Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012

Ο Πάνος Μπεγλίτης στην εκπομπή «ΝΕΤ στα Γεγονότα» : « ...πολλοί ακόμα οι κάβοι που θα πρέπει να περάσουμε...»



Τασούλας, Σακελλαρίδης, Μπεγλίτης στην εκπομπή «ΝΕΤ στα Γεγονότα» 


Οι οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις βρέθηκαν στο επίκεντρο συζήτησης στην εκπομπή «ΝΕΤ στα Γεγονότα» με τους δημοσιογράφους Γ. Κουβαρά και Μ. Μιχελιδάκη και  με τη συμμετοχή του βουλευτή της ΝΔ Κώστα Τασούλα, του συντονιστή οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Γαβριήλ Σακελλαρίδη, και του μέλους της Πολιτικής Γραμματείας του ΠΑΣΟΚ Πάνο Μπεγλίτη.
 
Ο Κορίνθιος Πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης σε ερώτηση για το πακέτο των 44 δισεκατομμυρίων ευρώ δήλωσε
… « Δεν θα πρέπει να συμβάλλουμε στην δημιουργία μιας εικονικής προσδοκίας στον λαό. Αυτό  που γίνεται τις τελευταίες ημέρες, νομίζω ότι  είναι λάθος επικοινωνιακού και πολιτικού χειρισμού, προβάλλοντας και θεωρώντας   πως το νέο πακέτο θα ανοίξει ή όχι δρόμους σε ένα νέο Ελντοράντο. Δεν είναι ο μόνος κάβος αυτός που περάσαμε πρόσφατα στην Βουλή. Οι κάβοι θα είναι πολλοί ακόμα. Και όσο αυτό δεν το περνάμε με παιδαγωγικό και πολιτικό τρόπο στην ελληνική κοινωνία, πάλι θα βρεθούμε μπροστά σε αδιέξοδα, μπροστά  σε προβλήματα  για να υλοποιήσουμε  τις μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα.
Πρέπει να θέσουμε ως πρώτη προυπόθεση, την  συγκρότηση  μιας στρατηγικής  για την επόμενη περίοδο, ως κυβέρνηση συνεργασίας. Χωρίς ρητορική ευωχίας, χωρίς καλλιέργεια τεχνητής προσδοκίας και ελπίδας. Και αυτό πρέπει ιδιαίτερα να το προσέξουμε.
Δεύτερη προυπόθεση για να προχωρήσουμε στην υλοποίηση όλων των μεταρρυθμίσεων και δεσμεύσεων μας, είναι να υπάρξει πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα.  Πολιτική σταθερότητα σημαίνει κυβερνητική σταθερότητα κι αυτή, κατά την άποψή μου, είναι η θεμελιώδης προυπόθεση για να προχωρήσουμε.
Για να υπάρχει  όμως κυβερνητική σταθερότητα,  δεν θα πρέπει να έχουμε καθημερινούς αιφνιδιασμούς στην λειτουργία της κυβέρνησης. Δεν μπορεί να προχωρήσει η τρικομματική κυβέρνηση συνεργασίας, εάν δεν υπάρχει καθημερινά η εμπέδωση αμοιβαίας εμπιστοσύνης στο εσωτερικό της. Το άγχος, η σπουδή, η βιασύνη δεν βοηθούν.
Αυτό που πρέπει ιδιαίτερα να προσέξουμε επίσης, είναι η  νέα πράξη νομοθετικού περιεχομένου, για τους ενισχυμένους μηχανισμούς εποπτείας , προκειμένου να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και τις υποχρεώσεις η χώρα
Δεν είναι μόνο το ουσιαστικό και συμβολικό μέρος του θέματος , αυτό της υπεράσπισης της εθνικής κυριαρχίας της χώρας, είναι  και κάτι άλλο πιο άμεσο. Αναφέρομαι στον εποπτικό μηχανισμό, την γνωστή ρήτρα αυτόματης αντικατάστασης, στην περίπτωση που δεν υλοποιούνται οι στόχοι των ιδιωτικοποιήσεων. Αυτό θέλει εξαιρετική προσοχή. Φανταστείτε να μην προχωρά η διαδικασία των ιδιωτικοποιήσεων.
Αυτό θα μεταφραστεί αυτόματα σε νέα μέτρα, νέες περικοπές μισθών και συντάξεων; Θα πάμε εκόντες  άκοντες σε ιδιωτικοποιήσεις «μπιλ παρά», προκειμένου να πιάσουμε στόχους; Αυτά είναι πολύ σοβαρά θέματα που θα πρέπει να τα συζητήσουμε.»

Αναφορικά για το νόμο περί ιθαγένειας και την απόφαση του πρωθυπουργού να εφαρμόσει την απόφαση του ΣτΕ , ο  κ. Μπεγλίτης σημείωσε ότι ..«το  ζήτημα πρώτα από όλα  είναι διαδικαστικό, αλλά και κατ’ ουσίαν πολιτικό, για το πώς λειτουργεί η κυβέρνηση συνεργασίας.  Κι αυτό είναι ένα θέμα που θα πρέπει άμεσα να συζητηθεί, εάν θέλουμε η κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα μας έναντι των εταίρων.
Να αφήσουμε δηλαδή κατά μέρος το άγχος, τις σκοπιμότητες, την σπουδή, γύρω από ζητήματα για τα οποία τα κόμματα δεσμεύτηκαν προεκλογικά και να λειτουργήσουμε συντονισμένα.
Είναι όμως και θέμα ουσίας. Δεν μπορούμε σε αυτήν την συγκυρία, να χορέψουμε στους ρυθμούς που ορίζει η ακροδεξιά στην Ελλάδα.  Αυτό εμείς , δεν μπορούμε να το αποδεχτούμε! Το αρνούμαστε! Με άλλα λόγια ,την πολιτική ατζέντα των μεγάλων κοινωνικών θεμάτων που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα , δεν μπορεί να την ρυθμίζει η λαική δεξιά και η ακροδεξιά.
Αυτή την στιγμή δεν υπάρχει απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Υπάρχει μια διαρροή  από κάποιους δικαστικούς για την απόφαση της Ολομέλειας, χωρίς όμως να γνωρίζουμε την απόφαση, αλλά ούτε και το νομικό σκεπτικό. Και αυτό δημιουργεί μείζον πρόβλημα για το ΣτΕ.
Ξαφνικά ,λοιπόν, διαρρέει κάτι, το παίρνουν στελέχη της κυβέρνησης, το κάνουν εντολή του πρωθυπουργού και πάει να δημιουργηθεί μια μεγάλη κρίση στο εσωτερικό της κυβέρνησης .
Επομένως, το  θέμα είναι πολιτικό.
Η Ελλάδα είναι μια δημοκρατική χώρα της Ε.Ε. και πρέπει να διαχειριστεί την σύγχρονη ευρωπαική πραγματικότητα με νέους όρους ανοιχτής κοινωνίας ,μιας κοινωνίας που ενσωματώνει τους νόμιμους μετανάστες που ζουν κι εργάζονται στην χώρα μας.
Πρέπει λοιπόν, όλα τα ζητήματα να συζητηθούν με όρους αμοιβαίας εμπιστοσύνης και με στόχο να λύνονται προβλήματα, όχι να δημιουργούνται.»

Τέλος για  επεισόδια  που σημειώθηκαν κατά της γερμανικής αντιπροσωπείας στην ΔΕΘ  ο κ. Μπεγλίτης ανέφερε ότι…..«Κανείς δεν αμφισβητεί το δικαίωμα της ειρηνικής διεκδίκησης των αιτημάτων στους πολίτες, στους εργαζομένους, στους ανέργους. Είμαστε δίπλα σε κάθε εργαζόμενο που διεκδικεί και διαδηλώνει με ειρηνικό και δημοκρατικό τρόπο. Δεν μπορώ όμως να δεχθώ προσωπικά, διαμαρτυρίες που ξεπερνούν ένα συγκεκριμένο όριο. Πολύ δε περισσότερο, όταν κάποιοι ξένοι φιλοξενούνται στην Θεσσαλονίκη και με τον δικό τους τρόπο συμβάλλουν στο να ξεπεραστεί η κρίση. Θέλω να τονίσω ότι,  δεν αναγνωρίζω στον οποιονδήποτε κανένα δικαίωμα παρέμβασης στα εσωτερικά της χώρας ,ούτε και στον κ. Φούχτελ ,αλλά ας  αφήσουμε κι εμείς την υποκρισία. Και ας μιλήσουμε για τους ΟΤΑ, για τα πάρτι πελατειακών σχέσεων, για τους διορισμούς, για την υπέρβαση των προυπολογισμών που μέχρι σήμερα γίνεται. ….»