Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012

Αρχαία Ελίκη: Το ταξιδι συνεχίζεται- Εκδήλωση για τα 25 χρόνια έρευνας

{images:title}

Με τη συμπλήρωση 25 χρόνων έρευνας στην Αρχαία Ελίκη από τον Σεπτέμβριο του 1988, όταν ξεκίνησε από τους πρωτεργάτες του Ερευνητικού Προγράμματος Αρχαίας Ελίκης Ντόρα Κατσωνοπούλου και Steven Soter η πρώτη ερευνητική προσπάθεια με την υποβρύχια έρευνα μεταξύ Αιγίου και Διακοπτού, το Πανεπιστήμιο Πατρών και η ΕΦΑΕΛ διοργανώνουν σειρά εκδηλώσεων που θα ανοίξει με την Επιστημονική Ημερίδα και Φωτογραφική Έκθεση με τίτλο ΕΛΙΚΗ, Η ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ της ΑΡΧΑΙΑΣ ΑΧΑΪΑΣ: 25 Χρόνια Διεπιστημονικής Έρευνας του Ερευνητικού Προγράμματος Αρχαίας Ελίκης η οποία έγινε στο Συνεδριακό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών χθες το απόγευμα., υπό τον συντονισμό της δημοσιογράφου Νατάσας Ράγιου.
Στην ημερίδα, η Πρόεδρος της Εταιρείας Φίλων της Αρχαίας Ελίκης και Διευθύντρια των ερευνών Καθ. Αρχαιολογίας Ντόρα Κατσωνοπούλου  παρουσίασε το συνολικό ερευνητικό έργο και τα σημαντικά αποτελέσματα μέχρι σήμερα, με κυρίαρχα τον εντοπισμό της Αρχαίας Ελίκης στην ξηρά μεταξύ των ποταμών Σελινούντα και Κερυνίτη και την αποκάλυψη χρόνο με το χρόνο των οικισμών της αρχαίας πόλης σε όλη τη διάρκεια της μακραίωνης ζωής της.
Ειδικοί συνεργάτες του Ερευνητικού Προγράμματος από τα Πανεπιστήμια Πατρών και Αθηνών  ανέπτυξαν κεντρικά σημεία σε σχέση με το θέμα της Αρχαίας Ελίκης, όπως σεισμικότητα και αρχαίοι σεισμοί (Γ. Κουκουβέλας), περιβαλλοντικές αλλαγές του τοπίου της (Ν. Κοντόπουλος, Λ. Καραλή), τεχνολογία των αρχαίων αγγειοπλαστών (Γ. Ηλιόπουλος). Η ημερίδα πλαισιώνεται από φωτογραφική έκθεση που θα φιλοξενηθεί στο Κτίριο Α του Πανεπιστημίου Πατρών και εγκαινιάσθεικε χθες στις 8:00 το βράδυ. Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή για το κοινό μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου 2013.