Πέμπτη, 14 Μαρτίου 2013

Πάπας Φραγκίσκος (ο 1ος) (video)

Pope-Francis-waves
Ο Καρδινάλιος του Μπουένος Άιρες Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο ανακοινώθηκε ως ο νέος Ποντίφικας, με το όνομα Πάπας Φραγκίσκος ο 1ος. Σε ηλικία 76 ετών, είναι ο πρώτος Πάπας από τη Νότια Αμερική.
“Το Κονκλάβιο έπρεπε να επιλέξει τον νέο Επίσκοπο Ρώμης, και διάλεξε κάποιον από… πολύ μακριά”, ήταν τα πρώτα λόγια του Πάπα Φραγκίσκου του 1ου, ο οποίος όταν ήταν Αρχιεπίσκοπος του Μπουένος Άιρες, συνήθιζε να μαγειρεύει μόνος του, και να χρησιμοποιεί λεωφορείο για τις μετακινήσεις του, αντί για λιμουζίνα.
Στην ομιλία του, ευχαρίστησε τον Πάπα Βενέδικτο 16ο, Πάπα Επίτιμο πλέον, και κάλεσε τους συγκεντρωμένους πιστούς στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, να προσευχηθούν για όλη την ανθρωπότητα.
Νωρίτερα, ο καπνός που αναδύθηκε από την περίφημη καμινάδα του Βατικανού ήταν λευκός, γεγονός που αποδεικνύει ότι ο εκλεκτός έλαβε τις πολυπόθητες 77 ψήφους των Καρδιναλίων, στο Κονκλάβιο που συνεδρίασε στην Cappella Sistina.
Η εικόνα του λευκού καπνού προκάλεσε θύελλα ενθουσιασμού στα πλήθη των Καθολικών που είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς στην πλατεία του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό, ενώ η είδηση της εκλογής νέου Ποντίφικα ο οποίος θα καθίσει στην Αγία Έδρα πριν το Πάσχα των Καθολικών, σήμανε… συναγερμό, και έφερε περισσότερο κόσμο στην πλατεία.
Οι καμπάνες ήχησαν χαρμόσυνα, ενώ όλα τα διεθνή ΜΜΕ διέκοψαν την κανονική ροή του προγράμματός τους, για να μεταδώσουν τις ιστορικές στιγμές, με την εικόνα καρφωμένη στην καμινάδα από την οποία βγήκε ο λευκός καπνός της Cappella Sistina.
Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας, ο νέος Ποντίφικας προσευχήθηκε στην Cappella Sistina.
Ο Καρδινάλιος Τουράν ήταν εκείνος που επιφορτίστηκε με το καθήκον να κάνει την ανακοίνωση του ονόματος του νέου Πάπα από το μπαλκόνι, ενώ η Ελβετική Φρουρά πήρε τη θέση της ακριβώς από κάτω, στην πλατεία του Αγίου Πέτρου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο νέος Ποντίφικας εξελέγη στην πέμπτη ψηφοφορία που διεξήχθη μεταξύ των Καρδιναλίων του Κονκλαβίου στην Cappella Sistina, ενώ ο Βενέδικτος 16ος είχε εκλεγεί στην έκτη ψηφοφορία.
Αμέσως μετά την εκλογή του νέου Πάπα, ο λογαριασμός του Ποντίφικα στο Twitter άλλαξε, και διεγράφη η ένδειξη “Κενή Έδρα”.
Την πρώτη νύχτα, ο νέος Πάπας θα κοιμηθεί σε ένα απλό δωμάτιο, και όχι στα παπικά διαμερίσματα, στα οποία άλλωστε δεν επιτρεπόταν να κινηθεί καν, μέχρι τη στιγμή που ανακοινώθηκε το όνομά του.
Σύμφωνα με πηγές του Βατικανού, ο Πάπας Φραγκίσκος τηλεφώνησε στον Επίτιμο Πάπα Βενέδικτο, και σκοπεύει σύντομα να τον επισκεφτεί. Όπως ανακοινώθηκε αργότερα επίσημα, η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί σήμερα Πέμπτη στο Castel Gandolfo. Την προσεχή Τρίτη 19 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί στο Βατικανό η επίσημη τελετή για την ενθρόνιση του νέου Πάπα, Φραγκίσκου 1ου, στην Αγία Έδρα.
Τις ευχές του στον νέο Πάπα Φραγκίσκο έσπευσε να δώσει ο Μπαράκ Ομπάμα, λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση του ονόματός του.
Αναφερόμενος στην εκλογή του νέου Πάπα, λοιπόν, ο πρόεδρος των ΗΠΑ έστειλε τις «θερμές ευχές του», υπογραμμίζοντας πως πρόκειται για τον πρώτο Ποντίφικα από την Αμερικανική Ήπειρο.
«Εξ ονόματος των Αμερικανών, η Μισέλ και εγώ στέλνουμε τις θερμές ευχές μας στην Αυτού Αγιότητα τον Πάπα Φραγκίσκο τη στιγμή που ανέρχεται στο θρόνο του Αγίου Πέτρου, και στο αξίωμα του Ποντίφικα», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Ομπάμα.
«Ως υπέρμαχος των φτωχών και των πλέον ευάλωτων ανάμεσά μας, θα συνεχίσει να μεταφέρει το μήνυμα της αγάπης και της συμπόνιας που έχει αποτελέσει πηγή έμπνευσης για τον κόσμο για πάνω από 2.000 χρόνια», σημείωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.
Η εκλογή του, προσθέτει, καταδεικνύει επίσης τη δύναμη και τη ζωτικότητα μιας περιοχής που επηρεάζει όλο και περισσότερο τον κόσμο μας και «όπως τα εκατομμύρια των ισπανόφωνων Αμερικανών, εμείς στις Ηνωμένες Πολιτείες αισθανόμαστε την ίδια χαρά για αυτή την ιστορική ημέρα».
«Όπως ακριβώς έχω εκτιμήσει τη συνεργασία μας με τον Πάπα Βενέδικτο ΙΣΤ, χαίρομαι ιδιαίτερα που θα συνεργαστώ με την Αυτού Αγιότητα στην προαγωγή της ειρήνης, της ασφάλειας και της αξιοπρέπειας για τους ανθρώπους, ανεξάρτητα από την πίστη τους», καταλήγει η ανακοίνωση.

Broadcasting live with Ustream

Videoysterografa