Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

Ναύπακτος: "Φεύγει" η γη κάτω απο τα πόδια τους - Εκκενώνονται σπίτια στο Καστράκι εξαιτίας των κατολισθήσεων

Ναύπακτος: "Φεύγει" η γη κάτω απο τα πόδια τους - Εκκενώνονται σπίτια στο Καστράκι εξαιτίας των κατολισθήσεων Επί τόπου τα συνεργεία απο το πρωί
Εικόνες βγαλμένες από σενάριο επιστημονικής φαντασίας εκτυλίσσονται στον οικισμό Καστρακίου του δημοτικού διαμερίσματος των Πιτσιναιίκων Ναυπακτίας.
Μετά και τις έντονες βροχοπτώσεις και την μεγάλη καθίζηση που σημειώθηκε στο δρόμο Ναυπάκτου Ριγανίου, ένα μεγάλος μέρος από την απότομη πλαγιά του Ριγανίου που βρίσκεται κτισμένος ο οικισμός έχει αρχίσει να υποχωρεί.
Από χθες το βράδυ οι κάτοικοι είχαν εντοπίσει μια ρωγμή στη πλαγιά του βουνού και είχαν δει πέτρες να αποκολλούνται από το σημείο.
Σήμερα το πρωί όμως η κατάσταση είναι απερίγραπτη. Το μήκος της ρωγμής έχει μεγαλώσει αρκετά ενώ έχει καταστραφεί ολοσχερώς η οδοποιία που οδηγεί σε μια συνοικία του οικισμού, στην οποία βρίσκονται σπίτια που διαμένουν ηλικιωμένοι.
Οι ρωγμές είναι εμφανείς σε όλη την περιοχή με αρκετά σπίτια και αποθήκες να έχουν υποστεί ζημιές.
Από το πρωί στο σημείο βρίσκονται συνεργεία της ΔΕΗ που έχουν κόψει το ρεύμα, 2 οχήματα της πυροσβεστικής με 5 άνδρες καθώς επίσης και μηχανήματα του δήμου που προσπαθούν να δημιουργήσουν πρόσβαση σε σημεία που μένουν ακόμη κάτοικοι.
Ήδη έχουν απομακρυνθεί 2 ηλικιωμένες γυναίκες που αντιμετώπιζαν σοβαρά προβλήματα και έχουν μεταφερθεί με ιδιωτικά οχήματα στην πόλη της Ναυπάκτου.
Οι λιγοστοί κάτοικοι με δάκρυα στα μάτια κοιτούν πίσω τους και βλέπουν τους κόπους μιας ζωής να απειλούνται από τα χώματα και τις πέτρες πλαγιάς. Δεν έχουμε που να πάμε λένε οι ίδιοι.
Μάλιστα όπως λένε ο Δήμος Ναυπακτίας, ήταν στο πλευρό τους όμως τώρα θα πρέπει να βρει τρόπο να βοηθήσουν τις οικογένειες που αντιμετωπίζουν προβλήματα.
Εκτός από τους ανθρώπους, ζήτημα έχει προκύψει και την κτηνοτροφία της περιοχής, αφού οι υποδομές των ποιμνιοστασίων και των υπολοίπων βοηθητικών χώρων βρίσκονται εκτεθειμένες στο γεωλογικό φαινόμενο.
Στο σημείο παραμένουν άνδρες της πυροσβεστικής υπηρεσίας Ναυπάκτου, καθώς επίσης και ο πρόεδρος του τοπικού διαμερίσματος. Σύμφωνα με τον διοικητής της πυροσβεστικής υπηρεσίας Ναυπάκτου Ευθύμιο Γεωργακόπουλο, ο οικισμός έχει εκκενωθεί ενώ οι ρωγμές και οι πτώσεις βράχων συνεχίζονται με μεγαλύτερη ένταση.
Μάλιστα υπάρχει κίνδυνος και για τα σωστικά συνεργεία αφού στη μοναδική πρόσβαση προς τον οικισμό, μέσω του δημοτικού διαμερίσματος της Βλαχομάνδρας, έχουν σημειωθεί καθιζήσεις.

thebest.gr