Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012

Μαζική πανελλαδική απεργία - Επεισόδια στο Σύνταγμα - Δηλώσεις αρχηγών

Μαζική πανελλαδική απεργία - Επεισόδια στο Σύνταγμα - Δηλώσεις αρχηγών
          
Σε απεργιακό κλοιό σήμερα η χώρα, λόγω της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας που έχουν προκηρύξει ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ ενάντια στα νέα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση. Οι κινητοποιήσεις ξεκίνησαν από χθες, Τετάρτη. Μαζικά συλλαλητήρια πραγματοποιήθηκαν σήμερα. Ένα, που οργάνωσαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ και ένα που οργάνωσε το ΠΑΜΕ. Δηλώσεις από το χώρο των συγκεντρώσεων έκανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Α. Τσίπρας και η Γ.Γ του ΚΚΕ, Α. Παπαρήγα. Επεισόδια σημειώθηκαν στο Σύνταγμα, στο περιθώριο των διαδηλώσεων. Συνεχίζεται η απεργία μέχρι τα μεσάνυχτα.
Αναλυτικότερα:
Ογκώδεις συγκεντρώσεις και πορεία στο Σύνταγμα αλλά και σε όλες σχεδόν τις πόλεις της Ελλάδας πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι
Στην απεργία μετείχαν δάσκαλοι και καθηγητές, νοσοκομειακοί γιατροί (τα δημόσια νοσοκομεία θα εξυπηρετούν σήμερα μόνο έκτακτα περιστατικά), εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία, τις ΔΕΚΟ, καθώς και οι εργαζόμενοι σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες, τα πλοία έμειναν δεμένα στα λιμάνια. Στην απεργία θα συμμετέχουν και τα εμπορικά καταστήματα, καθώς και οι βιοτεχνίες, έπειτα από απόφαση της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου και της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος, οι οποίες καλούν όλους τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες να κατεβάσουν ρολά. Κλειστά και τα περίπτερα, αλλά και τα φροντιστήρια Κέντρων Ξένων Γλωσσών.

Δηλώσεις Τσίπρα
Στο συλλαλητήριο της ΓΣΕΕ- ΑΔΕΥ , συμμετείχε και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος δήλωσε:
«Το χειρότερο απ΄ όλα όσα συμβαίνουν στον τόπο είναι ότι τη στιγμή που η κοινωνία έχει γονατίσει, η τρικομματική κοινοπραξία, η τρόικα εσωτερικού μας δουλεύει ψιλό γαζί. Παίζουν θέατρο διαφωνίας πάνω σε μέτρα που ήδη έχουν ψηφίσει από τον περασμένο Φλεβάρη. Κάνουν θέατρο διαπραγμάτευσης για να δικαιολογήσουν ότι έχουν συμφωνήσει σε όλα με την τρόικα, κυρίως στο πακέτο των 13,5 δις που θα τσακίσει την οικονομία και την κοινωνία.
Οι ίδιοι άνθρωποι, που κρατάνε στα συρτάρια τους τις λίστες των φοροφυγάδων μεγαλοκαταθετών, έχουν το θράσος να φέρουν εκ νέου μέτρα που θα γονατίσουν το λαό και την κοινωνία. Η άμμος στην κλεψύδρα τους όμως έχει αρχίσει να αδειάζει. Ο ελληνικός λαός δεν θα συγχωρέσει ούτε την κοροϊδία, ούτε το ψέμα, ούτε την απάτη που γίνεται τούτες τις μέρες εις βάρος του. Θα πάρει τα πράγματα στα χέρια του και θα δημιουργήσει ελπίδα».
Δήλωση Παπαρήγα
«Αυτό που έχει σημασία είναι να οικοδομηθεί μια γερή λαϊκή συμμαχία για να τραβήξει ο λαός το δρόμο της ρήξης, της ανατροπής, της αποδέσμευσης από την ΕΕ, της διαγραφής του χρέους και της κοινωνικοποίησης. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος», δήλωσε από τη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, η Γ.Γ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

Επεισόδια στο Σύνταγμα


Επεισόδια σημειώθηκαν στην πλατεία Συντάγματος, ενώ ήταν σε εξέλιξη η πορεία των εργαζομένων προς τη Βουλή. Ξεκίνησαν από την Βασιλέως Γεωργίου και Σταδίου, όταν μία ομάδα κουκουλοφόρων που παρεισφρύσει στους διαδηλωτές και άρχισε να πετά βόμβες μολότοφ και πέτρες στις αστυνομικές δυνάμεις που ήταν μπροστά από τα μεγάλα ξενοδοχεία. Η ομάδα αυτή απωθήθηκε από τους αστυνομικούς, οι οποίοι έκαναν χρήση χημικών.

Οι κουκουλοφόροι κατέφυγαν στο μέσον της πλατείας Συντάγματος, απ΄ όπου επιτίθονταν στις αστυνομικές δυνάμεις. Για λίγο η περιοχή μπροστά από τα ξενοδοχεία μετατράπηκε σε πεδίο μάχης, με τους πρωταγωνιστές των επεισοδίων να εκτοξεύουν προς τις δυνάμεις των ΜΑΤ, πέτρες, ξύλα και βόμβες μολότοφ.
Οι αστυνομικοί απάντησαν με χρήση χημικών και οι δράστες άρχισαν να υποχωρούν προς την Καραγιώργη Σερβίας και στους γύρω δρόμους.Από το κάτω μέρος της πλατείας Συντάγματος οι κουκουλοφόροι επιτίθονταν προς τους αστυνομικούς, με αποτέλεσμα πολλοί διαδηλωτές να μην μπορέσουν να συνεχίσουν την πορεία τους προς τη Βουλή.Οι αστυνομικοί, για να τους αντιμετωπίσουν, εφάρμοσαν την τακτική της αποκοπής τους από τα μπλοκ των ειρηνικών διαδηλωτών.

Τα επεισόδια προκάλεσαν την αγανάκτηση των ειρηνικών διαδηλωτών, οι οποίοι, για μία ακόμη φορά, δεν μπόρεσαν, εξ αιτίας των επεισοδίων από μικρές ομάδες κουκουλοφόρων, να εκφράσουν την αντίθεσή τους στις μειώσεις μισθών και την αλλαγή στα εργασιακά τους.

eklogika.gr