Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2013

«Το ποτήρι είναι μισογεμάτο» είπε ο Α. Σαμαράς πριν τη συνάντηση με Μέρκελ στο Βερολίνο

Το μεσημέρι πραγματοποιείται η νέα συνάντηση Σαμαρά – Μέρκελ στο Βερολίνο. Κάλεσμα στους Γερμανούς να επενδύσουν στην Ελλάδα απηύθυνε ο πρωθυπουργός
«Το ποτήρι είναι μισογεμάτο. Ανταποκρινόμαστε στις υποχρεώσεις μας και η Ευρώπη βοηθά» δήλωσε πριν από τη συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Κατά τη συνάντηση ο κ. Σαμαράς τόνισε τη σημασία διασφάλισης της ρευστότητας, που μαζί με τις επενδύσεις μπορεί να φέρει ανάπτυξη και μείωση της ανεργίας. Θερμή ήταν η υποδοχή που του επιφύλαξε η κ. Μέρκελ, χωρίς on camera να κάνει αναφορές ειδικού ενδιαφέροντος. Για νεοφυλελεύθερη πολιτική που δεν μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη, έκαναν λόγο τα κόμματα της Αριστεράς.
Ο κ. Σαμαράς έκανε λόγο για «πολύ μεγάλη προσπάθεια» της Ελλάδας για ανάκτηση της αξιοπιστίας της, ενώ από την πλευρά της η Γερμανίδα καγκελάριος εξέφρασε τη χαρά της για τη συνάντηση, λέγοντας πως αντικείμενό της θα είναι και η πρόοδος της εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος αλλά και όλα τα θέματα που απασχολούν την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αναλυτικότερα:

Η Γερμανίδα καγκελάριος, μεταξύ άλλων τόνισε ότι θα ενημερωθεί από τον Έλληνα πρωθυπουργό για το «ποιες είναι οι πρόοδοι που έχει σημειώσει η χώρα στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Θα μιλήσουμε για τη γενικότερη οικονομική κατάσταση. Η οικονομική κατάσταση είναι σημαντική και για εμάς, εδώ στη Γερμανία. Γιατί μην ξεχνάτε ότι κι εμείς πρέπει να διασφαλίσουμε την οικονομική ανάπτυξη και θα μας δοθεί η ευκαιρία να συζητήσουμε και για όλα τα θέματα που βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μην ξεχνάτε ότι μέχρι τα μέσα του Ιουνίου θα πρέπει να έχουμε καταφέρει έναν πολύ πιο στενό συντονισμό για τα ζητήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης»
Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς δήλωσε: «Θέλω να καταστήσω σαφές ότι η χώρα μας κάνει μια πολύ μεγάλη προσπάθεια με θυσίες για τον Ελληνικό λαό, για να πετύχουμε και πάλι την αξιοπιστία και να αποκτήσουμε και πάλι την εμπιστοσύνη τόσο των λαών της Ευρώπης όσο και των αγορών. Προς την κατεύθυνση αυτή παίρνουμε συστηματικά μέτρα. Προς την κατεύθυνση αυτή έχουμε ψηφίσει μια σειρά νομοσχεδίων που διασφαλίζουν αυτή την πορεία. Και προς την κατεύθυνση αυτή κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν, προκειμένου να διασφαλίσουμε αυτό που λέγεται ρευστότητα, που είναι το αίμα της οικονομίας, που μαζί με τις επενδύσεις μπορεί να φέρει την τόσο αναγκαία ανάπτυξη σε μια χώρα η οποία αυτή τη στιγμή μαστίζεται από ένα πολύ μεγάλο, ένα τεράστιο πρόβλημα που λέγεται ανεργία, ιδιαίτερα των νέων Ελλήνων.
Θα συζητήσουμε ασφαλώς με την Καγκελάριο κι όλα τα θέματα της ατζέντας της Ευρώπης. Η Ευρώπη μεταλλάσσεται, προχωράει αποφασιστικά και δημιουργείται ενοποίηση σε κάθε τομέα. Για όλα αυτά τα ζητήματα τα τόσο ενδιαφέροντα, αλλά και ασφαλώς για τα θέματα της Ελλάδος θα έχω και πάλι την ευκαιρία να συζητήσω με την Καγκελάριο».
Σχολιάζοντας ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ τη συνάντηση του πρωθυπουργού με την καγκελάριο της Γερμανίας τόνισε πως «για μια ακόμη φορά έρχεται να επιβεβαιώσει την απόλυτη και άνευ όρων υποταγή της κυβέρνησης στην πιο ακραία και αντικοινωνική εκδοχή του νεοφιλελευθερισμού που αποδομεί συνολικά την Ευρώπη. Δεν μπορούν να υπάρξουν επενδύσεις και ανάπτυξη, στήριξη της εργασίας και των ασθενέστερων στρωμάτων με τη συνέχιση του μνημονιακού προγράμματος της φτώχειας, της ανεργίας και του ξεπουλήματος του δημόσιου πλούτου», υποστήριξε.
Το ΚΚΕ σε ανάλογη ανακοίνωση υποστηρίζει ότι «η κύρια προσπάθεια του πρωθυπουργού επικεντρώνεται στην εξασφάλιση συμμάχων – συνεταίρων για την ελληνική πλουτοκρατία στην πιο βαθιά και άγρια εκμετάλλευση πρώτα απ’ όλα των Ελλήνων εργαζομένων. Η ανάπτυξη που επιδιώκουν κυβέρνηση – Μέρκελ – Ευρωπαϊκή Ένωση στηρίζεται στα μονοπώλια και τη φτώχεια, την ανεργία και την ανασφάλεια για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα και λεηλασία του ορυκτού και φυσικού πλούτου της χώρας από τα μονοπώλια».
ΟΙ επαφές του Έλληνα πρωθυπουργού
Χθες, Δευτέρα, το βράδυ, ο κ. Σαμαράς συμμετείχε σε «κλειστό» δείπνο που παρέθεσαν οι επικεφαλής της μεγάλης γερμανικής εφημερίδας στον πρωθυπουργό και στον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μ. Ντράγκι.
Η σημερινή συνάντηση είναι η τρίτη των δύο ηγετών από τον περασμένο Αύγουστο, ενώ όπως διευκρίνισε ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας, Στέφεν Ζάιμπερτ, πρόκειται για «ανεπίσημη ανταλλαγή απόψεων», με τη συνάντηση να είναι κλειστή για τον Τύπο. Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών και αντικαγκελάριο της Γερμανίας, Χανς-Ντίτριχ Γκένσερ.
Μιλώντας στο συνέδριο της Die Welt, ο κ. Σαμαράς απηύθυνε ανοιχτή πρόσκληση για επενδύσεις στην Ελλάδα και τόνισε τη βούληση της κυβέρνησης να κινηθεί όσο το δυνατόν ταχύτερα στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων και των διαρθρωτικών αλλαγών. Ο κ. Σαμαράς έκανε εκτενή αναφορά στις αλλαγές που συντελούνται στην Ευρώπη με φόντο την οικονομική κρίση, ενώ έδωσε έμφαση στη στενή ελληνογερμανική οικονομική συνεργασία, καθώς και στα βήματα της κυβέρνησης για να ανακτήσει η χώρα και η ελληνική οικονομία την αξιοπιστία της.
Σημείωσε ακόμη, ότι με όχημα και τη σκληρή λιτότητα, η Ελλάδα έχει κάνει άλματα στον πίνακα ανταγωνιστικότητας και υπογράμμισε εκ νέου πως «η επιτυχία της Ελλάδας θα είναι και επιτυχία της Ευρώπης». Σε ό,τι έχει να κάνει με τους άμεσους στόχους της κυβέρνησης, έκανε ειδική αναφορά στην προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα σταθερό φορολογικό περιβάλλον και στο πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων που θα δρομολογηθεί σύντομα.
Σημειώνεται ότι πρόσκληση στους Γερμανούς επιχειρηματίες να έρθουν και να επενδύσουν στην Ελλάδα απηύθυνε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, σε δηλώσεις μετά τη συνάντησή του με τον Γερμανό ομόλογό του Γιόαχιμ Γκάουκ (για περισσότερες λεπτομέρειες, δείτε εδώ).

eklogika.gr