Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚ​ΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΝΤΟΡΑΣ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝ​Η ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚ​Ο ΣΤΑΘΜΟ "ΡΑΔΙΟ 9"

Για την επικαιρότητα, στην εκπομπή με το Δήμο Βερύκιο και το Δημήτρη Σταυρόπουλο:

Ντόρα Μπακογιάννη, Πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας   

Αν γίνεται αγώνας να κρατηθεί η Ελλάδα στην Ευρωζώνη για να μην καταρρεύσει ολόκληρη η Ευρωζώνη:
«Απολύτως. Είναι βέβαιο ότι η μάχη η οποία  θα δοθεί το επόμενο τρίμηνο, θα είναι μάχη για την επιβίωση της Ελλάδας, των Ελλήνων στις επόμενες γενιές.  Το αποτέλεσμα της δικής μας μάχης θα είναι καθοριστικό και για την Ευρωζώνη. Δεν υπάρχει αμφιβολία για αυτό». 

 Αν ο Μόντι έβαλε κόκκινες γραμμές στην Ευρώπη:
«Ούτε ο Μόντι ούτε κανένας Μόντι δεν έβαλε κόκκινες γραμμές. Όλοι δουλεύουν προς την ίδια κατεύθυνση. Η κατεύθυνση είναι να υπάρξει μία διαπραγμάτευση η οποία να έχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για την οικονομία και το λαό. Για να έχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα έρχεται η Δημοκρατική Συμμαχία και λέει ότι θα πρέπει να υπάρξουν προτάσεις της Ελλάδος. Εκεί καταθέσαμε μία σειρά προτάσεων».

Για τις προτάσεις της Δημοκρατικής Συμμαχίας:
«Αυτή τη στιγμή όλοι μιλάνε για το κούρεμα. Αυτό το κούρεμα το ζητάμε από τους ιδιώτες που έχουν δανείσει την Ελλάδα. Υπάρχει και η ΕΚΤ που έχει αγοράσει ελληνικά ομόλογα άνω των 40 δις. Η πρόταση της Δημοκρατικής Συμμαχίας είναι ότι η ΕΚΤ δεν μπορεί να κερδοσκοπήσει έναντι της Ελλάδας, όταν έχει πάρει τα ελληνικά ομόλογα σε ονομαστική τιμή 70%-75% της αξίας τους. Να τα πληρωθεί 70%-75% και όχι το 100% της ονομαστικής τους αξίας. Αυτό είναι αμέσως 18 δις μείωση του χρέους και σε ετήσια βάση μείωση του ελλείμματος κατά 600- 700 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό πρέπει να μπει από τη μεριά της Ελλάδος στον οργανωμένο διάλογο που γίνεται αυτή τη στιγμή. Πρώτα ο Θεός, ολοκληρώνεται η δανειακή σύμβαση και παίρνουμε τα λεφτά. Όταν πάρουμε τα λεφτά, χρειάζεται μία δέσμευση. Η πρώτη δέσμευση είναι ότι το κράτος θα αποπληρώσει πάρ’ αυτά όλα του τα χρέη προς όλους, προμηθευτές, επιχειρήσεις, μισθωτούς που έχουν επιστροφή φόρων. Αυτό είναι περίπου 7,5 δις ευρώ τα οποία θα πέσουν στην αγορά, εκ των οποίων τα 2 θα τα πάρουμε πίσω από τους φόρους. Αυτό πρέπει οπωσδήποτε να γίνει για να υπάρξει ρευστότητα σήμερα στην ελληνική οικονομία. Ταυτόχρονα, η έλλειψη εμπιστοσύνης υπάρχει γιατί υπάρχει η απειλή κοινωνικών εντάσεων». 

Αν οι προτάσεις του κόμματός της μπορούν να υλοποιηθούν με την κατάσταση που υπάρχει στην οικονομία σήμερα:
«Δεν υπήρξα ποτέ μοιρολάτρης. Δεν είμαι μοιρολάτρης. Είμαι άνθρωπος ο οποίος θεωρώ ότι πρέπει να δοθεί η μάχη. Αν δεν προβλέψουμε, δεν θα μπορέσουμε να χτίσουμε σωστά.Η πρόβλεψη είναι ότι όλοι αυτοί οι νοικοκύρηδες μισθωτοί που είχαν πάρει το «δανειάκι» τους για να βάλουν μέσα τα παιδιά τους, θα βρεθούν στο δρόμο και τα σπίτια τους θα τα πάρουν οι τράπεζες, θα τα ρίξουν στην αγορά και θα καταρρεύσει και η αγορά ακινήτων. Αυτό δεν είναι κάτι για το οποίο χρειάζεται να είσαι μεγάλος οικονομολόγος για να το καταλάβεις. Η επέμβαση πρέπει να γίνει τώρα».
 Αν το έχει κουβεντιάσει με στελέχη της τρόικα:
«Βεβαίως και το έχω κουβεντιάσει. Όλα αυτά που σας λέω. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι και ο στόχος τους είναι να φέρουν την ελληνική οικονομία σε ένα λογαριασμό για να μπορέσουμε αύριο το πρωί να παράξουμε και να δώσουμε πίσω τα χρέη. Αν εξηγήσει ότι ‘’κοίταξε, εάν πάρω αυτό το δρόμο θα είναι η καταστροφή και από την καταστροφή δεν μπορείς να πάρεις τίποτα πίσω, αν πεθάνει ο κόσμος τι να την κάνω την νεκροψία; Ενώ με την πρόταση που σου λέω εγώ, θα μπορέσουμε να κρατήσουμε τον κόσμο, να μπορέσει να σταθεί και να μπορέσει να ξαναπαράξει’’».   
Τι εννοεί με τις αιχμές που αφήνει κατά των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου:
«Εννοώ ότι δεν μπορείς να είσαι ‘’έτσι και γιουβέτσι’’, όπως λέει ο λαός. Δεν μπορεί να λες από τη μία μεριά ‘’θα υπογράψω, θα ψηφίσω, θα συμφωνήσω’’ και από την άλλη μεριά ‘’διαφωνώ’’. Πάρε μία απόφαση και πες ‘’υποστηρίζω μία πολιτική, έχω την τάδε πρόταση’’. Εγώ που σας μιλάω,  που δεν συμμετέχω στην κυβέρνηση, αυτά τα οποία υποστηρίζω τα λέω με παρρησία. Δεν είναι εύκολα αυτά που λέω. Πολλές φορές με χτυπάνε διότι είναι αντιδημοτικά. Είναι όμως ειλικρινή στο βαθμό που μπορώ εγώ να τα κρίνω. Εάν υπάρχει καλύτερη πρόταση, εδώ είμαστε να την κουβεντιάσουμε. Μιλάμε για την Ελλάδα, τους Έλληνες και τις Ελληνίδες».
Αν οι εξελίξεις των επόμενων εβδομάδων θα δικαιώσουν αυτούς που τα λένε «έτσι και γιουβέτσι»:
«Δεν νομίζω ότι δικαιώνεται ποτέ κανένας ο οποίος δεν έχει καθαρή θέση. Όλα αυτά τα χρόνια, όσοι σήκωσαν λάβαρα, και έλεγαν στον κόσμο ιστορίες για αγρίους, υποχρεώνονται σήμερα να κάνουν 180 μοίρες τούμπα».
Αν ο Α. Σαμαράς θα μπορέσει να γίνει πρωθυπουργός:
«Δεν νομίζω πως θα υπάρξει απόλυτη πλειοψηφία σε κανένα κόμμα. Ο ελληνικός λαός θα βγάλει μία πολυκομματική Βουλή και θα δώσει μία εντολή συνεργασίας και σοβαρότητας σε αυτή τη χώρα. Εκεί θα κριθούμε όλοι».  
Τι είδους άνθρωποι είναι ο Ν. Σαρκοζί και η Α. Μέρκελ:
«Είναι 2 άνθρωποι αναμφισβήτητα ευφυείς. Ο Σαρκοζί εξακολουθεί να είναι ένας φίλος της Ελλάδας. Μας έχει στηρίξει σε δύσκολες καταστάσεις. Δεν θα ξεχάσω ποτέ τη στήριξή του στο Βουκουρέστι. Χάρη στο Σαρκοζί πήραμε την απόφαση του Βουκουρεστίου. Από εκεί και πέρα, όλοι οι άνθρωποι έχουν και τα δικά τους εσωτερικά προβλήματα και τη δική τους κοινή γνώμη και τις δικές του προτεραιότητες. Δεν είναι θέμα ανθρώπου, είναι θέμα πολιτικής. Για την κα Μέρκελ και τους Γερμανούς, η άποψή μου είναι ότι μπορεί η  Γερμανία να μειώσει κάθετα το πρόβλημα της Ελλάδας εάν το 2009 έκανε μία συγκεκριμένη δήλωση όπως είχε πει ο Χέλμουτ Κόλ». 
Αν οι πολιτικοί ακολουθούν αυτά που υπαγορεύουν οι συνθήκες και οι τράπεζές τους:
«Και στην Ευρώπη και στην Αμερική, έχει γίνει συνείδηση στην πολιτική ηγεσία ότι δεν μπορεί να ακολουθεί τις αγορές, ότι πρέπει να προπορεύεται των αγορών και να βάζει τους κανόνες του παιχνιδιού».
 -Αυτή όμως η μάχη δεν έχει ολοκληρωθεί και οι αγορές κερδίζουν έδαφος:
«Δεν θα νικήσουν οι αγορές. Είναι η πρόβλεψή μου».
Αν η Δημοκρατική Συμμαχία θα κατέβει αυτόνομη στις εκλογές ή θα συμμαχήσει:
«Θα συμμαχήσουμε με οποιαδήποτε υγιή παραγωγική δύναμη αυτού του τόπου. Είμαστε το μόνο κόμμα σήμερα στο οποίο μπορεί να συμμετάσχουν νέοι  άνθρωποι, άνθρωποι που δεν ήταν χρόνια μέσα στην πολιτική διότι κακά τα ψέματα, οι πόρτες των άλλων κομμάτων είναι κλειστές λόγω της υπερπληθώρας των ανθρώπων από τα παλιά που έχουν μαζί τους».
 Αν το πείραμα Παπαδήμου έχει πετύχει και μπορεί να επαναληφθεί:
«Το πείραμα Παπαδήμου δεν είναι μία σοβαρή κυβέρνηση συνεργασίας, είναι μία κυβέρνηση εκτάκτου ανάγκης».
Αν η ίδια θα πρότεινε στον Λ. Παπαδήμο  μετεκλογικά να συνεχίσει να βρίσκεται στο τιμόνι της χώρας:
«Εξαρτάται. Αν θυμάστε, εγώ τον πρότεινα σε κάποια στιγμή που πήγα στη Βουλή και είπα ευθέως το όνομα του κου Παπαδήμου διότι ακούγονταν τα άλλα τρελά ονόματα, που ακούστηκαν από εδώ και από εκεί. Ο κος Παπαδήμος ως προσωπικότητα, έχει ένα κύρος στο εξωτερικό. Θα  κριθεί και εκείνος όπως κρινόμαστε όλοι μας από την ώρα που παίρνουμε θέση στα κοινά. Το ποιος θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός, είναι πρόωρο να το πούμε σήμερα. Αυτό που έχει σημασία είναι η προγραμματική συμφωνία».
Αν στα τρελά ονόματα που ακούστηκαν όπως ανέφερε, συγκαταλέγεται και το όνομα της κας Παπαδημητρίου:
« Όταν μιλάω για την Ελλάδα, ποτέ δεν μιλάω για τις προσωπικότητες που ακούστηκαν. Κάθε ένας από τις προσωπικότητες αυτές, έχει τη δική του πολιτική ιστορία και τη δική του πολιτική αξία. Ο άνθρωπος που θα είναι πρωθυπουργός 3 κομμάτων δεν μπορεί να προέρχεται από ένα κόμμα. Σωστό είναι να αναζητήσουμε μία προσωπικότητα εκτός των κομμάτων».
Αν η Έλσα Παπαδημητρίου παραμένει φίλη της
:«Βεβαίως παραμένει φίλη μου. Για πολλά μπορεί κανένας να με κατηγορήσει και δόξα τω Θεώ έχω αρκετούς που με κατηγορούν,  αλλά δεν νομίζω ότι κανένας μου έχει πει ποτέ ότι δεν είχα φίλους. Τους τιμώ σε οποιοδήποτε πολιτικό χώρο και αν ανήκουν».

*Συνεδριάζει αύριο Παρασκευή 13 Ιανουαρίου και ώρα 14:00, το Πολιτικό Συμβούλιο της Δημοκρατικής Συμμαχίας (Λ. Συγγρού 47).