Παρασκευή, 21 Ιουνίου 2013

Ισχυρός σεισμός πάνω από 5 Ρίχτερ στην Ιταλία

 

Η κεντρική και βόρεια Ιταλία συγκλονίστηκαν το μεσημέρι της Παρασκευής από ισχυρότατο σεισμό που σύμφωνα με τους σεισμολόγους ήταν πάνω από 5 Ρίχτερ.

Ο σεισμός σημειώθηκε λίγο μετά τις 12:30 ώρα Ιταλίας (13:30 ώρα Ελλάδος). Ήταν τόσο ισχυρός και επιφανειακός που πολλοί πολίτες βγήκαν από τα σπίτια και στα γραφεία τους στο Μιλάνο. Η δόνηση έγινε αισθητή επίσης στις περιοχές της Εμίλια, του Βένετο και στην κεντρική περιφέρεια της Τοσκάνης.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των Ιταλών σεισμολόγων, η ένταση της δόνησης 5-5,2 βαθμοί της κλίμακας Ρίχτερ, η εστία εντοπίσθηκε 18 χιλιόμετρα βόρεια της πόλης Μάσα, στην περιφέρεια Εμίλια Ρομάνια, και το εστιακό βάθος της δόνησης ήταν περίπου 10 χλμ., το οποίο χαρακτηρίζεται πολύ μικρό και δημιουργεί ανησυχίες.

Σύμφωνα με το γεωλογικό ινστιτούτο των ΗΠΑ (USGS), ο σεισμός είχε ένταση 5 βαθμών.

Η ιταλική πυροσβεστική υπηρεσία και η πολιτική προστασία έχουν κινητοποιηθεί για να εξακριβώσουν αν υπάρχουν θύματα και σοβαρές υλικές ζημιές. Σύμφωνα με τη RAI σε ένα κέντρο τηλεφωνικής εξυπηρέτησης έξω στη Λα Σπέτσια έξω από τη Γένοβα, έχουν αναφερθεί ζημιές.