Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2013

Εγκλήματα που άφησαν εποχή! Καημένε Αθανασόπουλε και το.. βαπόρι απ' την Περσία


Τα πρωτοσέλιδα της 7ης Ιανουαρίου του 1931 και του 1977 έγραψαν την δική τους ιστορία περιγράφοντας δυο γεγονότα του αστυνομικού δελτίου τα οποία έγιναν μάλιστα και τραγούδια! Την δολοφονία του εργολάβου, Αθανασόπουλου και το πλοίο Γκλόρια που πιάστηκε με 11 τόνους χασίς.
Ας πάρουμε τα πράγματα με χρονολογική σειρά.

Ήταν ανήμερα των Θεοφανείων του 1931 όταν ένα μικρό παιδί είδε στην κοίτη του Κηφισού δυο μεγάλους σάκους. Μέσα τους, υπήρχε ένα τεμαχισμένο πτώμα. Το έγκλημα αυτό έγινε πρωτοσέλιδο στις εφημερίδες της 7ης Ιανουαρίου.
Το θύμα ήταν ο Δημήτριος Αθανασόπουλος, μεγαλοεργολάβος, ο οποίος έμενε στην Καλλιθέα. Την δολοφονία του είχε διατάξει η πεθερά του και δράστης ήταν ο 18χρονος ανηψιός της, Δημήτρης. Για το ειδεχθές έγκλημα, συνελήφθησαν η σύζυγος του εργολάβου, Φούλα, η υπηρέτρια, Γιαννούλα Μπέλου και ο εραστής της πεθεράς, Σπύρος Μαγουλόπουλος, ο ανηψιός του, Αντώνης και ο Γιώργος Κορναράκης.
Οι τρεις τελευταίοι είχαν αναλάβει την μεταφορά του πτώματος.
Λίγες ημέρες μετά την αποκάλυψη του αποτρόπαιου εγκλήματος έγινε ρεμπέτικο το οποίο έμεινε στην ιστορία. Σε 12 τετράστιχα και μουσική του Ιάκωβου Μοντανάρη, το "Κακούργα πεθερά" έγινε μια απο τις μεγαλύτερες επιτυχίες της προπολεμικής Ελλάδας! Το τραγούδι είναι γνωστό και ως: "Καημένε Αθανασόπουλε τι σου μελλε να πάθεις".


Ανήμερα των Θεοφανείων του 1977 στα αμπάρια του "Γκλόρια" σε δεκάδες τσουβαλάκια με πολύχρωμα υφάσματα, βρίσκονται 11 τόνοι χασίς - η μεγαλύτερη ποσότητα που είχε πιαστεί έως τότε στην Ευρώπη.
Η ιστορία αυτή που έγινε πρωτοσέλιδο την επόμενη ημέρα, έγινε τραγούδι από τον Βασίλη Τσιτσάνη, μόλις τρεις εβδομάδες μετά.
Τίτλος του: "Το βαπόρι απ' την Περσία". Την είδηση του την είχε πει από το τηλέφωνο μια φίλη του και δεν άργησε να του έρθει η έμπνευση: "Το βαπόρι απ' την Περσία, πιάστηκε στην Κορινθία. Τόνοι 11 γεμάτο, με χασίσι μυρωδάτο.."

 

 
newsit.gr