Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013

“Σπάει” στα τρία και πωλείται η ΔΕΗ!

dei
Τρία στάδια περιλαμβάνει το σχέδιο αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ, μέσω σχεδίου αναδιάρθρωσης, το οποίο δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και προβλέπει την ξεχωριστή ιδιωτικοποίηση του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) ως το 2014 και διάσπαση της ΔΕΗ σε «μικρή» και «μεγάλη», με την πρώτη να αποκρατικοποιείται έως το 2015 και τη δεύτερη να πωλείται σε επενδυτές έως το 2016.
Η απόφαση είχε ληφθεί τον Μάιο από το υπουργείο Οικονομικών και από το υπουργείο Περιβάλλοντος και σήμερα πήρε ΦΕΚ.

Ο ΑΔΜΗΕ που διαχειρίζεται το δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρισμού θα διαχωριστεί πλήρως από τη ΔΕΗ θα δημιουργηθεί μια νέα εταιρεία στην οποία θα εισφερθούν πάγια της Επιχείρησης και θα μπορεί να ανταγωνιστεί την κρατική εταιρεία και τέλος ένα μέρος της ΔΕΗ θα ιδιωτικοποιηθεί.
Οι μεταρρυθμίσεις περιλαμβάνουν τρεις βασικές ενότητες:
-Ιδιοκτησιακό διαχωρισμό του Διαχειριστή Συστήματος ΑΔΜΗΕ.
-Δημιουργία μιας νέας καθετοποιημένης εταιρείας ηλεκτρισμού και τη διαδικασία αποκρατικοποίησής της.
-Αποκρατικοποίηση της μητρικής εταιρείας.
Οι φάσεις για τον ΑΔΜΗΕ:
1. Είσοδος επενδυτή μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου (απόκτηση ποσοστού έως 49% του ΑΔΜΗΕ) με παράλληλη ανάληψη της διοίκησης της εταιρείας.
2. Συμβατική υποχρέωση απόκτησης από τον ως άνω επενδυτή επιπλέον ποσοστού τουλάχιστον 51% του μετοχικού κεφαλαίου του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ και με στόχο το ποσοστό του Ελληνικού Κράτους να είναι τέτοιο που να εξασφαλίζει καταστατική μειοψηφία.
Η πρώτη φάση ολοκληρώνεται μέσα στο 2013 και η δεύτερη στο δεύτερο τρίμηνο του 2014.
Για τη «μικρή» ΔΕΗ προβλέπεται η δημιουργία εταιρείας με το 30% του δυναμικού της Επιχείρησης λαμβάνοντας υπόψη τις αποσύρσεις παλιών μονάδων και την κατασκευή νέων. Επίσης θα δοθεί αναλογικό ποσοστό της δραστηριότητας εμπορίας.
Το σχέδιο θα περιλαμβάνει προβλέψεις για την από-επένδυση λιγνιτικών, υδροηλεκτρικών και μονάδων φυσικού αερίου που σήμερα λειτουργεί η ΔΕΗ.  Επίσης, θα περιέχει προβλέψεις για πρόσβαση της νέας εταιρείας σε αποθέματα λιγνίτη σε αναλογικά ισότιμη βάση με τη ΔΕΗ.
Η ολοκλήρωση των ενεργειών θα γίνει το πρώτο τρίμηνο του 2015 και θα ακολουθήσει αμέσως η έναρξη των δραστηριοτήτων της νέας εταιρείας.
Παράλληλα, για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ θα διατεθεί το 17% και θα προσελκυθεί στρατηγικός επενδυτής. Η προεργασία θα αρχίσει αμέσως μετά την οριστικοποίηση του καταλόγου παγίων που θα περιλαμβάνονται στη νέα εταιρία.
Η διαγωνιστική διαδικασία αναμένεται να αρχίσει εντός του τρίτου τριμήνου του 2015 όποτε και εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί το τέλος του έτους ή στις αρχές του 2016.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η ολοκλήρωση της αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τους τελικούς όρους της συναλλαγής πώλησης της νέας εταιρείας.

ysterografa.gr