Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

Έρχεται νέο κύμα ψύχους από την Κυριακή

Καλό και κρύο καιρό στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, αναμένουν σήμερα οι μετεωρολόγοι, με εξαίρεση την Κρήτη όπου θα επικρατήσουν αυξημένες νεφώσεις με βροχές στα πεδινά και χιόνια στα ορεινά. Το Σαββατοκύριακο και κατά τη διάρκεια των πρώτων ημερών της νέας εβδομάδας, το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού θα είναι οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες στην κεντρική και κυρίως στη βόρεια Ελλάδα.
Σε ισχύ παραμένει το απαγορευτικό απόπλου για τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τις Κυκλάδες, από Πειραιά, Ραφήνα και Λαύριο, λόγω των ισχυρών ανέμων που εξακολουθούν να πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές και φθάνουν τοπικά τα 9 μποφόρ.
Κανονικά εκτελούνται τα δρομολόγια για τον Αργοσαρωνικό, αλλά και οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες στο Ιόνιο.
Η ΕΜΥ προβλέπει εξασθένηση των ανέμων τις επόμενες ώρες και καλό είναι όσοι επρόκειτο να ταξιδέψουν να επικοινωνούν με τα κατα τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Βόρεια Ελλάδα από -5 έως 8 βαθμούς, στη Δυτική Ελλάδα από -2 έως 12, στην Κεντρική Ελλάδα από -1 έως 8, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 1 έως 10 βαθμούς και στα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη από 5 έως 12 βαθμούς Κελσίου.
Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις σχεδόν θυελλώδεις έως θυελλώδεις, αλλά από το απόγευμα και μετά, και από τα δυτικά, θα παρουσιάσουν σταδιακή εξασθένηση.
Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς και τοπικά βόρειοι-βορειοδυτικοί σχεδόν μέτριοι.
Στην Αττική αναμένονται λίγες νεφώσεις, κατά τόπους αυξημένες στα βόρεια και ανατολικά του νομού, με ασθενείς χιονοπτώσεις έως το μεσημέρι στα βόρεια και δυτικά ορεινά, σύμφωνα πάντα με τις προγνώσεις της Εθνικής Μετωρολογικής Υπηρεσίας.
Η θερμοκρασία θα φτάσει τους 9 βαθμούς, αλλά στα βόρεια προάστια δε θα ξεπεράσει τους 6 βαθμούς.
Μέτριοι έως ισχυροί βόρειοι άνεμοι θα πνέουν στο Σαρωνικό , περισσότερο ενισχυμένοι σε σχεδόν θυελλώδεις έως θυελλώδεις στο Νότιο Ευβοϊκό. Από το απόγευμα σταδιακά θα εξασθενήσουν.
Ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις, περιμένει η ΕΜΥ στη Θεσσαλονίκη.
Η θερμοκρασία θα φτάσει σήμερα τους 7 βαθμούς.
Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό θα πνέουν βόρειοι-βορειοδυτικοί μέτριοι και στα ανοιχτά ισχυροί, αλλά σταδιακά θα εξασθενήσουν.
Την Παρασκευή προβλέπεται ηλιοφάνεια σχεδόν παντού και μόνο στα νότια θα υπάρχουν τοπικές νεφώσεις το πρωί. Από αργά το απόγευμα, πάντως, στα δυτικά και τα βόρεια θα αρχίσει να συννεφιάζει και τη νύχτα προς το Σάββατο είναι πιθανό να σημειωθούν τοπικές βροχές στα πεδινά και χιονοπτώσεις στα ορεινά κυρίως της βορειοδυτικής Ελλάδας.
Οι άνεμοι θα πνέουν Δ-ΒΔ 3 με 5 και τοπικά στα νότια 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Ωστόσο, τη νύχτα και το πρωί στα ηπειρωτικά θα σημειωθεί και πάλι παγετός.
Το Σάββατο προβλέπονται παροδικές νεφώσεις με τοπικές βροχές μικρής διάρκειας, αρχικά στα δυτικά και τα βόρεια και στη συνέχεια στις υπόλοιπες περιοχές.
Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της βόρειας Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένων των πόλεων της δυτικής Μακεδονίας.
Τα φαινόμενα πάντως σταδιακά θα εξασθενήσουν και το βράδυ θα περιοριστούν στα ανατολικά και νότια.
Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΔ 3 με 5 και τοπικά στα πελάγη 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει βαθμιαία πτώση στη βόρεια Ελλάδα και αργότερα στην κεντρική χώρα.
Την Κυριακή ο καιρός θα είναι ψυχρός με τοπικές νεφώσεις. Ασθενείς παροδικές βροχές ή χιονόνερο προβλέπονται κυρίως στην ανατολική και τη νότια νησιωτική Ελλάδα.
Χιονοπτώσεις τοπικού χαρακτήρα και μικρής διάρκειας θα σημειωθούν στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, το βορειοανατολικό Αιγαίο και την ορεινή Κρήτη.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση σε όλη τη χώρα.
Τη Δευτέρα θα διατηρηθούν περίπου οι ίδιες καιρικές συνθήκες.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω πτώση κυρίως στη βόρεια Ελλάδα, όπου κατά τόπους θα σημειωθεί ολικός παγετός, δηλαδή η θερμοκρασία θα είναι ίση ή μικρότερη από τους μηδέν βαθμούς Κελσίου όλο το εικοσιτετράωρο.