Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

Προπαγάνδα με το… κυνήγι της κελεμπίας. Οι επενδύσεις που δεν έρχονται

Την ώρα που όλες οι προσπάθειες έπρεπε να επικεντρώνονται στην ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων με την Ευρώπη (που είναι και ο βασικός δανειστής μας) συνεχίζεται το κυνήγι της κελεμπίας. Οι Γερμανοί περιμένουν να αγοράσουν τον ήλιο μας και εμείς κουβεντιάζουμε για πετρέλαια με τους… πετρελαιάδες!
 
Της Σοφίας Βούλτεψη
 
Το νεφελώδες τοπίο γύρω από την πορεία του PSI και οι επίμονες συζητήσεις για επικείμενη χρεοκοπία της Ελλάδας, σε συνδυασμό με την ολοφάνερη αδυναμία να αναληφθεί ριζοσπαστική δράση για επίλυση του προβλήματος, έχουν στην ουσία παραλύσει τη χώρα και τρομοκρατήσει τον λαό, ο οποίος καλείται συνεχώς να περιμένει και να αποδεχθεί τα χειρότερα.

Κάθε άλλο παρά τυχαία, όπως έγραψε χθες και η ηλεκτρονική έκδοση του «Σπήγκελ», κυριαρχεί αυτή τη στιγμή μια σπέκουλα των Hedgefunds εις βάρος της Ελλάδας, που «επενδύουν μαζικά σε ελληνικά κρατικά ομόλογα και σε αντίστοιχα ασφάλιστρα κινδύνου, γιατί σε περίπτωση χρεοκοπίας θα αποκομίσουν μεγάλα κέρδη».

Την ίδια ώρα, κατεβαίνει συνεχώς ο πήχης της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στο «κούρεμα», αν και χθες η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε πως «βασική προτεραιότητα της ευρωζώνης για το 2012 είναι να διασφαλιστεί το δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας και να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων».

Είπε μάλιστα πως το θέμα της ελληνικής βοήθειας θα πρέπει να επιλυθεί προτού η Ευρώπη αρχίσει να ασχολείται με το πώς θα τονωθεί η ανάπτυξη και η απασχόληση.

Ήδη, ο Όλι Ρεν έχει δηλώσει πως οι διαπραγματεύσεις θα έχουν ολοκληρωθεί μέσα στις προσεχείς εβδομάδες, ενώ αμέσως μετά θα αρχίσει η διαπραγμάτευση για το δεύτερο πρόγραμμα (μνημόνιο).

Από την άλλη πλευρά, όμως, η Αθήνα εξακολουθεί να… αποφεύγει την Ευρώπη, περιμένοντας από τους Ευρωπαίους μόνο δάνεια και επιμένοντας να αναζητά επενδύσεις από τις αραβικές χώρες - που ποτέ δεν έρχονται.

Αν και ήταν από την αρχή βέβαιο ότι η επίλυση του ελληνικού προβλήματος περνά μέσα από την ενεργειακή αυτοτέλεια της Γερμανίας, το Πρόγραμμα «Ήλιος» δείχνει να καρκινοβατεί.

Αν και επανειλημμένα οι Γερμανοί αξιωματούχοι έχουν αναφερθεί στην ανάγκη να εκμεταλλευτεί η Ελλάδα την ηλιοφάνειά της, πουλώντας τον ήλιο στην Ευρώπη, και ενώ έπρεπε το πρόγραμμα ήδη να λειτουργεί, συνεχίζουμε να υποδεχόμαστε σεΐχηδες, που βρέθηκαν στο Λαγονήσι για το διήμερο επιχειρηματικό φόρουμ Ελλάδας  - Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Όπως έγινε γνωστό μάλιστα, στρέφουν το ενδιαφέρον τους στις αποκρατικοποιήσεις και στις έρευνες για υδρογονάνθρακες!

Αυτά συζητήθηκαν στις συναντήσεις με τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΑΕ και ειδικό απεσταλμένο για θέματα ενέργειας και κλιματικής αλλαγής Dr. Sultan Ahmed Al Jaber, ο οποίος, όπως έγινε γνωστό, ζήτησε και έλαβε αναλυτική ενημέρωση για τα δύο συγκεκριμένα θέματα.

Του παρουσιάστηκαν μάλιστα τα σχέδια αποκρατικοποιήσεων για ΔΕΠΑ ΔΕΣΦΑ, ΕΛΠΕ και ΔΕΗ, καθώς και οι διαγωνισμοί που έχουν προκηρυχθεί για σεισμικές έρευνες στο Ιόνιο και τη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης αλλά και για τα τρία «οικόπεδα» στον Πατραϊκό Κόλπο, το Κατάκολο και τα Ιωάννινα.

Όπως επίσης ανακοινώθηκε, η στρατηγική διμερής συνεργασία σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Βενιζέλος, με τον υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Αμπντουλάχ Μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν.

Ο τελευταίος έγινε δεκτός και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και από τον πρωθυπουργό.

Παρά το γεγονός ότι το… κυνήγι της κελεμπίας δεν έχει αποδώσει – αν και ξεκίνησε με το περίφημο Μνημόνιο με το Κατάρ τον Οκτώβριο του 2010 που δεν εφαρμόστηκε ποτέ – η προσπάθεια συνεχίζεται.

Μια καθαρά προπαγανδιστική προσπάθεια που παραπέμπει στις πιο σπαρταριστές ελληνικές ταινίες.

Μια συστηματική (και ύποπτη) προσπάθεια απομάκρυνσης από τους φυσικούς μας συμμάχους που είναι οι Ευρωπαίοι.
 
elzoni.gr