Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013

Κυβέρνηση για Δημόσιο: Δεν έχει να φοβηθεί όποιος κάνει τη δουλειά του

Κανένας εργαζόμενος που κάνει στοιχειωδώς τη δουλειά του δεν έχει να φοβηθεί τίποτα, διαμηνύεται στο κείμενο της προγραμματικής συμφωνίας μεταξύ του Α. Σαμαρά και του Ευ. Βενιζέλου, διευκρινίζοντας πως στα πλαίσια της κινητικότητας του προσωπικού η αξιολόγηση είναι μια «διαρκής, θεσμική» διαδικασία και «όχι ένα έκτακτο, απειλητικό μέτρο». Παράλληλα, στο σημείο 31 της συμφωνίας υπογραμμίζεται πως «ο κανόνας 1:1 στις λίγες περιπτώσεις που συντρέχει πράγματι λόγος απόλυσης σύμφωνα με το Σύνταγμα, επιτρέπει την άμεση πρόσληψη νέων με υψηλά προσόντα για την κάλυψη ζωτικών αναγκών πχ. στο χώρο της Υγείας».
Αναλυτικά η θέση της κυβέρνησης όπως αναφέρεται στο κείμενο που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα μετά το πέρας της συνάντησης μεταξύ του πρωθυπουργού και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης:
Οι διαρθρωτικές αλλαγές στο κράτος και η συγκρότηση ενός “κανονικού” ευρωπαϊκού κράτους στην υπηρεσία του πολίτη, του δημοσίου συμφέροντος και της ανάπτυξης, επιβάλουν την συνολική, θεσμικά εγγυημένη, επιστημονικά οργανωμένη, αξιολόγηση, αφενός μεν υπηρεσιών και φορέων, αφετέρου δε του προσωπικού. Η αξιολόγηση είναι μια διαρκής, φυσιολογική, θεσμική διαδικασία και όχι ένα έκτακτο απειλητικό μέτρο. Κανένας εργαζόμενος στο δημόσιο που κάνει στοιχειωδώς τη δουλειά του δεν έχει λόγο ανησυχίας. Η κινητικότητα του προσωπικού, στο πλαίσιο αυτό, σέβεται όλες τις θεσμικές εγγυήσεις των δημοσίων υπαλλήλων και εξυπηρετεί την κάλυψη κενών και ζωτικών αναγκών του δημοσίου μέσα από την ορθολογική και διαφανή διαχείριση αφενός μεν του τυχόν πλεονάζοντος προσωπικού αφετέρου δε των κενών θέσεων.
Ταυτόχρονα ο κανόνας 1:1 στις λίγες περιπτώσεις που συντρέχει πράγματι λόγος απόλυσης σύμφωνα με το Σύνταγμα, επιτρέπει την άμεση πρόσληψη νέων με υψηλά προσόντα για την κάλυψη ζωτικών αναγκών πχ. στο χώρο της Υγείας.
Αν στο μεταβατικό διάστημα προέκυψαν αδικίες ή αντιφάσεις, αυτές θα αντιμετωπισθούν το ταχύτερο δυνατό.
Βασική αρχή, ότι οι δημόσιοι φορείς υπάρχουν για να εξυπηρετούν τον Πολίτη, κι όχι το αντίθετο.

 aftodioikisi.gr