Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012

Ο Σόιμπλε ζητά την εκταμίευση της δόσης (52,4 δισεκατομμυρίων ευρώ!) προς την Ελλάδα

Wolfgang-Schaeuble-Jean-Claude-Junkcker
Θετική εισήγηση για την εκταμίευση της δόσης-μαμούθ προς της Ελλάδα θα κάνει ο Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στη συνεδρίαση του Eurogroup που ξεκινά σε μερικές ώρες στις Βρυξέλλες.
Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που από νωρίς το πρωί είχε αφήσει να διαφανεί η ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα της διαδικασίας επαναγοράς ελληνικών ομολόγων, εξουσιοδοτήθηκε σχετικά για την απελευθέρωση της δόσης στο Eurogroup, από την Επιτροπή Προϋπολογισμού της Bundestag.
Σύμφωνα με τα γερμανικά ΜΜΕ, το υπουργείο Οικονομικών προσκόμισε στην Επιτροπή εισήγηση, στην οποία αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής: «Με φόντο τις αλλαγές στο πρόγραμμα, την κατάσταση της εφαρμογής του προγράμματος, την επιτυχώς εκτελεσθείσα επαναγορά χρέους και την βάσει αυτής ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση εγκρίνει την καταβολή της επόμενης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα».
Μάλιστα, οι συνεργάτες του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υποστηρίζουν ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα ενισχύσει το πακέτο προς την Ελλάδα με πρόσθετα 3,3 δισεκατομμύρια ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2013, η Ελλάδα θα έχει εκταμιεύσει συνολικά 52,4 δισεκατομμύρια ευρώ.
Οι επόμενες δόσεις ωστόσο θα είναι χαμηλότερες, ώστε το πακέτο για την Ελλάδα να μην ξεπεράσει το 144,6 δισεκατομμύρια ευρώ.

ysterografa.gr