Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013

Ο Σαμαράς τα είπε με τη Μέρκελ στο ΕΛΚ – “Είμαστε εδώ για να μιλήσουμε για την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας”

Antonis-Samaras-in-Brussels
Twitter@EmOikonomidis
H Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ξεκινάει σήμερα στις Βρυξέλλες, έχει όλες τις προϋποθέσεις να μην είναι παρόμοια με εκείνες τις… αφόρητα βαρετές και κουραστικές του πρόσφατου παρελθόντος, ότι η πολιτική καρδιά της Ενωμένης Ευρώπης έμοιαζε να λειτουργεί περίπου σε αυτόματο πιλότο.
Με την ισχυρότερη χώρα της ηπείρου, εκείνη που διαθέτει τη μεγαλύτερη οικονομία, να μην έχει καταφέρει μέχρι σήμερα να συγκροτήσει κυβέρνηση, και τις υπόλοιπες “μεσαίες δυνάμεις” της Ευρώπης να επιχειρούν να κερδίσουν μια καλύτερη τοποθέτηση σε σχέση με το παρελθόν, ενόψει του σύνθετου (αν όχι δύσκολου) μέλλοντος που έρχεται, η Ελλάδα βρίσκεται εκ των πραγμάτων και πάλι στο επίκεντρο.
Όχι τόσο επειδή η τρόικα εμφανίζει τις νηπιακές ασθένειες κάθε διαπραγμάτευσης που οδηγεί σε εκταμίευση δόσης, αλλά επειδή ο Αντώνης Σαμαράς πρωταγωνιστεί αυτή τη στιγμή σε δυο παράλληλα “σενάρια”: Με την επιθετική εξωστρέφεια που επέδειξε ταξιδεύοντας ως την Ιταλία και τη Μάλτα, έστειλε ένα σαφές μήνυμα απόπειρας συγκρότησης ενιαίου μετώπου των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου, εκείνων που στο ξεκίνημα της βαθιάς κρίσης της ευρωζώνης το 2010 είχαν περιγραφεί απαξιωτικά ως “PIGS”.
Το δεύτερο “σενάριο” αφορά στην επικείμενη Προεδρία της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το πρώτο εξάμηνο του 2014. Η Αθήνα θα έχει την ευκαιρία να γίνει και πάλι η φυσική πρωτεύουσα της σύγχρονης Ευρώπης, μια θέση που ουσιαστικά δεν έχασε ποτέ στη συνείδηση λαών και κοινωνιών, όσων τουλάχιστον διατηρούν ακόμη στοιχειώδη ιστορική μνήμη.
Στο περιθώριο λοιπόν μιας κρίσης που… δεν τελειώνει, ο Πρωθυπουργός ξεκινάει το πρώτο ημίχρονο της πολιτικής διαπραγμάτευσης που θα οδηγήσει σε μόνιμη, βιώσιμη λύση του ελληνικού ζητήματος-προβλήματος. Καλύτερα, ξεκινάει το… ζέσταμα. Που όπως σε κάθε αναμέτρηση, είναι απόλυτα σημαντικό και κρίσιμο.
Πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής, ο Αντώνης Σαμαράς είχε τετ-α-τετ με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ στο πλαίσιο της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ενημερώνοντάς την για τις εξελίξεις γύρω από το ελληνικό ζήτημα, ενώ οι δυο ηγέτες αναφέρθηκαν και στις ζυμώσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στο Βερολίνο ανάμεσα στο CDU/CSU και το SPD, για τον σχηματισμό κυβέρνησης Μεγάλου Συνασπισμού.
Προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, ο Αντώνης Σαμαράς δήλωσε: “Είμαστε εδώ για να μιλήσουμε για την ψηφιακή οικονομία, την τραπεζική ενοποίηση, για την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης, κυρίως για την απασχόληση των νέων. Είμαστε όμως εδώ και για να βρούμε λύση σε ένα οξύ και μακροχρόνιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν κυρίως οι χώρες της Νότιας Μεσογείου και έχει να κάνει με τη λαθρομετανάστευση. Έχουν τεθεί πολλοί στόχοι και προχωράμε”.

υστερογραφα.