Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2012

Το τέλος του δρόμου για τον Ιταλό… Παπαδήμο

Mario-Monti-Lucas-Papademos
Οι ομοιότητες της διαδρομής του Μάριο Μόντι με εκείνη του Λουκά Παπαδήμου είναι εξοργιστικά… πληθυντικές, σε μια πρώτη τουλάχιστον ανάγνωση όσων συνέβησαν στην πολιτική ζωή της Ελλάδας και της Ιταλίας τον τελευταίο χρόνο.
Όπως ο άλλοτε κεντρικός τραπεζίτης της Ελλάδας, τον οποίο “προξένεψε” στον Ανδρέα Παπανδρέου ο Γιάννος Παπαντωνίου το μακρινό 1995, κλήθηκε να διαδεχθεί τον Γιώργο Παπανδρέου, με τον προσβλητικό για το πολιτικό σύστημα του τόπου αυτοπροσδιορισμό “εγώ δεν είμαι πολιτικός”, τη στιγμή του διορισμού του, έξω από το Προεδρικό Μέγαρο, έτσι και ο Ιταλός Γερουσιαστής αντικατέστησε τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι στην πρωθυπουργία της Ιταλίας, όταν η Άνγκελα Μέρκελ δεν άντεχε άλλο τον “Καβαλιέρε”. Ενώ ο Γιώργος Παπανδρέου είχε κοντέψει να παρασύρει ολόκληρη την Ευρώπη στον γκρεμό που είχε ήδη παραπατήσει η Ελλάδα.
Επιπροσθέτως, ο Μάριο Μόντι αποχωρεί απόψε από την πρωθυπουργία της Ιταλίας, με ένα σημαντικό μέρος του πολιτικού συστήματος αλλά και της κοινωνίας, να εύχεται τα πράγματα να ήταν διαφορετικά. Ενώ, ο Λουκάς Παπαδήμος δεν έγινε ποτέ αποδεκτός από την κοινωνία, όσο κι αν το όνομά του εξακολουθεί να περιφέρεται σε σενάρια περί καθόδου στην πολιτική. Για να καλύψει το κενό που εκτιμούν ορισμένοι “κύκλοι” ότι δημιούργησε η προ οκταετίας αποχώρηση από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ του Κώστα Σημίτη, δηλαδή του πολιτικού με τον οποίο συντόνισε τον βηματισμό του ο Λουκάς Παπαδήμος. Στα “δύσκολα”, μεταξύ άλλων χρόνια του Χρηματιστηρίου και της συζητήσιμης ένταξης της Ελλάδας στην ΟΝΕ.
Ο Μάριο Μόντι θα παραχωρήσει την Κυριακή συνέντευξη Τύπου προκειμένου να αποκαλύψει τις προθέσεις του, η δυναμική μιας δικής του υποψηφιότητας για την πρωθυπουργία όμως, έχει ήδη “καεί”. Όπως “κάηκαν” οι προοπτικές του Λουκά Παπαδήμου, το όνομα του οποίου συνδέθηκε με μια περίοδο κατά την οποία η Ελλάδα συνέχισε να χάνει έδαφος, όπως συνέβαινε με την περίοδο Παπανδρέου, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση Σαμαρά να πάρει τη σκυτάλη πολύ πιο χαμηλά από όσο θα ανέμενε κανείς από έναν τεχνοκράτη.
Για να μην ξεχνιόμαστε πάντως, στο βιογραφικό του Μάριο Μόντι κατέχουν περίοπτη θέση η συμμετοχή του στη Λέσχη Μπίλντεμπεργκ, τη Goldman Sachs, την Coca-Cola και φυσικά τη Moody’s. Πρώτη ύλη για σενάρια συνωμοσίας, θα σημείωνε αυτονόητα κάποιος.
Μόνο που σε μια εποχή προϊούσας σύγχυσης και κοινωνικού αποπροσανατολισμού, είναι εξαιρετικά δύσκολο να μπερδευτούν τα σενάρια, οι φήμες, οι αστικοί μύθοι και η πραγματικότητα…

ΜΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ / ysterografa.gr