Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

Στο Κοινοβούλιο με επίκαιρη ερώτηση του Κώστα Κόλλια το θέμα του Στρατοπέδου Κορίνθου

Επίκαιρη Ερώτηση κατέθεσε στο Κοινοβούλιο ο Βουλευτής Κορινθίας κ. Κώστας Κόλλιας, αναφορικά με την επαναλειτουργία του Στρατοπέδου της Κορίνθου. Σχετικά με το θέμα ο κ. Κόλλιας δήλωσε:

«Στα τέλη Νοεμβρίου είχα καταθέσει ερώτηση προς τον νέο Υπουργό Άμυνας κ. Αβραμόπουλο σχετικά με το θέμα της αξιοποίησης του Στρατοπέδου.  Επρόκειτο για το δεύτερο έγγραφο που απηύθυνα στο Υπουργείο, καθώς είχε προηγηθεί ερώτηση προς τον τέως Υπουργό κ. Μπεγλίτη. Στα έγγραφα αυτά, η ερώτηση που έθετα ήταν εάν υπάρχει κάποιο αναπτυξιακό σχέδιο από την ηγεσία του Υπουργείου που να ικανοποιεί τα αιτήματα της τοπικής κοινωνίας. Αν δηλαδή υπάρχει πρόταση που να διασφαλίζει την αναπλήρωση της οικονομικής ζημίας που θα υποστεί η πόλη από το κλείσιμο της μονάδας, αλλά και που να μεριμνά για άλλες διοικητικές και κοινωνικές ανάγκες της πόλης. Ζητούσα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και άμεση έναρξη υλοποίησής του.
Πλην όμως, από τις επαφές που είχα πρόσφατα με παράγοντες του Υπουργείου, αλλά και από την ενημέρωση από τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου, διαπιστώνω ότι καμία διαδικασία παραχώρησης του Στρατοπέδου δεν έχει προχωρήσει μέχρι σήμερα. Δεν υπάρχει καμία συγκεκριμένη πρόταση για την αξιοποίηση των χώρων, καμία μελέτη για τα αντισταθμιστικά οφέλη, καμία εναλλακτική λύση. Στο μεταξύ ο χρόνος κυλά και ο κίνδυνος το στρατόπεδο να παραδοθεί στη λεηλασία, να μετατραπεί σε σκουπιδότοπο ή άσυλο έκνομων στοιχείων, είναι ορατός. Αυτό το είχα επισημάνει στο Υπουργείο, τονίζοντας ότι η όποια λύση πρέπει να υλοποιηθεί άμεσα.
Αυτά τα νέα δεδομένα με υποχρεώνουν να επανέλθω στο θέμα, καθότι θεωρώ πως επιβάλλεται να διεκδικήσουμε την άμεση επαναλειτουργία του στρατοπέδου. Άλλωστε, σε αυτό επέμεναν εξαρχής και οι εκπρόσωποι των επαγγελματιών της Κορινθίας, το Επιμελητήριο και ο Εμπορικός Σύλλογος. Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Νανόπουλος εκτίμησε ότι η τοπική αγορά έβγαζε 10 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο από τη λειτουργία του.
Και επειδή υπήρξαν κάποιες αιτιάσεις σχετικά με παρωχημένες αντιλήψεις περί ανάπτυξης, θεωρώ ότι τέτοια κατηγορία εις βάρος του Επιμελητηρίου και των εκπροσώπων του επαγγελματικού κόσμου της Κορινθίας δεν ευσταθεί. Κατ’ αρχήν το Επιμελητήριο και ο κ. Νανόπουλος έχουν αποδείξει επανειλημμένα ότι βρίσκονται στην αιχμή της πρωτοβουλίας και της ενημέρωσης και γνωρίζουν πολύ καλά και τις ανάγκες και τα συμφέροντα των επαγγελματιών. Κατά δεύτερον, η πρόταση για επαναλειτουργία του στρατοπέδου δεν αποκλείει την αξιοποίηση μέρους του στρατοπέδου για άλλες χρήσεις, ώστε και η οικονομική ζωή της πόλης να είναι βιώσιμη και να εξυπηρετηθούν οι δημόσιες υπηρεσίες και οι πολίτες.
Υπό το φως των νέων δεδομένων το ερώτημα που θέτω στον νέο Υπουργό με επίκαιρη ερώτηση είναι η άμεση επαναλειτουργία του Στρατοπέδου και στη συνέχεια συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα πρωτοβουλιών, ώστε να διαμορφωθεί το πλαίσιο για την πλήρη αξιοποίηση του Στρατοπέδου Κορίνθου. Για τα αποτελέσματα της συζήτησης στο Κοινοβούλιο θα ενημερώσω όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς του Νομού, ώστε από κοινού να προσδιορίσουμε τα επόμενα βήματα, μέχρι την επίτευξη της βέλτιστης λύσης για την κοινωνία και την οικονομία της Κορίνθου.»