Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

Διακοπή από την Τουρκία της ροής φυσικού αερίου προς τη χώρα μας για δεύτερη φορά σε έναν μήνα

Ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης κ. Σταύρος Καλαφάτης, αναφερόμενος στη διακοπή από την Τουρκία της ροής φυσικού αερίου προς τη χώρα μας για δεύτερη φορά σε έναν μήνα, ζήτημα για το οποίο κατέθεσε σχετική ερώτηση στη Βουλή, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
           
            "Για δεύτερη φορά μέσα στον τελευταίο μήνα η Τουρκία αποφασίζει να διακόψει τη ροή αζέρικου φυσικού αερίου προς τη χώρα μας, επικαλούμενη τεχνικά προβλήματα και λόγους «ανωτέρας βίας».
            Σχετικά δημοσιεύματα, όμως, στον ηλεκτρονικό Tύπο επικαλούνται πηγές σύμφωνα με τις οποίες, η Τουρκία στην πραγματικότητα παρακρατεί ποσότητες που προορίζονται για την Ελλάδα, για να καλύψει τις δικές της αυξημένες, λόγω της κακοκαιρίας, ανάγκες.
            Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι είχαν προηγηθεί σχετικά τηλεγραφήματα των πρακτορείων Dow Jones Newswires και Reuters, ενώ και το τουρκικό πρακτορείο Anadolu μετέδωσε ότι «το φυσικό αέριο προς την Ελλάδα διεκόπη από το Αζερμπαιτζάν και το Ιράν, εξαιτίας βλάβης μεταξύ των σταθμών συμπίεσης στις δύο χώρες», διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι η ροή προς τα τουρκικά νοικοκυριά συνεχίζεται κανονικά.
            Το αρμόδιο Υπουργείο οφείλει να ξεδιαλύνει το τοπίο και να δώσει σαφείς απαντήσεις, για το τί πραγματικά συμβαίνει τελικά :  
  1. Έχει επηρεασθεί η ροή φυσικού αερίου από την Τουρκία προς τη χώρα μας και σε τί ποσότητες; Έχει προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες η ΔΕΠΑ, ώστε να διαπιστώσει τα αίτια διακοπής της παροχής αερίου από την τουρκική εταιρία BOTAS;
  2. Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί η ελληνική πλευρά βάσει των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων που προκύπτουν από τη σχετική σύμβαση, έναντι της αντισυμβαλλόμενης τουρκικής πλευράς;
  3. Αν συνεχιστεί παρόμοια συμπεριφορά εκ μέρους της τουρκικής εταιρίας, πώς διασφαλίζεται η ομαλή τροφοδοσία και επάρκεια στη χώρα μας, ενόψει και της ανακοίνωσης της απόφασης της Ρωσίας να μην καλύψει τις επιπλέον ανάγκες της Ευρώπης;"