Πέμπτη, 9 Φεβρουαρίου 2012

Πάνος Μπεγλίτης : Δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα οι πληροφορίες για επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί.

Σχετικά με την πρόσφατη πληροφόρηση, περί αιτήματος του ΔΝΤ για επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κορινθίας Πάνος Μπεγλίτης, επικοινώνησε με τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Oικονομικών Ε. Βενιζέλο, τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κ. Σκανδαλίδη και τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Φ. Σαχινίδη, θέτοντας υπόψη  τους, τις ανησυχίες των Οινοπαραγωγών της Νεμέας αλλά και της  Πελοποννήσου, τις οποίες συμμερίζεται απολύτως .
Και οι τρεις υπουργοί διαβεβαίωσαν τον κύριο Μπεγλίτη, ότι ουδέποτε μέχρι σήμερα οι εκπρόσωποι των κοινοτικών μας εταίρων υπέβαλαν άμεσα ή έμμεσα κατά τις διαπραγματεύσεις το αίτημα για επιβολή Ε.Φ.Κ. στο κρασί και ότι οι πληροφορίες που κυκλοφόρησαν δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Κατασκευή Διοικητηρίου στην Κόρινθο

Επίσης ο Πάνος Μπεγλίτης, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την κατασκευή Διοικητηρίου στην Κόρινθο με τη διαδικασία ΣΔΙΤ, δήλωσε τα εξής:

« Πρίν ένα περίπου χρόνο, στο πλαίσιο της αρμόδιας Διϋπουργικής Επιτροπής, υπό την προεδρία της τότε Υπουργού Ανάπτυξης κ. Λ. Κατσέλη, στην οποία συμμετείχα ως μέλος, αποφασίσθηκε η απένταξη της κατασκευής νέου Διοικητηρίου στην Κόρινθο, με τη διαδικασία των ΣΔΙΤ. Η απόφαση αυτή, που ήταν ομόφωνη, ελήφθη λόγω της εξαιρετικά δύσκολης δημοσιονομικής συγκυρίας στην οποία βρίσκεται η χώρα.
          Αποτελεί κατά την άποψή μου αδιαμφισβήτητη ανάγκη για την πόλη της Κορίνθου το Διοικητήριο, το οποίο θα μπορεί να στεγάσει τις διάσπαρτες υπηρεσίες της περιοχής, με το μικρότερο δυνατό κόστος για τον κρατικό προϋπολογισμό. Λαμβάνοντας υπόψη και αυτή την ανάγκη, έλαβα, ως Υπουργός Εθνικής Άμυνας, στο πλαίσιο της ανασυγκρότησης και του εξορθολογισμού της λειτουργίας των Ενόπλων Δυνάμεων, την απόφασή μου, που ήταν δύσκολη συναισθηματικά, εξυπηρετεί όμως το δημόσιο συμφέρον και τα συμφέροντα της περιοχής μας.
          Ο χώρος και οι υποδομές του στρατοπέδου μπορούν, όπως έχω αναλύσει, πολλές φορές, να αξιοποιηθούν  για τη δημιουργία ενός σύγχρονου Διοικητηρίου και την υποδοχή σημαντικών οργανισμών και υπηρεσιών, με παράλληλη δημιουργία χώρων πρασίνου και αθλοπαιδιών.
          Πέραν των άλλων πλεονεκτημάτων για το μέλλον, η πρόταση αυτή θα συμβάλει στην εξοικονόμηση σημαντικών πόρων από ενοίκια (υπολογίζονται σε 2,5 περίπου εκ.ευρώ ετησίως) στους οποίους θα πρέπει να υπολογισθούν και οι πόροι για την κατασκευή νέου Διοικητηρίου (η μελέτη προέβλεπε δαπάνη τουλάχιστον 35 εκ. ευρώ).
          Η σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ)  αποτελεί σημαντική αναπτυξιακή διαδικασία και πρέπει να την αξιοποιούμε υπερασπιζόμενοι, συγχρόνως, το δημόσιο συμφέρον, ιδιαίτερα σε συνθήκες οικονομικής κρίσης.
          Γι’ αυτό το λόγο πιστεύω ότι  η διαδικασία ΣΔΙΤ μπορεί να αξιοποιηθεί στο χώρο του στρατοπέδου για την ανακαίνιση κτιρίων και την κατασκευή συμπληρωματικών υποδομών. Με αυτόν τον τρόπο ή εξοικονόμηση χρημάτων θα είναι μεγάλη και ο στόχος θα επιτευχθεί με το μικρότερο δυνατό κόστος.
          Στο πλαίσιο αυτό θεωρώ αναγκαία την ανάληψη κοινής πρωτοβουλίας, από την περιφέρεια Πελοποννήσου, την περιφερειακή ενότητα Κορινθίας και τη Δημοτική Αρχή Κορίνθου, ώστε να διερευνηθεί και να υποβληθεί ολοκληρωμένη πρόταση προς το αρμόδιο Υπουργείο Ανάπτυξης για αξιοποίηση των ΣΔΙΤ.
Προς αυτή την κατεύθυνση έχω, ήδη, συζητήσει με τον Υπουργό κ. Μ. Χρυσοχοϊδη και τον Ειδικό Γραμματέα κ. Ματζούφα. Για το ίδιο θέμα θα συναντηθώ και θα συζητήσω, σύντομα, με τον Περιφερειάρχη κ. Π. Τατούλη και τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Γ. Δέδε.»