Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012

Σειρήνες στο Τελ Αβίβ - Η πρώτη πυραυλική επίθεση στο κέντρο του Ισραήλ μετά το 1991

Η παλαιστινιακή οργάνωση Ισλαμικός Τζιχάντ εκτόξευσε σήμερα έναν πύραυλο τύπου Fajr-5 που υποστηρίζει ότι έπληξε το κέντρο του Τελ Αβίβ.

Λίγα λεπτά νωρίτερα οι σειρήνες ήχησαν στην πόλη και το στρατιωτικό ραδιόφωνο μετέδωσε ότι γινόταν επίθεση με πυραύλους. Ο εκπρόσωπος του στρατού πάντως διαβεβαίωσε ότι ο πύραυλος δεν πέτυχε το Τελ Αβίβ και σύμφωνα με πηγές των υπηρεσιών πληροφοριών δεν υπάρχουν θύματα επειδή έπεσε στη θάλασσα, στα ανοιχτά της Γιάφα.

Αυτή ήταν η πρώτη πυραυλική επίθεση στο εμπορικό κέντρο του Ισραήλ μετά τον πόλεμο του Κόλπου, το 1991. Οι πύραυλοι Fajr 5 είναι ιρανικής κατασκευής και έχουν μέγιστο βεληνεκές 75 χιλιόμετρα.

 Την ίδια ώρα, το Ισραήλ θα "αναλάβει οποιαδήποτε δράση απαιτείται" για να υπερασπιστεί τον άμαχο πληθυσμό από τις ρουκέτες που εξαπολύονται από τη Γάζα, δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου σήμερα, δεύτερη ημέρα της ευρείας στρατιωτικής επιχείρησης που πραγματοποιεί το Ισραήλ εναντίον των ενόπλων οργανώσεων στη Γάζα.
Το Ισραήλ "θα συνεχίσει να αναλαμβάνει οποιαδήποτε δράση απαιτείται για να υπερασπιστεί τον πληθυσμό του", σημείωσε ο Νετανιάχου σε συνέντευξη Τύπου που μεταδόθηκε από την τηλεόραση στο Τελ Αβίβ.

Παράλληλα η Χαμάς ανακοίνωσε σήμερα ότι απορρίπτει "οποιαδήποτε συζήτηση για μια ανακωχή με το Ισραήλ" σε αυτό το στάδιο, την ώρα που συνεχίζονται τα ισραηλινά πλήγματα στο παλαιστινιακό έδαφος για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα.

"Δεν θα επιτρέψουμε πλέον να μας καταπατούν οι δυνάμεις της κατοχής. Θεωρούμε ότι η συζήτηση για μια ανακωχή αυτήν τη στιγμή θα είχε ως αποτέλεσμα να προσφέρουμε ένα επιπλέον πρόσχημα για τη συνέχιση της κλιμάκωσης (της επίθεσης) κατά της Γάζας", δήλωσε ο εκπρόσωπος της Χαμάς Σάμι Αμπού Ζούχρι σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Γάζα.

Σε 15 ανέρχονται συνολικά οι Παλαιστίνιοι που έχουν χάσει τη ζωή τους από χθες, μεταξύ των οποίων δύο ανήλικοι και μία γυναίκα, και σε τουλάχιστον 150 οι τραυματίες.

Στο Ισραήλ, τρεις άνθρωποι, δύο γυναίκες και ένας άνδρας, σκοτώθηκαν το πρωί από ρουκέτα που έπεσε σε πολυκατοικία στο Κιριάτ Μαλαχί, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση 30 χιλιομέτρων από τη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με την αστυνομία.


newsit.gr