Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013

Οριστική λύση δίνει ο Τατούλης για τα σκουπίδια στην Πελοπόννησο. Ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο πρώτος διαγωνισμός ΣΔΙΤ στην Ελλάδα για τη διαχείριση των σκουπιδιών

https://mail-attachment.googleusercontent.com/attachment/u/0/?ui=2&ik=40fc3ecc9e&view=att&th=1402fc5e4f8fc0ae&attid=0.2&disp=inline&realattid=f_hjr5arif4&safe=1&zw&saduie=AG9B_P8jwSnQG1R5bBsQuUL9P8qf&sadet=1375259123835&sads=Njmst4toiW1dxje676zszYJZF3U&sadssc=1
 
Κωστής Χατζηδάκης: "Η Πελοπόννησος ξεπέρασε άλλα πιο ώριμα σχέδια και τερμάτισε πρώτη"
Γιάννης Μανιάτης: "Η Πελοπόννησος υπερβαίνει την κρίση"
Γιάννης Μιχελάκης: "Από την Πελοπόννησο ξεκινάει ένα έργο πιλότος"
Νότης Μηταράκης: "Σήμερα βλέπουμε ότι η ανάπτυξη δεν είναι θεωρία, αλλά πράξεις"
Νίκος Μαντζιούφας: "Η Περιφέρεια Πελοποννήσου ξεπέρασε τα χρονοδιαγράμματα και αυτό οφείλεται στην σταθερότατη ηγεσία της Περιφερειακής Διοίκησης".

"Σήμερα είναι μια εξαιρετική ημέρα για την Πελοπόννησο και για την χώρα. Υλοποιούμε το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έργο και το πρώτο έργο σε αυτόν τομέα με σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα", δήλωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, κ. Πέτρος Τατούλης στην συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην έδρα της Περιφέρειας στην Τρίπολη, από κοινού με τους υπουργούς Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Κωστή Χατζηδάκη, Εσωτερικών, κ. Γιάννη Μιχελάκη, Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Γιάννη Μανιάτη, τον υφυπουργό Ανάπτυξης, κ. Νότη Μηταράκη και τον ειδικό γραμματέα ΣΔΙΤ, κ. Νίκο Μαντζιούφα, με αντικείμενο την ανακήρυξη από την οικονομική επιτροπή της Περιφέρειας Πελοποννήσου του προσωρινού αναδόχου του έργου "Ολοκληρωμένη Διαχείριση Απορριμάτων Πελοποννήσου". Παρόντες ήταν το σύνολο των αντιπεριφερειαρχών, ο πρόεδρος του ΦΟΣΔΑ, κ. Γιάννης Σμυρνιώτης και ο πρόεδρος της ΠΕΔ, κ. Παναγιώτης Νίκας. 

Συγκεκριμένα, η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία το πρακτικό της επιτροπής διαγωνισμού, για το έργο «Ολοκληρωμένη Διαχείριση Απορριμμάτων Περιφέρειας Πελοποννήσου με ΣΔΙΤ» και ανακήρυξε ανάδοχο του έργου την εταιρεία "ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΒΕΤΕ".  
Πρόκειται για το πρώτο έργο διαχείρισης απορριμμάτων που συνδυάζει, μέσω ΣΔΙΤ, ιδιωτικούς πόρους με πόρους του ΕΣΠΑ και αποτελεί πρότυπο για τα επόμενα 10 έργα ΣΔΙΤ που εξελίσσονται στον ίδιο τομέα, σύμφωνα με δήλωση του περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη.
  Η πιλοτική αυτή διαδικασία, ολοκληρώθηκε μέσα σε δεκαεννέα μήνες κι επιτεύχθηκε μέσω του ανταγωνιστικού διαλόγου με την εξαιρετικά χαμηλή  τιμή - 61,00 ευρώ τον τόνο- , υψηλότατες περιβαλλοντικές επιδόσεις -35% ανακύκλωση επιπλέον αυτής που προβλέπει ο περιφερειακός σχεδιασμός-,  και μεγάλη ταχύτητα στην ανάληψη της ευθύνης της προσωρινής διαχείρισης από τον ανάδοχο.
https://mail-attachment.googleusercontent.com/attachment/u/0/?ui=2&ik=40fc3ecc9e&view=att&th=1402fc5e4f8fc0ae&attid=0.3&disp=inline&realattid=f_hjr5bag45&safe=1&zw&saduie=AG9B_P8jwSnQG1R5bBsQuUL9P8qf&sadet=1375259652686&sads=7FZs6046agqSfwCuc8UqxMPwnaQ
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, κ. Πέτρος Τατούλης δήλωσε: " Σήμερα είναι μια εξαιρετικά σημαντική ημέρα για την Πελοπόννησο. Το έργο αυτό, το πρώτο έργο ΣΔΙΤ σε αυτόν τον τομέα και το πιο σημαντικό περιβαλλοντικό έργο που εκπονείται αυτήν την στιγμή στην χώρα, στηρίχτηκε πάνω στους δικούς μας ανθρώπους, το Περιφερειακό Συμβούλιο, την Οικονομική Επιτροπή και τους υπαλλήλους μας, οι οποίοι στάθηκαν σε ένα εξαιρετικό επίπεδο. Αυτό είναι ο πατριωτισμός, όχι κάτι το αόριστο, όχι κάτι το νεφελώδες αλλά η μάχη για την καθημερινότητα με κύριο στόχο την προάσπιση της πατρίδας. Από την πρώτη στιγμή είχαμε την αντίληψη ότι η διαχείριση των οικιακών αποβλήτων συνιστά νέα οικονομία και πάνω σε αυτό στηρίξαμε την αναπτυξιακή προοπτική αυτού του σχεδίου. Καταφέραμε να ρίξουμε την τιμή κόστους για τον πολίτη στα 60 ευρώ, να υιοθετήσουμε περιβαλλοντικές προτάσεις που υπερβαίνουν τις ευρωπαϊκές οδηγίες, ολοκληρώθηκε μέσα σε χρόνο ρεκόρ , 19 μήνες εκ των οποίων τους 12 διαβουλευτήκαμε με τους φορείς, την κοινωνία και την αγορά. Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο: Μόνοι μας μπορούμε να επιτύχουμε και στα πιο δύσκολα. Ευχαριστώ θερμά τον κ. Κωστή Χατζηδάκη που πίστεψε εξαρχής το έργο, τις υπηρεσίες του υπουργείου περιβάλλοντος που μαζί πήγαμε σε όλη αυτήν την διαδικασία, το υπουργείο εσωτερικών που είναι το καθ ύλην αρμόδιο υπουργείο και βεβαίως τον δικό μας συνεργάτη, τον ειδικό γραμματέα ΣΔΙΤ, κ. Μαντζιούφα, μαζί με τον οποίο δημιουργήσαμε αυτό το καινοτόμο μοντέλο και  έχουμε ξεκινήσει να τρέχουμε και όλα τα υπόλοιπα έργα που έχουμε σχεδιάσει".
https://mail-attachment.googleusercontent.com/attachment/u/0/?ui=2&ik=40fc3ecc9e&view=att&th=1402fc5e4f8fc0ae&attid=0.4&disp=inline&realattid=f_hjr5fp1h3&safe=1&zw&saduie=AG9B_P8jwSnQG1R5bBsQuUL9P8qf&sadet=1375259337009&sads=Ny6JApHeOy9hHTKXqxu0cESDe5QΑπό την πλευρά του ο κ. Κωστής Χατζηδάκης  τόνισε ότι: "Η Πελοπόννησος ξεπέρασε στο δρόμο άλλα σχέδια που ήταν πιο ώριμα. Η σημερινή είναι μια ημέρα αισιοδοξίας ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε. Η σύγχρονη και ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων είναι κομβικής σημασίας για την Ελλάδα και θέμα ποιότητας ζωής, πολιτισμού, αλλά κυρίως θέμα τιμής για μια χώρα όπως η Ελλάδα, η οποία βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην τελευταία θέση στην Ευρώπη, όσον αφορά τη σύγχρονη διαχείριση των απορριμμάτων. Χαίρομαι γιατί σήμερα τα καταφέραμε και η Περιφέρεια Πελοποννήσου ξεπέρασε στο δρόμο άλλα σχέδια τα οποία ήταν πιο ώριμα, τήρησε όλα τα χρονοδιαγράμματα και πλέον έχουμε ανάδοχο. Το σχέδιο της Περιφέρειας Πελοποννήσου αποτελεί πρότυπο και για τα υπόλοιπα σχέδια που ετοιμάζονται και στις άλλες Περιφέρειες, γιατί με τον τρόπο αυτό θα εξασφαλίσει όχι μόνο την κατασκευή των έργων, αλλά θα διαθέτει και εγγυημένη παροχή υπηρεσιών προς την Περιφέρεια. Ευχαριστώ ιδιαίτερα τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρο Τατούλη και το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου για τη συνεργασία και εκφράζω την πεποίθηση ότι από δω και πέρα θα κινηθούμε με τις ίδιες, αν όχι με μεγαλύτερες ταχύτητες. Το παράδειγμα της Πελοποννήσου καταδεικνύει ότι αν η χώρα ξεπεράσει τις δυσκολίες θα βρεθεί στον πυρήνα της Ευρώπης. Η σημερινή είναι σημαντική είδηση όχι για μόνο για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, αλλά για όλη την Ελλάδα και όχι μόνο για τη διαχείριση των απορριμμάτων, αλλά σε άλλα ζητήματα".
https://mail-attachment.googleusercontent.com/attachment/u/0/?ui=2&ik=40fc3ecc9e&view=att&th=1402fc5e4f8fc0ae&attid=0.7&disp=inline&realattid=f_hjr5fp1o6&safe=1&zw&saduie=AG9B_P8jwSnQG1R5bBsQuUL9P8qf&sadet=1375259411414&sads=-6xziljuAHS0lki3mKvYtIqgLiEΟ κ. Γιάννης Μανιάτης δήλωσε:  "Η Πελοπόννησος υπερβαίνει την κρίση.  Διαμορφώνεται ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης της χώρας στηριζόμενη στα συγκριτικά της πλεονεκτήματα που είναι οι ανιδιοτελείς της άνθρωποι και το περιβάλλον της. Το μήνυμα σήμερα είναι ότι μαθαίνουμε από τα λάθη του παρελθόντος. Η προσπάθεια του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Τατούλη για ουσιαστική ολοκληρωμένη διαχείριση σε συνδυασμό με το συμφέρον των ιδιωτών δείχνει ότι θα πάνε καλά τα πράγματα. Είναι από τις λίγες φορές που εφαρμόζεται στη χώρα πολιτική που είναι απόλυτα συμβατή με τις Ευρωπαϊκές οδηγίες. Είναι μάλιστα κρίσιμη η συγκυρία ενόψει του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου όπου έχει ήδη καταδικαστεί η Ελλάδα και επίκεινται πρόστιμα και όπου η προσπάθεια όλων είναι να αποφευχθεί η επιβολή νέων. Το σημερινό παράδειγμα δείχνει ότι μπορούμε να τα αποφύγουμε, αφού το χειρότερο παράδειγμα της χώρας μετατρέπεται πλέον στο καλύτερο. Η Περιφερειακή διοίκηση ξέρει να λύνει τα προβλήματα του τόπου με απόλυτη προστασία του περιβάλλοντος".
https://mail-attachment.googleusercontent.com/attachment/u/0/?ui=2&ik=40fc3ecc9e&view=att&th=1402fc5e4f8fc0ae&attid=0.5&disp=inline&realattid=f_hjr5fp1k4&safe=1&zw&saduie=AG9B_P8jwSnQG1R5bBsQuUL9P8qf&sadet=1375259580392&sads=PLE9UqhTkqcU3PvRo0mNz9-hbTEΟ κ. Γιάννης Μιχελάκης δήλωσε:  " Σε μια περίοδο σκληρών θυσιών και περικοπών δεν μπορούμε να πληρώνουμε τα σκουπίδια χρυσάφι. Δεν είναι δυνατόν να το ανεχόμαστε. Και εδώ από την Πελοπόννησο ξεκινάει ένα έργο πιλότος, το οποίο μπορεί να αρχίσει να διορθώνει αυτήν την κατάσταση".
https://mail-attachment.googleusercontent.com/attachment/u/0/?ui=2&ik=40fc3ecc9e&view=att&th=1402fc5e4f8fc0ae&attid=0.6&disp=inline&realattid=f_hjr5fp1m5&safe=1&zw&saduie=AG9B_P8jwSnQG1R5bBsQuUL9P8qf&sadet=1375259491142&sads=Ik7HyiZCNa3FGW35j-lE9vC90LMΟ κ. Νότης Μηταράκης δήλωσε:  "Σήμερα βλέπουμε ότι η ανάπτυξη δεν είναι θεωρία αλλά πράξεις. Πραγματοποιείται ένα πολύ σημαντικό έργο με ιδιωτικά κεφάλαια".
Τέλος, ο κ. Νίκος Μαντζιούφας υπογράμμισε: " Η Περιφέρεια Πελοποννήσου ξεπέρασε τα χρονοδιαγράμματα κααι αυτό οφείλεται στην σταθερότατη ηγεσία της Περιφερειακής Διοίκησης. Τα ΣΔΙΤ είναι ένα μοντέλο που αποδεικνύεται ότι μπορούν να λειτουργήσουν ως μοχλός ανάπτυξης πραγματικής για την χώρα"