Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013

Ημέρα της Γυναίκας: Να κρατήσουμε τα θετικά

Γράφει η Ζέττα Μακρή
Γ. Γ. Ισότητας των Φύλων
 
Η Ημέρα της Γυναίκας εορτάζεται στις 8 Μαρτίου αλλά στην πραγματικότητα δεν περνά ούτε μια ημέρα του έτους που να μην έχει η γυναίκα την τιμητική της.
Καθημερινά η γυναίκα γιορτάζει ως μητέρα, ως σύζυγος, σύντροφος, γιορτάζει ως εργαζόμενη και ως δημιουργικό άτομο. Πέρασαν οι εποχές κατά τις οποίες η γυναίκα ήταν υποδεέστερο ον, προορισμένο για τα του οίκου. Η γυναίκα του 21ου αιώνα διεκδικεί και πετυχαίνει κάθε ημέρα του χρόνου να είναι δική της.

Θα εθελοτυφλούσαμε εάν λέγαμε ότι έχουν λυθεί όλα τα προβλήματα της ισότητας. Παρά την πρόοδο που σημειώνεται στον δυτικό κόσμο, υπάρχει μια οπισθοδρόμηση σε πολλά σημεία του πλανήτη. Ας μιλήσουμε λοιπόν, με αφορμή την επέτειο, για τα καθ΄ ημάς. Η Ελληνίδα του 21ου αιώνα έχει τεράστιες επιτυχίες στα ζητήματα ισονομίας, συγκρίνοντας με τις γενιές των γιαγιάδων της. Η νομοθεσία προσαρμόστηκε στα αιτήματα της κοινωνίας, σημειώθηκε πρόοδος στη συμμετοχή στην επιχειρηματικότητα, διευρύνθηκε η συμμετοχή στην διακυβέρνηση.

Θα διαφωνήσουν ορισμένοι, λέγοντας ότι η γυναίκα είναι πολύ πίσω στην Ελλάδα σε σχέση με τον άνδρα. Προτιμούμε να κρατήσουμε τα θετικά επιτεύγματα. Η γυναίκα έχει κάνει θεαματικά βήματα μέσα σε μισόν αιώνα. Εκλέγει και εκλέγεται, δημιουργεί θεσμούς που επιτρέπουν να κινείται έξω από τα όρια της οικογένειας, μάχεται στο πεδίο του συνδικαλισμού, αποδίδει ως στέλεχος επιχειρήσεων, μορφώνεται και εξειδικεύεται.

Αυτό λοιπόν που θέλουμε να υπογραμμίσουμε για την Ημέρα της Γυναίκας είναι ότι υπάρχει μια δυναμική προς τα εμπρός που μας επιτρέπει να είμαστε αισιόδοξοι.
Έχει γίνει η αρχή για την Ισότητα των δυο φύλων, βλέπουμε την πρόοδο και αναμένουμε ακόμη μεγαλύτερα αποτελέσματα. Είναι πολιτική απόφαση να υπάρξουν ακόμη μεγαλύτερα αποτελέσματα και ο εορτασμός της Ημέρας της Γυναίκας μόνο συμβολικά μπορεί να λειτουργεί.

elzoni.gr