Πέμπτη 19 Απριλίου 2012

Κοροϊδία για μια ψήφο - Πρώτα οι εκλογές και μετά οι μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις!

 Μάιο οι “κουρεμένες” συντάξεις αλλά οι περικοπές θα είναι αναδρομικές
- Ακολουθούν οι μειώσεις στα ειδικά μισθολόγια
- Πως θα γίνουν οι κρατήσεις των χρημάτων

Όλα για μια ψήφο και τους “σταυρούς”. Δεν είναι η ανικανότητα των υπηρεσιών σε αυτές τις περιπτώσεις. Άλλωστε έχει αποδειχθεί περίτρανα πως σε ό,τι αφορά σε περικοπές το κράτος λειτουργεί ακαριαία. Το υπουργείο βέβαια επικαλείται... τεχνικά προβλήματα!
Έτσι για να μην ... διαταραχθεί το κλίμα ενόψει εκλογών οι μειώσεις... πάνε για μετά. Οι μειώσεις στις συντάξεις που ήδη έχουν αποφασιστεί και θα τις ένιωθαν στο πετσί τους χιλιάδες συνταξιούχοι έρχεται από 20 Μαϊου.
Οι κρατήσεις θα είναι αναδρομικές από 1η Ιανουαρίου και θα γίνουν σε δόσεις.
380.000 άτομα με συντάξεις άνω των 1.300 ευρώ θα χάσουν 12% της κύριας σύνταξης (για το ποσό άνω των 1.300 ευρώ).
71.500 συνταξιούχοι του ΝΑΤ θα χάσουν 7% ανεξάρτητα από το ποσό που λαμβάνουν.
Για τις επικουρικές συντάξεις η μείωση είναι από 10% έως 20% για συντάξεις άνω των 200 ευρώ. Συγκεκριμένα η περικοπή είναι 10% για επικουρικές συντάξεις έως 250 ευρώ (το τελικό ποσό δεν μπορεί να πέσει κάτω από τα 200 ευρώ), 15% για συντάξεις από 250 έως 300 ευρώ (το τελικό ποσό δεν πέφτει κάτω από 225 ευρώ) και 20% για συντάξεις άνω των 300,01 ευρώ (το τελικό ποσό δεν πέφτει κάτω από τα 255 ευρώ).
Αρχικά προβλεπόταν πως τα αναδρομικά θα παρακρατηθούν σε οκτώ ισόποσες δόσεις. Όμως μετά την μετάθεση της έναρξης της παρακράτησης δεν αποκλείεται οι δόσεις να μειωθούν ώστε η διαδικασία να ολοκληρωθεί εντός του 2012.
Σειρά για περικοπές παίρνουν 190.000 υπάλληλοι του Δημοσίου
Ιούνιο ως Ιούλιο όσοι υπάγονται στα λεγόμενα ειδικά μισθολόγια, οι ένστολοι, οι γιατροί του ΕΥΣ, οι Δικαστικοί, οι καθηγητές σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, αλλά και οι αρχιερείς και οι διπλωμάτες θα δουν μεγάλες μειώσεις στους μισθούς τους.
Ειδικά στα υψηλότερα κλιμάκια, όπως οι γιατροί του ΕΣΥ και οι Δικαστικοί με μέσο όρο μισθού 5.100 και 6.200 ευρώ (μεικτά) αντίστοιχα θα δουν τη μισθοδοσία τους να μειώνεται ως και 20%.
Μια μεγάλη μείωση θα επέλθει επίσης από το πάγωμα του χρονοεπιδόματος που ανά δύο χρόνια προστίθεται (περίπου 4%) στον βασικό μισθό και φτάνει να αποτελεί ως και το 60%. Το σχέδιο λέει ότι προς το παρόν το χρονοεπίδομα παγώνει τουλάχιστον ως το 2015.
Σε ότι έχει να κάνει με τις ένοπλες δυνάμεις οι περικοπές στους χαμηλόβαθμους αναμένεται να είναι μικρές, κάποιοι μάλιστα ίσως δουν μια μικρή αύξηση, ωστόσο στα υψηλόβαθμα στελέχη οι περικοπές μπορεί να φτάσουν και το 30%.

Ένα σχέδιο που μελετάται αυτή τη στιγμή είναι να υπάρξει ενσωμάτωση στον βασικό των οδιπορικών που φτάνουν τα 130 με 200 ευρώ το μήνα, αλλά να περικοπούν όλα τα υπόλοιπα επιδόματα πλην του επιδόματος χρόνου υπηρεσίας και ειδικής απασχόλησης

newsit.gr