Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

Ντόρα Μπακογιάννη...ένα άθλιο θέατρο σκιών των πολιτικών αρχηγών

Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη, έκανε σήμερα την ακόλουθη δήλωση: 
«Αυτό που παρακολουθούμε από χθες είναι ένα άθλιο θέατρο σκιών των πολιτικών αρχηγών. Με το μυαλό τους στις επόμενες εκλογές και όχι στις επόμενες γενιές των Ελλήνων. Αυτό το οποίο βλέπουμε σήμερα είναι ότι συνομολογούν σε μια κάκιστη συμφωνία και ψάχνουν 300 εκατομμύρια ευρώ που τους λείπουν. Εάν θέλουν 300 εκατομμύρια ευρώ ας κάνουν δεκτή την πρόταση της Δημοκρατικής Συμμαχίας να κόψουν 50% από μισθούς και συντάξεις βουλευτών, από το ονομαζόμενο πολιτικό σύστημα. Είναι πάρα πολύ εύκολο, είναι θέμα απλής απόφασης, για να μην κοροϊδεύουν πλέον το λαό». 



Ο υπεύθυνος του Τομέα Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της Δημοκρατικής Συμμαχίας Γιώργος Κοντογιάννης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:  
«Και επίσημα πλέον οι άνεργοι είναι περισσότεροι από 1.000.000, αυξημένοι κατά 337.000 άτομα σε σχέση με τον Νοέμβριο 2010. Ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός αυξάνεται και ξεπερνά κατά πολύ εκείνους που εργάζονται ακόμη. Η κυβέρνηση και τα κόμματα που συμμετέχουν σε αυτήν, αντί να εξαντλούνται σε μικροπολιτικά παιχνίδια ανταλλαγής ευθυνών και ρόλων στο θέατρο σκιών που έχουν στήσει, καλά θα κάνουν να ξεκινήσουν άμεσα τις παρεμβάσεις για την άρση των αντικινήτρων στην επιχειρηματικότητα, τη μείωση της παρέμβασης του κράτους στην οικονομία και τη δημιουργία φιλικού περιβάλλοντος για την προσέλκυση νέων επενδύσεων που θα δώσουν δουλειά στους ανέργους.Κάθε καθυστέρηση, κάθε αναβολή πλέον οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην κοινωνική έκρηξη». 


Σημεία συνέντευξης της προέδρου της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρας Μπακογιάννη στο «Ράδιο 9» και τους δημοσιογράφους Δήμο Βερύκιο και Δημήτρη Σταυρόπουλο.  

Για τα αρνητικά διεθνή δημοσιεύματα που αφορούν την Ελλάδα:
«Έχουν γραφτεί απερίγραπτα πράγματα στον ξένο τύπο αυτόν τον καιρό. Αυτό που πρέπει εμείς να κάνουμε είναι να συνέλθουμε και να καταλάβουμε ότι αυτό το οποίο πληρώνουμε είναι η άρνηση ενός πολιτικού συστήματος να προχωρήσει διαρθρωτικές αλλαγές εδώ και πάρα πολλά χρόνια, ιδιαίτερα τα 2 τελευταία χρόνια, που είχε αναλάβει την υποχρέωση να το κάνει. Τώρα φτάσαμε εκεί που φτάσαμε». Για τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών:
«Δεν είδα κανένα αποτέλεσμα. Απ’ ότι κατάλαβα σε όλες τις προτάσεις συμφώνησαν και κράτησαν το θέμα των επικουρικών συντάξεων,  οι οποίες έγιναν και κύριες τελικά, διότι ήταν ανίκανοι οι υπουργοί της κυβέρνησης αυτής να προτείνουν περικοπή δαπανών 300 εκατομμυρίων. Δεν μπορώ να το καταλάβω. Φτάσαμε να μιλάμε για την απειλή μείωσης της κύριας σύνταξης διότι δεν μπορούν να βρουν 300 εκατομμύρια. Όπως βλέπαμε χθες κάποια στιγμή, με όλο το σεβασμό στους 3 αρχηγούς, ήταν λίγο θέατρο σκιών αυτό το οποίο βλέπαμε μπροστά μας. Ας καταλάβουμε ότι δεν μπορείς να πας σε μία διαπραγμάτευση χωρίς αντιπροτάσεις. Το ότι ψάχνουμε σήμερα 300 εκατομμύρια σημαίνει ότι δεν υπήρχε καμία αντιπρόταση. Το να πω «όχι» σε μία διαπραγμάτευση δεν είναι λύση. Το να αντιπροτείνω είναι λύση».
Ποιες είναι οι προτάσεις που έχει κάνει:
«300 εκατομμύρια μπορούν να βρεθούν ξεκινώντας από τις συντάξεις και τις αμοιβές των Βουλευτών, μείωση κατά 50% των αποδοχών των Βουλευτών. Μείωση των συντάξεων  κατά 50%, οι οποίες έχουν δοθεί και ονομάζονται πολιτικές συντάξεις. Μείωση των Βουλευτών από 300 σε 200. Αμέσως είναι 100 Βουλευτές μείον. Είναι θέμα Νόμου, δεν είναι θέμα συντάγματος. Μείωση κατά 50% της ΕΡΤ. Αμέσως- αμέσως έχουμε 400 εκατομμύρια.Αν σήμερα το πολιτικό σύστημα δεν αρχίσει την περικοπή από τον εαυτό του,  πώς θα ζητήσει 22% μείωση από το κατώτερο ημερομίσθιο και 32% από το νέο που θα μπει στη δουλειά; Δεν γίνεται». 
Αν μπορούν να γίνουν οι ιδιωτικοποιήσεις των ΔΕΚΟ μέσα σε 6 μήνες:
«Για το φυσικό αέριο νομίζω ότι έχουν προχωρήσει. Λογικά υπάρχει ένα διεθνές ενδιαφέρον, δεν θα δυσκολευτούν. Για τον ΟΠΑΠ επίσης δεν θα δυσκολευτούν». 
Για τις πολιτικές ευθύνες:
«Πρέπει να μπούμε σε άλλες λογικές. Το πολιτικό σύστημα πρέπει να αλλάξει μυαλό και όχι απλώς το μόνο πρόβλημα το οποίο έχει είναι το πώς θα κλείσει το μάτι για τις επόμενες εκλογές.Οι Έλληνες δεν είναι ανεύθυνοι. Είναι ανεύθυνες οι Ελληνικές πολιτικές ηγεσίες. Η ευθύνη δεν είναι ενός ανθρώπου. Η ευθύνη είναι 30 χρόνια. Και ο γιαλός ήταν στραβός και εμείς στραβά αρμενίζαμε.  Τώρα, χρωστάμε στις επόμενες γενιές να κάνουμε το σωστό. Είναι σα να λέμε επειδή κάναμε λάθη, θα συνεχίσουμε να κάνουμε λάθη. Εκεί είναι η δική μου διαφωνία. Ας βάλουμε τουλάχιστον τώρα μυαλό». 
Για τις δημοσκοπήσεις:
«Θα μου επιτρέψετε να αμφισβητήσω πάρα πολύ τη δυνατότητα να γίνουν σοβαρές δημοσκοπήσεις  σε αυτή την εποχή. Το παραδέχονται και οι ίδιοι οι δημοσκόποι. Έχω πολύ μεγάλη βεβαιότητα ότι η ελληνική κοινωνία είναι κινούμενη άμμος. Είναι οργισμένη, είναι θυμωμένη, τα έχει με όλους. Είναι πάντα πολύ πιο εύκολο να μη λες τίποτα, να λες «όχι» σε όλα , να λες γενικώς ότι είμαστε υπέρ της Ευρώπης. Όλα αυτά είναι πολύ εύκολα. Εμείς δεν έχουμε επιλέξει αυτό το δρόμο. Έχουμε επιλέξει το δρόμο,  ο οποίος ξέρουμε ότι είναι δύσκολος αλλά τουλάχιστον εμένα δεν θα με κοιτάξει κανένας στα μάτια να μου πει «άλλα μου έλεγες πριν και άλλα λες τώρα». Η πραγματικότητα είναι ότι αν δεν κάνουμε αυτές τις διαρθρωτικές αλλαγές , δεν θα μπορούμε να σταθούμε στα πόδια μας».
 Αν μέσω των επαφών που έχει με τους ξένους νιώθει τον κίνδυνο της χρεοκοπίας:
«Βεβαίως και το νιώθω. Το νιώθω και είναι ο χειρότερος εφιάλτης μου επειδή δεν έχω το άλλοθι της άγνοιας διότι είμαι ίσως ο τελευταίος των μοϊκανών που έχει μία ανοικτή γραμμή με το σύνολο των ευρωπαϊκών δυνάμεων σήμερα».
Αν έχει αρχίσει να κουράζει τους Ευρωπαίους η ιστορία της Ελλάδας:
«Έχουν αρχίσει; Είναι στα όρια να τελειώσουν».
Ακούστε τη συνέντευξη: http://www.radio9.gr/Interview.aspx?a_id=34308