Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011

Κωνσταντίνος Τζαβάρας :Οι ευθύνες της κυβέρνησης Παπανδρέου σε ό,τι αφορά τα μεγάλα προβλήματα του σωφρονιστικού μας συστήματος και τις κακές συνθήκες λειτουργίας των ελληνικών φυλακών είναι μεγάλες.

Ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Δικαιοσύνης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Ηλείας, κ. Κωνσταντίνος Τζαβάρας, έκανε στην ακόλουθη δήλωση:


«Από την ώρα που στη μεγαλύτερη δικαστική φυλακή της χώρας μπορούν να μπαίνουν ανεξέλεγκτα εκτός των άλλων και όπλα, τίποτε πλέον δεν πρέπει να θεωρείται απίθανο να συμβεί στον μικρόκοσμο των κρατουμένων. Ευτυχώς  που τα χθεσινά επεισόδια στις φυλακές Κορυδαλλού χάρη στην ευσυνειδησία και τον υπηρεσιακό ζήλο των ολίγων σωφρονιστικών υπαλλήλων της βάρδιας, αλλά και στην εύνοια της τύχης δεν κατέληξαν σε δραματικά αποτελέσματα.
Οι ευθύνες της κυβέρνησης Παπανδρέου σε ό,τι αφορά τα μεγάλα προβλήματα του σωφρονιστικού μας συστήματος και τις κακές συνθήκες λειτουργίας των ελληνικών φυλακών είναι μεγάλες.
Θέση της Νέας Δημοκρατίας είναι:
Πρώτον: Η αποσυμφόρηση των φυλακών με την αποφυλάκιση των μικροπαραβατών.
Δεύτερον: Η αντιμετώπιση του προβλήματος της εγκληματικότητας των αλλοδαπών.
Τρίτον: Η ασφαλής φύλαξη των κρατουμένων που κυρίως θα βελτιωθεί με την άμεση αναπλήρωση των κενών, που έχουν δημιουργηθεί στην υπηρεσία από τις μαζικές αποχωρήσεις, λόγω συνταξιοδότησης των σωφρονιστικών υπαλλήλων.
Τέταρτον: Η άμεση έναρξη της πλήρους λειτουργίας των νέων φυλακών Νιγρήτας Σερρών και των φυλακών Χανίων, καθώς και η εκπόνηση σχεδίου ίδρυσης και ανάπτυξης νέων φυλακών εκτός κατοικημένων περιοχών.
Πέμπτον: Η εφαρμογή συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος σταδιακής κατάργησης των φυλακών Κορυδαλλού.
Έκτον: Η ενίσχυση του ηθικού των σωφρονιστικών υπαλλήλων και αναγνώριση από την Πολιτεία του ειδικού θεσμικού τους ρόλου στην καταπολέμηση του εγκλήματος.
Έβδομον: Η άμεση εξόφληση των υποχρεώσεων του Δημοσίου σε προμηθευτές των φυλακών για εφόδια και υπηρεσίες (τρόφιμα, φάρμακα κλπ) ώστε να υπάρχει ενδιαφέρον για την κανονική και ποιοτική τροφοδοσία των σωφρονιστικών καταστημάτων.
Όγδοον: Ο εξονυχιστικός έλεγχος εισερχομένων και εξερχομένων, καθώς και η επαρκής επιτήρηση των κρατουμένων σε καθεστώς σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Και
Ένατον: Η ίδρυση και λειτουργία Σχολής Κατάρτισης Σωφρονιστικών Υπαλλήλων.
Την ώρα αυτή, επιβάλλεται να διαταχθεί κατεπείγουσα και ενδελεχής έρευνα για την εξακρίβωση των αιτίων, των συνθηκών και των υπαιτίων της πρόκλησης και της εξέλιξης των χθεσινών σοβαρών επεισοδίων (στάση, απόπειρα απόδρασης, απειλή, παράνομη βία), ώστε να καταστεί δυνατή η απόδοση των ευθυνών και η επιβολή παραδειγματικών ποινών»