όμως 8 «παλιές» και 12 νέες ρυθμίσεις που θα προωθηθούν σήμερα στη Βουλή επηρεάζουν την ασφάλιση 4.500.000 εργαζομένων σε ό,τι αφορά συντάξεις, εφάπαξ, ασφαλιστικές εισφορές, οι οποίες τίθενται σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2014.
-Αύξηση ορίων ηλικίας γυναικών με ΙΚΑ κατά έξι μήνες και ανδρών με βαρέα κατά εννέα μήνες.
-Αυξάνονται σε επτά τα πλασματικά έτη.
-Τέλος το ΕΚΑΣ για για τους κάτω των 65.
-Μείωση ποσοστού συντάξεων 2% σε ΔΕΚΟ, Δημόσιο, ΟΑΕΕ, Τράπεζες.
-Taxis και στους αγρότες.
Σύμφωνα με την «Εφημερίδα των Συντακτών«:
Θίγονται όσοι προσδοκούν σύνταξη πριν συμπληρώσουν την ηλικία των 62 χρόνων, χάνουν οι μητέρες ανηλίκων και οι δημόσιοι υπάλληλοι.

aftodioikisi.gr