Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012

Η Μέρκελ στο πλευρό του Σαμαρά (photos από το ΕΛΚ)

Angela-Merkel-Antonis-Samaras
Η απλόχερη και αδιαπραγμάτευτη στήριξη της Άνγκελα Μέρκελ προς την Ελλάδα και προσωπικά τον Αντώνη Σαμαρά, σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη διεθνή συγκυρία, επιβεβαιώθηκε και στο περιθώριο των εργασιών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Βουκουρέστι, που προηγήθηκε της σημερινής συνεδρίασης της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες.
Η Γερμανίδα Καγκελάριος έχει πάρει πάνω της την υπεράσπιση της Ελλάδας απέναντι στις κερδοσκοπικές διαθέσεις των αγορών, και πιστώνεται το θετικό κλίμα που διαμορφώνεται, ώστε να εκταμιευτεί άμεσα η επόμενη δόση του δανείου που έχει λαμβάνειν η χώρα μας, στο πλαίσιο της συμφωνίας του Μνημονίου.

Μια ανάσα από την επίτευξη συμφωνίας με την τρόικα βρίσκεται η Ελλάδα, όπως είπε χθες, Τετάρτη από το Βουκουρέστι ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Ο κ. Σαμαράς, σε δηλώσεις που έκανε στο περιθώριο της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Βουκουρέστι, είπε πως είναι σίγουρος ότι «κάνουμε ό,τι πρέπει να κάνουμε για να την πετύχουμε (τη συμφωνία) και να την πετύχουμε σύντομα, ώστε να προχωρήσουμε προς την ανάπτυξη».
Κατά την ομιλία του στη Σύνοδο, ο κ. Σαμαράς εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να ξεπεράσει την κρίση και σημείωσε ότι η χώρα μας από σύμβολο ενός αποτυχημένου πολιτικού συστήματος, γίνεται σύμβολο μιας θεαματικής επιστροφής: «Από μια οικονομία σε μια βαθιά και μακροχρόνια ύφεση μετασχηματίζεται σε μια οικονομία που αλλάζει δομικά και ριζικά σε όλες τις πτυχές της. Από ένα πρόγραμμα που απέτυχε, σε ένα πρόγραμμα που επανέρχεται σε τροχιά. Από μια σύγχρονη τραγωδία, η Ελλάδα μεταμορφώνεται ήδη - μπορώ να σας διαβεβαιώσω - σε μια ιστορία επιτυχίας».
Ο κ. Σαμαράς ανέφερε ακόμη ότι «στην Ελλάδα πετύχαμε κάποια... ρεκόρ Γκίνες τελευταία» και τόνισε ότι έχουν γίνει πολλά, αλλά «έχουμε ακόμα μακρύ δρόμο μπροστά μας».
Αναφερόμενος στα όσα έχουν γίνει, ο κ. Σαμαράς είπε: «Εφαρμόσαμε την αυστηρότερη λιτότητα που εφαρμόστηκε ποτέ, μέτρα περικοπής του ελλείμματος 25% του ΑΕΠ μέσα σε τρία χρόνια. Διανύσαμε περισσότερο από πέντε συνεχόμενα χρόνια ύφεσης με συνολική απώλεια 22% του ΑΕΠ στην ίδια χρονική περίοδο... Ταυτόχρονα πραγματοποιήσαμε εκατοντάδες δομικές αλλαγές που αποφασίστηκαν και εφαρμόστηκαν μόνο τα τελευταία δυο χρόνια. Κυρίως τους τελευταίους μήνες».
Ωστόσο, επισήμανε ότι έχουμε ακόμα μακρύ δρόμο μπροστά μας, αλλά εάν η Ελλάδα μπορέσει να τα καταφέρει, τότε ολόκληρη η Ευρώπη μπορεί να βγει πιο δυνατή από την κρίση. «Αν ο πιο ‘αδύναμος κρίκος’ αποδειχθεί αρκετά δυνατός, τότε ολόκληρη η Ένωση θα βγει πιο δυνατή απέναντι σε ολόκληρο τον κόσμο», τόνισε.
Δίνοντας έμφαση στην ανάγκη να εκφραστεί η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι ορισμένες χώρες «τα έχουν καταφέρει καλύτερα» από άλλες, πρόσθεσε, όμως, ότι «όλοι μαζί είμαστε αντιμέτωποι με σοβαρές προκλήσεις κυρίως στον τομέα της παγκόσμιας ανταγωνιστικότητας», μερικές από τις οποίες «μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε καλύτερα μαζί», αλλά «τις περισσότερες από αυτές τις προκλήσεις, μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε μόνο μαζί».
Επίσης, είπε ότι η ανάκαμψη και η ανάπτυξη αποτελούν ουσιώδη στοιχεία οποιασδήποτε στρατηγικής προσαρμογής, ενώ υπογράμμισε ότι «οι κοινωνίες δεν είναι εξαρτήματα» και ότι «οι άνθρωποι δεν είναι ανταλλακτικά». «Πρέπει να διορθώνεις τα προβλήματα, ενώ διατηρείς την κοινωνία ενωμένη και τη συνοχή της ζωντανή».
Ο κ. Σαμαράς είπε επίσης ότι ένα σχέδιο μακρόχρονης προσαρμογής δεν είναι μόνο οικονομικής φύσης αλλά και πολιτικής, ενώ καταλήγοντας στην ομιλία του, τόνισε: «Θεωρώ καθήκον προς τη χώρα μου να ανατρέψω τα πράγματα και να επιτύχω μια ελληνική επιστροφή. Θεωρώ καθήκον μου προς την Ευρώπη να καταστήσω την ελληνική ιστορία επιτυχίας, μια ευρωπαϊκή ιστορία επιτυχίας. Με τη βοήθειά σας ο ‘πιο αδύναμος κρίκος θα γίνει σύντομα ακρογωνιαίος λίθος στο ευρωπαϊκό μας οικοδόμημα».