Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

H Ντόρα Μπακογιάννη Επίτιμη Διδάκτορας του Ευρωπαϊκού Πολυτεχνείου Βουλγαρίας

Η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη επισκέφθηκε σήμερα την Βουλγαρία όπου με ομόφωνη απόφαση της Συγκλήτου και του Ακαδημαϊκού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Πολυτεχνείου Βουλγαρίας, αναγορεύθηκε Επίτιμη Διδάκτορας για την προσφορά της στην ευρωπαϊκή πορεία της Βουλγαρίας και της ΝΑ Ευρώπης.
Στην ομιλία της η Ντόρα Μπακογιάννη μεταξύ άλλων τόνισε: «Πάνω απ’ όλα οι δυο χώρες μας και η Ρουμανία είναι σήμερα οι τρεις πυλώνες της ευρώ-ατλαντικής προοπτικής της περιοχής. Πιστεύουμε ότι εν τέλει όλες οι χώρες της ΝΑ Ευρώπης πρέπει να έχουν την θέση τους στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ. Αλλά σε καμία σοβαρή «λέσχη» δεν γίνεσαι μέλος άνευ όρων. Ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μια ελεύθερη αγορά που λειτουργεί, είναι κάποιες από τις υποχρεωτικές προϋποθέσεις για να γίνεις μέλος της ΕΕ. Οι καλές σχέσεις γειτονίας είναι φυσικά πάνω πάνω στην λίστα των προϋποθέσεων για είσοδο και στους δυο οργανισμούς. Δυστυχώς μια ή δύο χώρες στην περιοχή έχουν επιλέξει να προκαλούν τους γείτονες τους και να υπονομεύουν, το απαραίτητο για την είσοδο στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, κλίμα συνεργασίας. Η προσχώρηση στην ευρωπαϊκή οικογένεια κάτω από αυτές τις συνθήκες απλά θα είχε ως αποτέλεσμα να σπείρει διχόνοια και παράλογες και απαρχαιωμένες συμπεριφορές στους δύο δυτικούς οργανισμούς. Η Βουλγαρία και η Ελλάδα δεσμεύτηκαν ότι αυτό δεν θα το δεχτούν, αλλά έκαναν και κάτι παραπάνω. Οι δύο χώρες έδωσαν το παράδειγμα αρμονικών σχέσεων συνεργασίας και κοινής ανάπτυξης ώστε να ακολουθηθεί από όλες τις χώρες στην χερσόνησο μας».
Σε άλλο σημείο της ομιλίας της η Ντόρα Μπακογιάνννη αναφερόμενη στις καλές οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών είπε: «Η μεταφορά πετρελαίου και φυσικού αερίου μας δίνει την δυνατότητα να συμμετέχουμε από κοινού σε ενεργειακούς δρόμους και σε άλλα έργα παγκόσμιας σημασίας. Σε αυτό το πλαίσιο η δημιουργία του αγωγού «Διασύνδεση Ελλάδα-Βουλγαρία» είναι μείζονος σημασίας. Ακόμα μεγαλύτερης σημασίας είναι η κατασκευή του αγωγού «South Stream», ειδικά του νότιου κλάδου στην Ελλάδα και την Ιταλία μέσω Βουλγαρίας. Επιπρόσθετα και παρ’ όλες τις γνωστές δυσκολίες ο αγωγός Μπουργκάς Αλεξανδρούπολη θα έπρεπε κατά την γνώμη μου,και ως ένα έργο με κοινό όφελος για την Βουλγαρία και την Ελλάδα, να παραμείνει ως επιλογή για να υπάρξει αποσυμφόρηση στα στενά».
Νωρίτερα η Ντόρα Μπακογιάννη είχε ωριαία συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλγαρικής Δημοκρατίας RosenPlevneliev.