Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011

Προβάδισμα ΝΔ 13 Μονάδων

Μεγάλο προβάδισμα της ΝΔ 13 μονάδων έναντι του ΠΑΣΟΚ καταγράφεται στη νέα έρευνα της εταιρείας Alco (τηλεοπτικός σταθμός «Κόντρα», 13/12) σύμφωνα με την αναγωγή που κάνει η εταιρεία. Παράλληλα, η δημοτικότητα του Αντώνη Σαμαρά καταγράφεται υπερδιπλάσια αυτής του Γιώργου Παπανδρέου ο οποίος είναι πλέον αντιμέτωπος με ένα γενικευμένο αίτημα (2 στους 3 ψηφοφόρους ΠΑΣΟΚ) να παραιτηθεί και από την προεδρία του ΠΑΣΟΚ. 
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία αναγωγής ψήφου που δημοσιοποιήθηκαν, η ΝΔ συγκεντρώνει 30% έναντι 17% του ΠΑΣΟΚ και ενώ απομένει ακόμα ένα 5% αναποφάσιστων ψηφοφόρων. Σημειώνεται ότι το 25,1% του δείγματος δεν επέλεξε κανένα κόμμα (αποχή, άκυρο, λευκό). 

ΝΔ
30
ΠΑΣΟΚ
17
ΚΚΕ
12
Δημοκρατική Αριστερά
9
ΣΥΡΙΖΑ
8
ΛΑΟΣ
7
Οικολόγοι-Πράσινοι
4
Δημοκρατική Συμμαχία
3
Λοιπά
5
Αναποφάσιστοι
5

Στην ερώτηση της δημοτικότητας ο Α. Σαμαράς συγκεντρώνει 26% θετικές γνώμες και προηγείται με υπερδιπλάσια διαφορά του Γ. Παπανδρέου το ποσοστό του οποίου περιορίζεται στο 11%. Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό ότι το 66% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ συμφωνούν να εκλεγεί άλλο πρόσωπο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, με το 55% μάλιστα να συμφωνούν ότι εφόσον δεν προχωρήσουν οι διαδικασίες διαδοχής το ΠΑΣΟΚ θα κινδυνέψει να διασπαστεί. Στους ψηφοφόρους ΝΔ αντίθετα, το 62% επικροτεί την απόφαση του Α. Σαμαρά να στηρίξει την μεταβατική κυβέρνηση Παπαδήμου προκειμένου να εξασφαλιστεί η 6η δόση του δανείου και να αποφευχθεί η χρεοκοπία της χώρας.

Πολιτικό Παρατηρητήριο No 72