Παρασκευή 21 Ιουνίου 2013

Μίκα Ιατρίδη: «Σταματήστε τώρα την ομηρία των ναυτικών της Διώρυγας της Κορίνθου»

Ερώτηση με την οποία ζητά από τον Υπουργό Οικονομικών να εφαρμόσει την κοινή λογική και να εξαιρέσει τους ναυτικούς της Διώρυγας της Κορίνθου από το ενιαίο μισθολόγιο, κατάθεσε η Υπεύθυνη του Τομέα Ναυτιλίας των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Μίκα Ιατρίδη.

Στην ερώτηση της, η βουλευτής Δωδεκανήσου αναφέρεται στο ιστορικό της υπόθεσης και επισημαίνει ότι και ο Υπουργός Ναυτιλίας, στη συζήτηση του νομοσχεδίου «Ανασυγκρότηση του Υπουργείου Ναυτιλίας και άλλες διατάξεις», είχε αναφέρει ότι το συγκεκριμένο ζήτημα πρέπει να επιλυθεί σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών.

Με δεδομένο ότι έχουν περάσει ήδη δυο μήνες από την ψήφιση του νομοσχεδίου, η Μίκα Ιατρίδη καλεί τον Υπουργό Οικονομικών να εξαιρέσει τα πληρώματα της Διώρυγας της Κορίνθου από το ενιαίο μισθολόγιο.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Οικονομικών
ΘΕΜΑ: «Συνεχίζεται η ομηρία των ναυτικών της Διώρυγας της Κορίνθου».

Ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο είχε τεθεί με ερώτηση μου το ζήτημα της ένταξης στο ενιαίο μισθολόγιο των ναυτικών της Διώρυγας της Κορίνθου, γεγονός που σήμαινε κατάφορη αδικία για τους συγκεκριμένους εργαζόμενους, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών της δουλειάς τους.

Για το ίδιο θέμα είχα καταθέσει και τροπολογία (για την εξαίρεση από το ενιαίο μισθολόγιο) στη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου «Ανασυγκρότηση του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου και άλλες διατάξεις» (ν.4150/2013).

Στη συζήτηση της τροπολογίας ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου είχε αναγνωρίσει το δίκαιο του αιτήματος και είχε αναφέρει ότι είναι ένα θέμα που θα συζητηθεί με το Υπουργείο Οικονομικών. Αξίζει να αναφερθεί ότι έχει ήδη υπογραφεί Σ.Σ.Ε. από την Π.Ε.Π.Ρ.Ε.Ν (Πληρώματα Ρυμουλκών) και όλοι οι αρμόδιοι συνηγορούν για το δίκαιο του αιτήματος.

Παρόλα αυτά, δύο και πλέον μήνες από την ψήφιση του ν.4150, τίποτα δεν έχει γίνει με αποτέλεσμα την οικονομική και ηθική εξαθλίωση των πληρωμάτων, την ίδια στιγμή που η διοίκηση της Διώρυγας της Κορίνθου εμφανίζει τάσεις εκδικητικότητας απέναντι στα πληρώματα, λόγω των πολυήμερων κινητοποιήσεων τους.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

Πότε, επιτέλους, σκοπεύει να εφαρμόσει την κοινή λογική και να εξαιρέσει τα πληρώματα της Διώρυγας της Κορίνθου από το ενιαίο μισθολόγιο, τη στιγμή που και ο Υπουργός Ναυτιλίας έχει εκφραστεί δημόσια και έχει πει ότι είναι ένα ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί;


Η Ερωτώσα Βουλευτής

Τσαμπίκα (Μίκα) Ιατρίδη