Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013

Ο Πύργος της Πίζας έχει αρχίσει να... ισιώνει!

Τρίτη, 29 Οκτωβρίου 2013

Ένα από τα πιο διάσημα αξιοθέατα του κόσμου, ο Πύργος της Πίζας, οφείλει τη φήμη του στην παράδοξη εικόνα του – την περίφημη κλίση του προς τα νότια, η οποία είναι... αποτέλεσμα των ανομοιόμορφων θεμελίων του.
Απ' ό,τι έδειξε, ωστόσο, η ετήσια αναφορά για την σταθερότητα του μνημείου, οι εργασίες αποκατάστασής του φαίνεται ότι έπιασαν τόπο, καθώς διαπιστώθηκε ότι ο Πύργος έχασε συνολικά 2,5 εκατοστά από την κλίση που είχε το 2001.

Συγκεκριμένα, πριν τις εργασίες αποκατάστασής του, οι οποίες διήρκησαν 11ολόκληρα χρόνια και ολοκληρώθηκαν το 2001, η κλίση του Πύργου της Πίζας αυξανόταν κατά 1 χιλιοστό το χρόνο, με αποτέλεσμα οι αρμόδιες ιταλικές Αρχές να εκφράζουν φόβο για πιθανή κατάρρευση του μνημείου, συνολικού βάρους14.500 τόνων.
Μετά το πέρας των εργασιών, ωστόσο, κατά τις οποίες ενισχύθηκαν τα θεμέλια του Πύργου και τοποθετήθηκαν ατσάλινα καλώδια γύρω του για καλύτερη υποστήριξη, το μνημείο ίσιωσε κατά 38 ολόκληρα εκατοστά.

Σύμφωνα, μάλιστα, με φετινή έρευνα επιστημόνων από το πανεπιστήμιο της Στουτγάρδης, ο Πύργος της Πίζας θα ισιώσει κατά μερικά ακόμη χιλιοστά προτού σταθεροποιηθεί και αρχίσει να γέρνει ξανά – αυτή τη φορά, ωστόσο, με πολύ πιο αργό ρυθμό από ότι πριν από τις εργασίες αποκατάστασής του.

directNEWS.gr