Τετάρτη, 24 Ιουλίου 2013

Η ΛΟΓΙΚΗ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟΥ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ

Γράφει ο Μενέλαος ΑυτόλυκοςΤο πιο ακριβό πράγμα στον κόσμο που μπορείς να πουλήσεις είναι η ελπίδα και το πιο ισχυρό όπλο είναι ο φόβος.
Όταν στον Β' Παγκόσμιο πόλεμο, οι αιχμάλωτοι έμπαιναν σε ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης, δεν τολμούσαν να επιδιώξουν να αποδράσουν αμέσως γιατί φοβόντουσαν ότι θα σκοτωθούν σίγουρα ή θα πιαστούν και θα εκτελεστούν αλλά ήλπιζαν ότι θα το καταφέρουν κάποια στιγμή και θα ξεφύγουν.
Το αποτέλεσμα ήταν ότι οι αποδράσεις από στρατόπεδα συγκέντρωσης - όπως και από φυλακές - ήταν πάντα ελάχιστες συγκριτικά με τον αριθμό των κρατουμένων. Επομένως, η ελπίδα ήταν που έδινε την αισιοδοξία για την συνέχιση της επιβίωσης, αλλά ο φόβος ήταν που καθόριζε τις πράξεις. Σε αυτόν τον τόνο σκέψης, το τελικό αποτέλεσμα, πραγματιστικά και μόνο αν το δει κάποιος, είναι ότι ο αριθμός των "ελπιδοφόρων" θυμάτων, δηλαδή όσων πέθαναν από την πείνα και τις κακουχίες μέσα σε φυλακές και στρατόπεδα, είναι συντριπτικά μεγαλύτερος από όσων πέθαναν κατά την απόπειρα απόδρασης, όπως και ο αριθμός των τελικά επιζησάντων είναι μικρός συγκριτικά με όσους πέθαναν κατά την περίοδο κράτησης τους......
Τι θέλει να πει ο "ποιητής" ; 
Περισσότερα : logia-starata.blogspot.gr