Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013

Ομιλία Χρίστου Δήμα στο Νομοσχεδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνη​ς

Στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την ηλεκτρονική επιτήρηση των υπόδικων,κατάδικων και κρατούμενων μίλησε ο Βουλευτής Κορινθίας Χρίστος Δήμας. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο συνδέεται άμεσα με την μεγάλη συμφόρησης που υπάρχει στις φυλακές.
Ο κύριος Δήμας υπογράμμισε πως έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης του 2011, αναλύει πως ο δείκτης πληρότητας των φυλακών στην Ελλάδα έχει ανέλθει στο 137%. Το νομοσχέδιο είναι μια σημαντική πρώτη προσπάθεια στην κατεύθυνση της υιοθέτησης διαφορετικών ποινών.
Η ηλεκτρονική επιτήρηση των κατάδικων,υπόδικων και κρατούμενων βοηθάει στη σταδιακή αποσυμφόρηση των φυλακών καθώς κρατούμενοι που έχουν εκτίσει ένα σημαντικό κομμάτι της ποινής τους αποκτούν την δυνατότητα εφόσον το επιθυμούν και το επιτρέπουν οι συνθήκες να απολύονται με περιοριστικούς όρους σε κατ’οίκον περιορισμό με ηλεκτρονική επιτήρηση. Αυτό θα επιτύχει σημαντική μείωση του κόστους συντήρησης των φυλακών και τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των εναπομεινάντων κρατούμενων. Με άλλα λόγια,επιβάλλεται στον κατηγορούμενο η υποχρέωση να μην εξέρχεται από ένα συγκεκριμένο και ειδικά ορισμένο χώρο που συνιστά τον τόπο διαμονής ή κατοικίας του. Παράλληλα, επιτηρείται με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων και παρακολουθείται και καταγράφεται η γεωγραφική του θέση.
Σύμφωνα με τις τροποποιήσεις του ποινικού κώδικα και του κώδικα ποινικής δικονομίας, προστίθενται οι ανάλογες διατάξεις που ορίζουν τις προϋποθέσεις εφαρμογής του μέτρου αυτού για ενήλικους και ανήλικους κατηγορούμενους, τη διαδικασία καθώς και τις ποινές σε περίπτωση παραβίασης του περιορισμού κατ' οίκον με ηλεκτρονική επιτήρηση. Σχετικά με τις προϋποθέσεις, ορίζεται ένας δεδομένος αριθμός ετών έκτισης της ποινής ανάλογα με το αδίκημα. Χαρακτηριστικό είναι πως οι εν λόγω διατάξεις δεν ισχύουν για τα κακουργήματα, το έγκλημα της εσχάτης προδοσίας και το έγκλημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση.
Επίσης, το νομοσχέδιο προβλέπει σημαντικές παραμέτρους που βοηθούν στην ουσιαστική επανένταξη στην κοινωνική ζωή. Πιο συγκεκριμένα, το γεγονός πως δίνεται η δυνατότητα να βρίσκεται προκαθορισμένες ώρες της ημέρας εκτός του τόπου του κατ' οίκον περιορισμού για λόγους εργασίας, εκπαίδευσης, επαγγελματικής κατάρτισης και συμμετοχής σε προγράμματα συντήρησης ή απεξάρτησης από εξαρτησιογόνες ουσίες. Με αυτό τον τρόπο υπάρχει ρεαλιστικό προσωπικό κίνητρο ώστε να επανενταχθεί στην κοινωνία αλλά και να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις του.
Αξίζει να σημειωθεί πως προβλέπεται δυνατότητα να ανακληθεί η άδεια απολύσεως και ο κρατούμενος να επιστρέψει στο σωφρονιστικό κατάστημα όταν δεν συμμορφώνεται με τις υποχρεώσεις που του έχουν επιβληθεί ή υπάρχει ο κίνδυνος πως δε θα τηρήσει τις υποχρεώσεις του στο μέλλον.