Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013

Αντάρτικο από 22 βουλευτές της ΝΔ! Στρέφονται κατά Στουρνάρα: Άδικος ο φόρος σε αγροτεμάχια και οικόπεδα - Υποχώρηση από το ΥΠΟΙΚ για τις... στάνες!

Αντάρτικο από 22 βουλευτές της ΝΔ! Στρέφονται κατά Στουρνάρα: Άδικος ο φόρος σε αγροτεμάχια και οικόπεδα - Υποχώρηση από το ΥΠΟΙΚ για τις... στάνες!
Ερώτηση για την φορολόγηση των αγροτεμαχίων και οικοπέδων κατέθεσαν 22 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, με επικεφαλής τον Βουλευτή Πέλλας κ. Ιορδάνη Τζαμτζή, προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα.
Πρόκειται για τους:1. Τζαμτζής Ιορδάνης, 2. Βογιατζής Παύλος,3. Κυριαζίδης Δημήτριος , 4. Αντωνίου Μαρία , 5. Νταβλούρος Αθανάσιος , 6. Κόλλιας Κωνσταντίνος, 7. Λαμπρόπουλος Ιωάννης ,8. Κωνσταντόπουλος Γιώργος, 9. Κωνσταντινίδης Ευστάθιος ,10. Ταλιαδούρος Σπύρος, 11. Ιωαννίδης Ιωάννης, 12. Κουκοδήμος Κωνσταντίνος, 13. Τσαβδαρίδης Λάζαρος. 14. Βλαχογιάννης Ηλίας ,15. Στύλιος Γιώργος ,16. Μαρίνος Ανδρέας ,17. Κλειτσιώτης Κωνσταντίνος ,18. Πασχαλίδης Γιάννης,19. Σκόνδρα Ασημίνα, 20. Βλάχβεης Μενέλαος ,21. Σαμπαζιώτης Δημήτριος ,22. Κουτσούμπας Ανδρέας
Οι 22 βουλευτές της ΝΔ κάνουν λόγο για υπερβολική φορολόγηση των αγροτών γεγονός που αφενός θα εμποδίσει την επενεκκίνηση της αγροτικής οικονομίας και αφετέρου αμφισβητείται το κατά πόσο οι αγρότες θα καταφέρουν τελικά να ανταποκριθούν στους φόρους που θα κληθούν να πληρώσουν!
Στην ερώτηση τους προς τον αρμόδιο Υπουργό οι Βουλευτές αναφέρουν χαρακτηριστικά τα εξής:

"Δόθηκε για διαβούλευση το τελικό σχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων του 2014 και οι συντελεστές με βάση τους οποίους θα φορολογηθούν τα αγροτεμάχια και τα εκτός σχεδίου οικόπεδα και κατοικίες. Βασικός συντελεστής φορολόγησης για τα αγροτεμάχια ορίζεται το 1,5 ευρώ ανά στρέμμα. Ο φόρος προσαυξάνεται ανάλογα με τη θέση του αγροτεμαχίου, τη χρήση του, την απόσταση του από τη θάλασσα, αλλά και από τη θέση του σε σχέση με τις οδούς. Εάν υπάρχει κατοικία στο αγροτεμάχιο, ο βασικός συντελεστής πολλαπλασιάζεται με το 5. Ακόμη, ο συντελεστής μειώνεται σταδιακά για εκτάσεις από 130 στρέμματα και πάνω. Με δεδομένο ότι τα αγροτεμάχια καλλιεργούνται, η επιβάρυνση τους από τους συντελεστές φορολόγησης είναι υπερβολική".

Οι 22 βουλευτές προχώρησαν και σε μία σειρά αντιπροτάσεων και ρωτούν τον Γιάννη Στουρνάρα τι προτίθεται να πράξει ώστε να μην επιβαρυνθούν οι αγρότες με αβάσταχτες και άδικες φορολογίες και ακόμη τι θα κάνει σχετικά με τις εγκαταλελειμμένες και ανεκμετάλλευτες γαίες οι οποίες δεν αποφέρουν έσοδα στους κατόχους τους.
Αυτή η κίνηση από μέρους των 22 βουλευτών της ΝΔ θεωρείται ως μία προειδοποίηση προς τον υπουργό οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα ότι αν έρθει στη Βουλή νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει φορολόγηση των αγροτεμαχίων δε θα το ψηφίσουν!
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες οι 22 βουλευτές της ΝΔ θα μεταβούν άυριο ημέρα Τετάρτη, στις 10 π.μ στο υπουργείο οικονομικών να διαμαρτυρηθούν και προφορικά στον Γιάννη Στουρνάρα για το μέτρο της φορολόγησης των αγροτεμαχίων και οικοπέδων που τους βρίσκει εντελώς αντίθετους!
Μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, σύμφωνα με πληροφορίες, υπό την προεδρία του Αντώνη Σαμαρά και έπειτα από παρέμβαση του πρωθυπουργού, δεν θα φορολογηθούν οι αποθηκευτικοί χώροι που βρίσκονται σε αγροτική γη, όπως θερμοκήπια, στάνες, αποθήκες γεωργικών μηχανημάτων.

Σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, διευκρινίζεται συγκεκριμένα ότι δεν πρόκειται να φορολογηθούν με τον ενιαίο φόρο ακινήτων οι αποθηκευτικοί χώροι που βρίσκονται σε αγροτική γη (γεωργικών μηχανημάτων, θερμοκήπια, στάνες κ.λπ.).
Σημειώνεται ότι η μη φορολόγηση των χώρων αυτών ήταν ένα βασικό αίτημα των αγροτών στο πλαίσιο της διαβούλευσης για τον ενιαίο φόρο ακινήτων.
newsit.gr