Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013

Εκτός Δημοσίου 1.197 επίορκοι σ’ έναν χρόνο

Στους 1.197 ανερχεται ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων που έχουν τεθεί σε αργία ή έχουν απολυθεί εξαιτίας ποινικών και πειθαρχικών λόγων.
Σύμφωνα με τα στοιχεια του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης τον τελευταίο μήνα απολύθηκαν για σοβαρούς ποινικούς και πειθαρχικούς λόγους 104 δημόσιοι υπάλληλοι ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό από τον Ιούλιο του 2012 σε 204 , ενώ οι υπάλληλοι που έχουν τεθεί σε αυτοδίκαιη αργία το ίδιο χρονικό διάστημα (Ιούλιος 2012 – Ιούλιος 2013) ανέρχεται σε 993.
Οι απολύσεις Δ.Υ. για ποινικούς και πειθαρχικούς λόγους το διάστημα Ιούλιος 2012-Ιούλιος 2013 αφορούν σε:
-ΠΟΙΝΗ ΟΡΙΣΤΙΚΗΣ ΠΑΥΣΗΣ (Από Πειθαρχικά Συμβούλια και με επικύρωση ΣτΕ): 104
-ΑΠΟΤΑΞΗ (Στρατός & Σώματα Ασφαλείας): 53
-ΑΥΤΟΔΙΚΑΙΗ ΕΚΠΤΩΣΗ ΛΟΓΩ ΠΟΙΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΔΙΚΗΣ (Ποινικό που τελεσιδήκησε και οδήγησε σε απόλυση): 47
Στο μεταξυ, όπως αναφερεται σε non paper το υπουργείου, οσον αφορά στο φαινόμενο των «συστηματικών κοπανατζήδων» του Δημοσίου «για πρώτη φορά γίνεται μια συστηματική προσπάθεια ελέγχου της τήρησης του ωραρίου εργασίας στο Δημόσιο. Γι’ αυτό πραγματοποιούνται διαρκώς επιτόπιοι έλεγχοι από το ΣΕΕΔΔ για τον έλεγχο τήρησης του ωραρίου και τον εντοπισμό χρονίως απουσιαζόντων υπαλλήλων, μετά από εντολή του ΥΔΙΜΗΔ. Πρόσφατα ολοκληρώθηκαν 4 εκθέσεις για τις κεντρικές υπηρεσίες των Υπουργείων Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Εσωτερικών, Τουρισμού και Πολιτισμού και αναμένεται η ολοκλήρωση δεκάδων άλλων ελέγχων που έχουν πραγματοποιηθεί. Ήδη έχουν διαβιβαστεί οι εκθέσεις ελέγχου στους αρμόδιους για περαιτέρω ενέργειες (π.χ. το Υπουργείο Εσωτερικών προχώρησε σε πειθαρχικές κυρώσεις).
Παράλληλα, αναφέρεται:
-Για το ωράριο
Ο Υπουργός αφού έλαβε την έκθεση ελέγχου του ΣΕΕΔΔ και ακολουθώντας τις προτάσεις του Σώματος, ζήτησε αμέσως τον πειθαρχικό έλεγχο τόσο των υπαλλήλων που δεν τηρούσαν το ωράριο όσο και προϊσταμένων του Υπουργείου που δεν άσκησαν τα καθήκοντα ελέγχου, προκειμένου να επιβληθούν οι προβλεπόμενες κυρώσεις (μεταξύ αυτών και μείωση αποδοχών).
-Διαδικασία ελέγχου των πλαστών δικαιολογητικών δημοσίων υπαλλήλων
Κατ΄αρχήν επιχειρείται για πρώτη φορά να μπει μία τάξη στους ατομικούς φακέλους και τα μητρώα των δημοσίων υπαλλήλων ώστε να είναι πλήρη και επικαιροποιημένα. Σε αυτό το πλαίσιο, αποτελεί προτεραιότητα του ΥΔΙΜΗΔ ο έλεγχος και η διασταύρωση πιστοποιητικών ώστε να επιβεβαιωθεί η εγκυρότητά τους. Έμφαση θα δοθεί στα πιστοποιητικά γλωσσομάθειας σε συνεργασία με τα Ξένα Ινστιτούτα που λειτουργούν στην Ελλάδα και τα οποία παρέχουν τα πτυχία γνώσης ξένων γλωσσών (Βρετανικό Συμβούλιο, Ελληνοαμερικανική Ένωση, Ινστιτούτο Γκαίτε κ.λπ.). Στόχος είναι να εντοπιστούν τυχόν πλαστοί τίτλοι γλωσσομάθειας και να κινηθούν οι νόμιμες διαδικασίες εναντίων όσων τα χρησιμοποίησαν. Παράλληλα, έχουν ξεκινήσει και σημειακές παρεμβάσεις κατά περίπτωση με αρχή τον έλεγχο των πιστοποιητικών γλωσσομάθειας των υπαλλήλων της Δημοτικής Αστυνομίας σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών.

aftodioikisi.gr