Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2012

Τι προβλέπει η τελική συμφωνία με την τρόικα – Ολο το νέο μνημόνιο


- 3% έως 12% μειώνονται οι συντάξεις και κόβονται τα δώρα
- 2%-35% αναδρομικές περικοπές στα ειδικά μισθολόγια
- Πόθεν έσχες για όσους παίρνουν επιδόματα
- Τι αλλάζει στα εργασιακά

Σοκάρουν τα νεα μέτρα που προβλέπει το νέο μνημόνιο τα οποία παουσιάζει σήμερα το Βήμα της Κυριακής.
Μεταξύ άλλων προβλέπονται περικοπές -αναδρομικές απο 1ης Αυγούστου- στα ειδικά μισθολόγια που θα ξεκινούν από 2% και θα φτάνουν κλιμακωτά ως και 35%. Προβλέπεται κούρεμα μισθών στις ΔΕΚΟ ώστε οι μεικτές αποδοχές των εργαζομένων να μην ξεπερνούν τα 1.900 ευρώ τον μήνα.

Επίσης καταργούνται τα δώρα και επιδόματα σε Δημόσιο και ΟΤΑ πέραν του ενιαίου μισθολογίου.

Μειώνονται οι δημόσιοι υπάλληλοι (μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις) παντού σε συνδυασμό με τη διαθεσιμότητα του προσωπικού στους φορείς και τους οργανισμούς που καταργούνται ή συγχωνεύονται.

Επίσης, στα μέτρα περιλαμβάνονται ειδικές ρυθμίσεις για τη μείωση του προσωπικού στα σχολεία, τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ που δεν έχει σχέση με τη διδασκαλία ενώ καταργούνται όλοι οι περιορισμοί που υπήρχαν στις μετατάξεις εργαζομένων στο Δημόσιο.

Στο νέο μνημόνιο περιλαμβάνεται η καθιέρωση "πόθεν έσχες" για όλους όσοι παίρνουν επίδομα από το Δημόσιο ή τα Ταμεία τους. Θα ελέγχονται όλοι και εφόσον έχουν εισοδήματα π.χ. άνω των 30.000 ευρώ των χρόνο ή μεγάλη περιουσία θα χάνουν το επίδομα. Κάτι ανάλογο θα εφαρμοστεί και για τις συντάξεις των ανύπαντρων θυγατέρων στρατιωτικών και δημοσίων υπαλλήλων οι οποίες σε πρώτη φάση θα χάσουν τη μισή σύνταξη.

Σε ο,τι αφορά τους συνταξιούχους:
-Καταργούνται τα δώρα
-Νέα εισφορά από 3% ως 12% στο άθροισμα κυρίας και επικουρικής σύνταξης
-Αυξάνονται οι εισφορές σε όλα τα Ταμεία στα όρια των εισφορών του ΙΚΑ.
-Αυξάνεται η συμμετοχή των ασφαλισμένων στο κόστος των φαρμάκων.

Επιπλέον, αυξάνεται το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης κατα 2 χρόνια, με γενική εφαρμογή χωρίς εξαιρέσεις, ακόμη και για όσους έχουν θεμελιώσει δικαίωμα. Ωστόσο, ισχύει η συνταξιοδότηση με 40 χρόνια ασφάλισης.

Στο μνημόνιο προβλέπεται επίσης, μεταξύ άλλων, η απελευθέρωση της αγοράς εργασίας,η μείωση των αποζημιώσεων απόλυσης, η διεύρυνση του ωραρίου όλης της αγοράς και ειδικά των σουπερμάρκετ που θα ανοίγουν μία ώρα νωρίτερα το πρωί και θα κλείνουν μία ώρα αργότερα το βράδυ.

newsit.gr