Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

Ταμείο Μολυβιάτη: Το «μπαλάκι» στους δήμους για τα 24,7 εκατ. ευρώ



Από την ετοιμότητα των πυρόπληκτων δήμων θα κριθεί πλέον η απορρόφηση των πιστώσεων ύψους 24,7 εκατ. ευρώ που διατίθενται από το καταργημένο «Ταμείο Μολυβιάτη». Η ουσία, στο θέμα αυτό, είναι ότι το «Ταμείο Μολυβιάτη» έχει καταργηθεί και τυπικά από τις 18/12/12 με κοινή υπουργική απόφαση. Στην ίδια υπουργική απόφαση, ρητά αναφέρεται ότι οι πυρόπληκτοι δήμοι θα πρέπει σε προθεσμία τριών μηνών να υποβάλουν ώριμες μελέτες ώστε να εκτελέσουν τα έργα για τα οποία θα χρηματοδοτηθούν. Η προθεσμία λήγει στις 18 Μαρτίου (Καθαρά Δευτέρα) και είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν μπορεί να παραταθεί γιατί απαιτείται πράξη νομοθετικού περιεχομένου γι’ αυτό. Ενδεχόμενη άτυπη παράταση μπορεί να προκαλέσει άλλου είδους προβλήματα από τη στιγμή που είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα κάνουν προσφυγή οι δήμοι που θα έχουν ώριμες μελέτες και θα θελήσουν τα χρήματα για τα έργα.
Σε ό,τι αφορά την κατανομή των χρημάτων υπάρχει μια άτυπη αλλά ουσιαστική δέσμευση της Περιφέρειας να πάρουν τη «μερίδα του λέοντος» οι δήμοι που υπέστησαν τις μεγαλύτερες καταστροφές. Στην Ηλεία είναι οι δήμοι Ζαχάρως, Κρεστένων-Ανδρίτσαινας και Αρχαίας Ολυμπίας, ενώ σημαντικά κονδύλια θα αφορούν την Ήλιδα (κυρίως για την Πηνεία) και Πύργου (κυρίως για τον τ. δήμο Ωλένης). Από εκεί και πέρα υπάρχει ο δήμος Πηνειού (για τρία χωριά) και Ανδραβίδας-Κυλλήνης (για χωριά της Βουπρασίας).
Πέραν αυτών είναι ακόμη ένας δήμος από την Αιτωλοακαρνανία και από την Αχαΐα οι δήμοι Αιγιαλείας και Αροανίας. Άρα το βάρος τώρα πλέον πέφτει στους δημάρχους για να παρουσιάσουν ώριμες μελέτες, διαφορετικά τα χρήματα θα χαθούν. Στην περίπτωση που παρουσιαστεί έστω κι ένας δήμος με μελέτες, τότε -ελλείψει άλλων- θα μπορέσει να πάρει όλα τα χρήματα.

patrisnews.com