Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

Γιώργος Κοντογιάννης...το μεγαλύτερο κοινωνικό πρόβλημα που δημιουργεί η κρίση είναι η ανεργία

Ο βουλευτής και πρώην υφυπουργός Απασχόλησης Γιώργος Κοντογιάννης, υπεύθυνος του Τομέα Εργασίας της Δημοκρατικής Συμμαχίας, έκανε την ακόλουθη δήλωση: 

«Η άνοδος του ποσοστού της ανεργίας κατά το μήνα Οκτώβριο στο 18,2% έναντι 17,5% το Σεπτέμβριο του 2001 και 13,5% του Οκτωβρίου του 2010, αποδεικνύει ότι το μεγαλύτερο κοινωνικό πρόβλημα που δημιουργεί η κρίση είναι η ανεργία.Από τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή, προκύπτει ότι κάθε ημέρα κατά το μήνα Οκτώβριο 1.480 Έλληνες και Ελληνίδες έχαναν τη δουλειά τους.
Τα στοιχεία αυτά και ιδιαίτερα ο ταχύτατος ρυθμός αύξησης της ανεργίας, δημιουργούν έντονη ανησυχία καθώς κανένα μέτρο και καμία πρωτοβουλία δεν αναλαμβάνεται από την πλευρά της κυβέρνησης για αντιμετώπιση του φαινομένου. Αντίθετα παραμένουν ενεργές αποφάσεις που αποδείχθηκαν καταστροφικές, όπως η αύξηση του ΦΠΑ στο 23% στο χώρο της εστίασης, ο οποίος, σύμφωνα με το Σύνδεσμο Επωνύμων Αλυσίδων Εστίασης, έχει συμβάλει σε μείωση κατά 40% του τζίρου από το Σεπτέμβρη έως σήμερα, γεγονός που- όπως εκτιμούν- θα οδηγήσει σε 100.000 επί πλέον απολύσεις στο χώρο.
Η κυβέρνηση πρέπει να καταλάβει ότι μόνο με την εφαρμογή προγραμμάτων κατάρτισης μπορεί πρόσκαιρα οι δείκτες της ανεργίας να περιορίζονται έως και 4%, όπως έχει παραδεχθεί ο υπουργός Εργασίας στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή, αλλά δεν αντιμετωπίζεται το πρόβλημα στη ρίζα του.Δεν είναι δυνατόν η σημερινή κυβέρνηση να εμμένει στη διατήρηση της φορομπηχτικής πολιτικής της προηγούμενης κυβέρνησης Παπανδρέου, η οποία οδηγεί στο κλείσιμο επιχειρήσεων, στην πτώση του τζίρου και σε απολύσεις. Η κυβέρνηση πρέπει να αντιληφθεί ότι μόνη λύση για την αντιμετώπιση της ανεργίας είναι η ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα, από τον οποίο μπορούν να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Προϋπόθεση όμως γι’ αυτό είναι να εξασφαλισθούν οι συνθήκες για ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα, μέσα από επενδύσεις με άρση αντικινήτρων, πάταξη της γραφειοκρατίας και μείωση της φορολογίας».