Παρασκευή, 8 Μαρτίου 2013

Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας

Μπορεί ο τελευταίος "ασήμαντος" άντρας να πει την ώρα που κλείνει τα μάτια του ότι σε αυτή τη ζωή, οι κόποι και οι θυσίες, τα χτυπήματα και οι δυσκολίες, οι πίκρες και οι αδικίες, η μονότονη και σκληρή πραγματικότητα δεν μετράνε γιατί έθρεψε με το αίμα του και τάισε με το γάλα του ένα νέο άνθρωπο;
Κανένας άντρας δεν θα παραδεχτεί ποτέ αυτή την αποκλειστική γυναικεία αλήθεια σου συνενοχικά και ήρεμα μοιραζόμαστε όλες εμείς μεταξύ μας.
Και αυτή η μυστηριώδης πληρότητα, η τόσο γνωστή σε μας από μια ηλικία και μετά, είναι και η πραγματική γυναικεία "εξουσία".
Τέσσα - diadromi.gr

Η Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου, σε ανάμνηση μιας μεγάλης εκδήλωσης διαμαρτυρίας που έγινε στις 8 Μαρτίου του 1857 από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, οι οποίες ζητούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας. Η πρώτη Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας γιορτάστηκε το 1909 με πρωτοβουλία του Σοσιαλιστικού Κόμματος των ΗΠΑ και υιοθετήθηκε δύο χρόνια αργότερα από τη Σοσιαλιστική Διεθνή.
Μετά την επικράτηση της Οκτωβριανής Επανάστασης στη Ρωσία, η φεμινίστρια Αλεξάνδρα Κολοντάι έπεισε τον Λένιν να καθιερώσει την 8η Μαρτίου ως επίσημη Αργία. Γρήγορα, όμως, η Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας έχασε το πολιτικό της υπόβαθρο και εορτάζεται ως έκφραση συμπαθείας των ανδρών προς τις γυναίκες, με προσφορά λουλουδιών και δώρων.
Η άνοδος του φεμινιστικού κινήματος στη Δύση τη δεκαετία του '60 αναζωογόνησε τη Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας, που από το 1975 διεξάγεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, με αιχμή του δόρατος την ανάδειξη των γυναικείων προβλημάτων και δικαιωμάτων.
Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας


sansimera.gr