Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012

Συμφωνία στο Ecofin για την εποπτεία των τραπεζών

Wolfgang-Schaeuble-Pierre-Moscovici
Μετά από μια μαραθώνια συνεδρίαση που κράτησε περίπου 14 ώρες, και θύμισε τα αντίστοιχα θρίλερ των συνεδριάσεων του Eurogroup για την Ελλάδα, το Ecofin κατέληξε σε συμφωνία για τους όρους και το περιεχόμενο της εποπτείας των τραπεζών.
Βρέθηκε δηλαδή ο κοινός τόπος ανάμεσα στη Γερμανία και τη Γαλλία, που εξαρχής εκπροσωπούν διαφορετικές θέσεις και προσεγγίσεις, αν και από χθες το πρωί είχε διαφανεί ότι το Βερολίνο και το Παρίσι είχαν διάθεση να τα βρούν, ώστε να μην οδηγηθεί ακόμη μια Ευρωπαϊκή Σύνοδος σε αποτυχία.
Οι σημαντικότερες αποφάσεις που λήφθηκαν για την τραπεζική εποπτεία από τον Μάρτιο του 2014, η οποία με τη σειρά της ανοίγει τον δρόμο για την τραπεζική ενοποίηση, είναι οι εξής:
- Στην εποπτεία θα υπαχθούν οι τράπεζες που επηρεάζουν το σύστημα, δηλ. οι μεγάλες, με υπερεθνικές δραστηριότητες. Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται πρακτικά όσες τράπεζες έχουν κεφάλαια άνω των 30 δισ. ευρώ ή αυτά αντιστοιχούν σε τουλάχιστον 20% της οικονομικής δύναμης της χώρας τους.
- Οι υπόλοιπες τράπεζες παραμένουν υπό εθνική εποπτεία, αλλά το εποπτικό όργανο που θα συσταθεί θα έχει το δικαίωμα παρέμβασης και σε αυτές.
- Στην εποπτεία θα υπαχθούν υποχρεωτικά οι τράπεζες των κρατών της ευρωζώνης και προαιρετικά εκείνες των υπόλοιπων κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
- Το εποπτικό όργανο θα αποτελείται από έναν εκπρόσωπο της Εποπτικής Αρχής κάθε κράτους- μέλους της ευρωζώνης, τέσσερις εκπροσώπους της ΕΚΤ, καθώς και τον Πρόεδρο. Μια πιο ολιγομελής και ευέλικτη Επιτροπή θα προετοιμάζει τις εργασίες του.
Η κεντρική εποπτεία αποτελεί προϋπόθεση για να μπορούν «προβληματικές» τράπεζες να χρηματοδοτούνται από τον μηχανισμό ESM, αυτό όμως θα ισχύει από τον Μάρτιο του 2014 και εντεύθεν, οπότε και η νέα Αρχή αναμένεται να καταστεί λειτουργική.

ysterografa.gr