Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2011

«”…Ταΐστε τον κόσμο. Αφήστε τον να νιώσει ότι είναι Χριστούγεννα..”

Η Αναπληρώτρια Γραμματέας Κοινωνικής Συνοχής και Αλληλεγγύης της Ν.Δ. Δρ Τέτα Διαμαντοπούλου, αναφερόμενη στα στοιχεία για την παιδική φτώχεια, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«”…Ταΐστε τον κόσμο. Αφήστε τον να νιώσει  ότι είναι Χριστούγεννα..” τραγουδούσαν οι Band Aid to 1984 σε δίσκο που ηχογράφησαν με σκοπό να συγκεντρώσουν  χρήματα από τις πωλήσεις, προκειμένου να βοηθήσουν στο λιμό της Αιθιοπίας – όπως και έγινε.

Πέρασαν 28 χρόνια από τότε και οι στίχοι του τραγουδιού είναι πιο επίκαιροι από ποτέ. Σύμφωνα με στοιχεία της Unicef σήμερα 1.000.000.000 παιδιά στον πλανήτη στερούνται κατοικίας, φροντίδας υγείας, τροφής και άλλων αγαθών που χρειάζονται μόνο για την επιβίωσή τους.

Η εκμετάλλευση, η βία, ο πόνος και η εμπορία οργάνων είναι μερικά από τα δεινά που υφίστανται τα παιδιά στον πλανήτη. Ο αριθμός των αστέγων παιδιών στις ΗΠΑ φτάνει τα 1,6 εκ. Στην Ευρώπη, που θεωρείται μια από τις πλουσιότερες περιοχές του πλανήτη, 1 στα 5 παιδιά αντιμετωπίζουν τον εφιάλτη της φτώχειας.
Ευχόμαστε στην Ελλάδα να μην φτάσουμε σε αυτή την κατάσταση, μολονότι τα δείγματα γραφής ως τώρα είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά. Το ποσοστό των παιδιών που αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο φτώχειας στη Ελλάδα ανέρχεται στο 23%. Βασική διαπίστωση είναι ότι η τάση του κινδύνου φτώχειας για τα άτομα ηλικίας 0 έως 17 ετών είναι αυξητική στη χώρα μας.


Η Γραμματεία Κοινωνικής Συνοχής και Αλληλεγγύης προετοιμάζει Σχέδιο Δράσης με προτάσεις αντιμετώπισης του φαινομένου. Ευχόμαστε με τη νέα χρονιά να περιοριστούν τα φαινόμενα της παιδικής φτώχειας  σε όλο τον κόσμο και κυρίως στη χώρα μας, όπου έχει διαμορφωθεί μια νέα ανησυχητική κοινωνική πραγματικότητα που είναι πρωτόγνωρη για τον τόπο μας και  η οποία ξεπερνά τα όρια της πολιτικής αντιπαράθεσης».