Πέμπτη 19 Απριλίου 2012

Το ΠΑΣΟΚ γίνεται… συμπλήρωμα εξουσίας

Η συνέντευξη του Ευάγγελου Βενιζέλου στο «Mega», ήταν έμπλεη σημειολογικών μηνυμάτων και παραμέτρων. Ουσιαστικά, ο νέος Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επέστρεψε στον… τόπο του εγκλήματος, υπό την έννοια ότι το κανάλι των εκδοτών είχε κατηγορηθεί το 2007 από την παπανδρεϊκή πτέρυγα, για εύνοια προς τον τότε δελφίνο της ηγεσίας. Στη χαμένη μάχη για την κατάληψη της τότε Χαριλάου Τρικούπη.
Ήταν μια συνέντευξη χωρίς τον Γιάννη Πρετεντέρη. Πράγμα σπάνιο, από τη στιγμή που ο γνωστός δημοσιογράφος θεωρείται αντικειμενικά το καλύτερο χαρτί του «Mega», από πλευράς κατάρτισης και δυνατοτήτων.
Στην ουσία της συνέντευξης, ο Ευάγγελος Βενιζέλος προσπάθησε να δείξει ότι… κάνουμε λάθος όσοι πιστεύουμε ότι συνυπήρξε στο ΠΑΣΟΚ με τον Γιώργο Παπανδρέου. Οι αποστάσεις που πήρε από τις βασικές επιλογές του προκατόχου του, εξηγούνται μόνο στη βάση του προεκλογικού άγχους. Διαφορετικά, αδίκησε τον εαυτό του.
Ίσως η πιο σημαντική στιγμή της συνέντευξης βέβαια, να ήταν η παραδοχή ότι «δεν ενδιαφέρεται» για την πρωθυπουργία. Φυσικά, το πνεύμα της τοποθέτησης στόχευε στο να καταδείξει μια διαφοροποίηση από τον Αντώνη Σαμαρά, με έμφαση στις συνεργασίες και τη μετεκλογική συνεννόηση.
Στην παρούσα πολιτική συγκυρία ωστόσο, πρέπει να τονιστεί ότι εξηγείται στη βάση της μετεξέλιξης του ΠΑΣΟΚ από το κατεξοχήν κόμμα εξουσίας της Ελλάδας, σε κόμμα… συμπλήρωμα της εξουσίας. Και ο Ευάγγελος Βενιζέλος είναι πλέον και με τη βούλα ο πρώτος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, που απειλείται ευθέως να μην γίνει ποτέ πρωθυπουργός. Η αποσυσπείρωση… χορεύει.

ΜΑΡΙΚΑ ΛΥΣΙΑΝΘΗ / statesmen.gr